Se estimează că în fiecare an, 15 milioane de copii se nasc prematur. Mai mult de 1 din 10 copii din toată lumea iar această cifră este în creștere. Complicațiile unei nașteri premature este motivul primordial al ratei de mortalitate în rândul copiilor sub 5 ani. Provoacă în jur de 1 milion de decese în toată lumea (în anul 2015). Mulți micuți salvați din nașterea prematură rămân cu sechele pe toată viața. Printre acestea fiind probleme cu învățatul, văzul și auzul. Cum arată îngrijirea și hrănirea unui copil născut prematur?

Nașteri premature – date WHO

            Nașterile premature (copii născuți înainte de a 37-a săptămână a sarcinii), care sunt cauza unei greutăți scăzute la naștere (LBW), sunt de asemenea cauzele indirecte ale deceselor în rândul nou-născuților. LBW menționează 60% până la 80% de decese în rândul nou-născuților. Incidența unei greutăți mici la naștere a nou-născuților în toată lumea este în jur de 15,5%. Aceastea reprezintă 20 de milioane de nou-născuți care vin pe lume prea devreme, dintre care 96,5% în țări aflate în dezvoltare.

Indicatorii deceselor în rândul nou-născuților pot fi micșorați. Oferirea unei îngrijiri speciale mamelor în timpul sarcinii și a nașterii copiilor, care vin pe lume prematur și au o greutate scăzută la naștere va ajuta. Experiența țărilor dezvoltate și a țărilor cu venituri mici sau medii au arătat foarte clar, faptul că o îngrijire potrivită a copiilor născuți prematur este importantă. Prin aceasta se înțelege hrănirea lor, menținerea unei temperaturi optime, îngrijirea igienică a cordonului ombilical și a pielii, detectarea precoce și tratatarea infecțiile și a complicațiilor acestora, printre care și problemele respiratorii, pot reduce semnificativ mortalitatea.

Cum să spălăm și să îngrijim pielea copilului născut prematur?

Pielea copilului născut prematur este mai subțire și mai delicată decât pielea unui copil născut la termen. Glandele nu sunt dezvoltate până la capăt, imunitatea nou-născutului este scăzută, iar epiderma nu deține încă bariera sa naturală de protecție. De aceea, este mai ușor să apară iritații pe pielea copilului născut prematur, chiar și de factori, care în condiții normale nu reprezintă o amenințare.

Pielea nou-născutului va fi sănătoasă atâta timp, cât nu va fi deteriorată. Pielea deteriorată este sensibilă la factori, care pentru pielea sănătoasă nu reprezintă o amenințare. Țelul îngrijirii pielii din primele zile ale vieții este de a micșora iritațiile și a menține integritatea barierei epidermei.

Acest obiectiv poate fi atins într-o varietate de moduri care sunt strâns legate între ele. În special pentru copii prematuri, se recomandă:

  • menținerea unui nivel adecvat de hidratare a pielii prin utilizarea uleiurilor și evitarea posibilității absorbției compușilor chimici toxici de piele, proces ce poate avea loc în timpul contactului direct,
  • evitarea expunerii excesive la soare;
  • evitarea contactului cu substanțele iritante, cum ar fi detergenți sau săpunuri, sau cu agenți localizați în mediul extern;

Baia copilului prematur

Baia unui copil prematur nu diferă semnificativ de baia unui copil dus la termen. Trebuie de avut grijă ca bebelușul prematur să nu se răcească în timpul băii. Camera în care este spălat trebuie încălzită suplimentar, iar apa din cadă nu trebuie să fie prea rece sau prea caldă. Temperatura optimă a apei este de aproximativ 38 de grade Celsius. Este recomandat să se folosească căzi de baie speciale cu un scaun de punte, datorită căruia corpul copilului este imersat, iar capul este întotdeauna deasupra suprafeței apei.

Un bebeluș prematur poate fi, de asemenea, scăldat pe masa de schimbare – copilul este săpunat treptat și clătit cu o cârpă moale. Părțile din corpul copilului care nu ar trebui să fie spălate, trebuie acoperite cu un scutec sau cu un prosop.

Fața și ochii copilului prematur trebuie spălați cu tampoane de bumbac umezite cu apă fiartă. Zonele intime sunt spălate și șterse de sus în jos. Pentru băile copilului prematur, cel mai bine este să utilizați preparate hipoalergenice pentru nou-născuți sau emolienți pentru baie. Aceste preparate sunt cele mai delicate, nu irită epiderma și formează un strat protector pe piele.

Metodele de Hrănire (Depind de  Nevoile Individuale ale Prematurului)

Laptele feminin este cel mai potrivit tip de aliment pentru un nou-născut, indiferent de momentul încetării sarcinii.

Pentru sugarii prematuri, laptele matern reprezintă mai mult decât hrană. Laptele feminin conține multe ingrediente bioactive care susțin creșterea, dezvoltarea și terapia celor mai mici pacienți.

Câțiva mililitri de lapte, care sunt suficient pentru prima masă a copilului tău, conțin mii de anticorpi și alte proteine ​​active, precum și zaharuri și lipide, care reprezintă substanțe nutritive și, de asemenea, accelerează dezvoltarea copilului.

Laptele care apare mai întâi, așa-numitul colostru, este deosebit de valoros și trebuie administrat unui copil ca primă masă.

Rezultatele cercetării arată faptul că, bebelușii prematuri hrăniți cu lapte de mamă sunt mai puțin expuși la infecții și enterocolită necrotizante în perioada perinatală și că parametrii de dezvoltare cognitivă mai târziu sunt mai mari în raport cu copiii hrăniți cu formula artificială.

Hrănirea prematurului – îngrijirea în spital imediat după naștere

Hrănirea intravenoasă – tuburile transferă alimentația direct în fluxul sanguin al bebelușului. Această metodă este utilizată la copii prematuri care au sisteme digestive imature și nu sunt capabili să sugă, să înghită sau să respire normal. Această metodă este uneori folosită atunci când se tratează alte probleme de sănătate. Această abordare folosește tuburi care pot fi plasate în scalp, braț sau picior.

Cateter ombilical – această metodă nedureroasă implică un tub plasat chirurgical în vasul cordonului ombilical. Cu toate acestea, există riscuri asociate cu această metodă, inclusiv infecțiile și cheagurile de sânge. Prin urmare, această metodă este folosită, de obicei, numai în cazurile cele mai critice și numai dacă bebelușul poate avea nevoie de acest tip de hrănire timp de câteva săptămâni. Pentru acești copii, este cel mai sigur și eficient mod de a obține nutrienți.

Hrănirea orală și nazală – această metodă folosește un tub flexibil îngust care este filetat prin nas (tub nazogastric) sau pe gură (tub gastrointestinal). Este o soluție pentru bebelușii care sunt gata să digere laptele sau formula artificială a acestuia, dar încă nu sunt capabili să sugă, să înghită și să respire într-un mod coordonat.

Linia centrală (uneori denumită linia PICC) – Aceasta este o linie intravenoasă care este plasată într-o venă, adesea în braț, care permite utilizarea unei vene mai mari. Este o metodă de a furniza nutrienți și medicamente care ar putea irita vene mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here