medicament, păduchi la copii
fot. pixabay.com

Infestarea cu păduchi la copii se numește pediculoză. Până de curând, boala era asociată cu neglijarea igienică. Cu toate acestea, s-a dovedit faptul că păduchii umani pot apărea pe orice cap, iar acest lucru nu are nici o legătură cu lipsa de igienă sau cu lungimea părului. Pentru ca păduchii să apară la copil, contactul persoana infectată este suficient. Medicii subliniază că păduchii de cap nu reprezintă rușine, dar trebuie începută lupta cu ele cât mai repede. Vezi cum să recunoști și să scapi de păduchii capului.

Pediculoza, sau păduchii din păr, reprezintă o problema cunoscuta de secole. În epoca barocă era considerată ca fiind ceva de dorit, iar păduchii trebuiau să bea așa-numitul sânge stricat. Cu timpul, a devenit o rușine. Ani de zile, a fost percepută ca o boală a oamenilor murdari și nepăsători. Drept urmare, ea a devenit o cauză de rușine și păduchii în păr erau ascunși. Astăzi știm că te poți infecta cu păduchi, iar prezența lor nu este asociată cu lipsa igienei. Mai mult, știm și că păduchii din păr pot dăuna grav, așa că trebuie să începi imediat tratamentul.

 

Ce sunt păduchii omului?

Păduchii sunt paraziți externi. Singura lor gazdă este omul. Păduchii sunt o problemă în întreaga lume – apar pe toate continentele și oricine se poate infecta cu ei. Cel mai adesea avem de-a face cu păduchi la copii. Cei mai tineri se infectează cu ușurință în grădiniță sau locuri de joacă. Păduchii de cap sunt cei mai frecvenți la copii, dar distingem și păduchii pubici și de îmbrăcăminte.

Păduchii apar cel mai adesea în locuri unde există o mulțime de oameni, de exemplu, în creșe, grădiniță, școli. Copiii se infectează cu ușurință din cauza faptului că se distrează împreună sau în timpul somnului de după masă, când capurile lor se pot atinge și nu păstrează o distanță adecvată. Apariția de păduchi la un copil din grup duce de obicei la păduchi și la alții. De aceea, atunci când apar paraziți, de exemplu la grădiniță, se recomandă verificarea regulată a scalpului tuturor copiilor.

 

Cum ne putem infecta cu păduchi?

Există multe mituri legate de infectarea cu păduchi. Amintește-ți că păduchii nu sar, nu zboară, ci doar se înghesuie. Păduchii undei ființe umane pot supraviețui timp de 48h. Păduchii pot apărea pe orice tip de păr – indiferent de lungimea lui. Pentru a-ți infecta părul cu păduchi, tot ce ai nevoie este un contact strâns cu purtătorul de paraziți. Se poate întâmpla când te joci cu acesta, dormiți împreună, vă împrumutați periile de păr, căciulile sau pălăriile. Păduchii se pot răspândi și pe cap fără contact direct cu părul, de exemplu prin pieptăne și prosoape.

 

Profilaxia pediculozei – cum să recunoaștem păduchii la copii?

păduchi la copii, profilaxie
fot. pixabay.com

Primul semn că au apărut păduchii la copii este un scalp ce îi mănâncă și pete roșii pe spatele gâtului, care arată ca o mușcătură de țânțar. Aceste pete sunt mușcături de păduchi, care se hrănesc cu sânge uman – dau de știre de 4 ori pe zi. În timpul acesta mușcă pielea și injectează salivă, ceea ce provoacă iritații și mâncărime.

De asemenea, abraziunea și roșeața cauzate de zgârieturi constante, precum și petele albe la baza părului, sunt date ca simptome ale prezenței păduchilor. Aceste pete albe (similare cu mătreața) sunt ouă albe numite lindine. Au o formă neregulată și sunt greu de îndepărtat din păr. Pentru a afla dacă ai de-a face cu lindine sau mătreață, cel mai bine este să folosești un pieptăne cu dinți groși. Ouăle de păduchi pot fi pieptănate.

 

Păduchii la copii – sunt periculoase?

Paduchii unui copil sunt, în primul rând, o boală rușinoasă. Paraziții în sine nu transmit boli, dar nu trebuie să-i subestimăm. Neînceperea tratamentului poate duce la consecințe neplăcute. Ca atare, există: petechii sângeroase, leziuni ale pielii, alergii la copil, dermatoză, posibilitatea infecției ca urmare a rănilor provocate de mușcături.

 

Cum să scăpăm de pediculoză la copii?

Când observați păduchii la un copil, în primul rând, nu trebuie să vă panicați și să căutați vinovăția în ei înșiși. Păduchii pot apărea chiar dacă avem grijă de igienă. Pediculoza nu este o boală a murdăriei, patologiei, sărăciei și neglijirii. De asemenea, nu poți acuza un copil că a adus păduchi în casa ta și să-l faci să se simtă rușinat. Cu toate acestea, merită să începi să acționezi rapid. Primul pas este să verifici amănunțit capul copilului și al membrilor de familie. Dacă găsești păduchi, cumpără un medicament pentru păduchi de cap la farmacie. Există multe preparate disponibile pe piață. Merită să alegi unul cu eficacitate dovedită și toleranță bună pentru copil. Aceste preparate elimină rapid păduchii – de multe ori o aplicare este suficientă. După aplicarea medicamentelor împotriva păduchilor, verifică în mod regulat capul copilului, pieptănându-l, pentru a observa eventuala reapariție a paraziților. Dacă nu poți face față pediculozei folosind preparate disponibile în comerț, cere ajutor medicului. Amintește-ți, de asemenea, să informezi grădinița, școala despre problemă – cel mai probabil nu doar copilul tău se luptă cu păduchi. Informarea despre păduchii de cap va ajuta la oprirea răspândirii paraziților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here