10 simptome care indică un deficit de vitamina B12

Vitamina B12 are o importanță vitală pentru funcționarea optimă a organismului: ajută la formarea globulelor roșii din sânge și la buna funcționare a celulelor nervoase. În lipsa acestui nutrient, globulele roșii produse sunt prea mari și nu funcționează corect, iar acest lucru reduce din capacitatea lor de a transporta oxigen, cauzând simptome fizice și neurologice.

Din păcate, corpul nostru nu poate produce vitamina B12, dar o putem obține prin alimentele pe care le consumăm sau prin intermediul suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, există multe persoane care se confuntă cu un deficit de vitamina B12:  fie nu o primesc din alimentație, fie aceasta nu se absoarbe în mod corespunzător.

Simptomele care indică un deficit de vitamina B12

De cele mai multe ori, carența de vitamina B12, numită și hipovitaminoză de B12, se dezvoltă lent, iar simptomele apar treptat. Corpul stochează această vitamină suplimentar în ficat, ceea ce înseamnă că dacă, din diverse motive, nu o mai poți absorbi, poate să dureze și până la câțiva ani până se epuizează rezervele.

Simptomele deficitului de B12 pot include:

  • amorțeli sau furnicături resimțite la nivelul mâinilor și picioarelor
  • probleme de echilibru
  • slăbiciune musculară
  • oboseală
  • bătăi neregulate ale inimii
  • spasme oculare
  • piele palidă
  • stări de confuzie
  • tulburări de memorie
  • pierdere în greutate

Aceste simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni, de aceea deficitul de vitamina B12 este diagnosticat mai greu. Analizele de sânge specifice pot indica dacă te confrunți sau nu cu lipsa acestei vitamine.

De ce apare deficitul de vitamina B12

Mâncarea săracă în vitamina B12 sau absorbția sa necorespunzătoare sunt principalele cauze care pot duce la un deficit. De aceea, persoanele care urmează un regim vegetarian sau vegan sau mai predispuse la această problemă. Cum vitamina B12 se găsește doar în alimentele de origine animală, se recomandă ca persoanele vegane sau vegetariene să consume alimente fortificate cu vitamina B12 sau să includă în meniul zilnic și suplimentele alimentare cu vitamina B12 pe care le pot găsi în farmacia online Pharmaplus.

În același timp, persoanele car

În același timp, persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală pentru a slăbi, cele care suferă de boli ce împiedică absorbția nutrienților (gastrită, boala celiacă sau boala Crohn) sau cele care nu produc suficient factor intrinsec (proteină care este secretată la nivelul stomacului și care facilitează absorbția și legarea vitaminei B12) se pot confrunta cu lipsa de B12. Același efect îl au și medicamentele pentru arsuri la stomac, care reduc producția de acid în stomac, necesară pentru absorbția vitaminei B12. Persoanele vârstnice se pot confrunta și ele cu acest deficit deoarece odată cu înaintarea în vârstă scade și producția de acid gastric.

Alimente bogate în vitamina B12

Majoritatea persoanelor care au vârsta de peste 14 ani au nevoie de aproximativ 2,4 micrograme de B12 pe zi. Iată din ce alimente o poți obține:

  • pește și fructe de mare: scoici, midii, macrou, păstrăv, somon
  • carne roșie: carne de vită sau ficat de vită
  • lactate: lapte, iaurt, brânză
  • carne albă: pui, curcan
  • ouă
  • alimente fortificate cu vitamina B12: cereale, lapte.

În concluzie, ai grijă să mănânci alimente de origine animală pentru a preveni hipovitaminoza de B12, iar dacă ești vegan sau vegetarian, include în meniul tău alimente fortificate cu vitamina B12 sau suplimente alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here