abdomen
fot. pixabay.com

Există multe motive ale durerilor de stomac în jurul ombilicului. Unele dintre ele sunt asociate cu boli grave și chiar potențial fatale, în timp ce altele sunt probleme stomacale destul de ușor de tratat. Interesant este că durerea abdominală în ombilic poate fi cauzată de purtarea hainelor prea strânse sau de anumite probleme de natură psihologică. Acest tip de durere însoțește adesea femeile în timpul ciclului de ovulație – mai precis, în timpul izbucnirii foliculului Graafian. Femeile însărcinate se plâng de durere și în regiunea ombilicală. Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac în jurul ombilicului?

Durere în jurul ombilicului – cele mai dese cauze

 1. Indigestie

Indigestia poate provoca dureri de stomac în jurul ombilicului.

Indigestia mai este numită supărare stomacală sau dispepsie. Provoacă durere, arsură sau disconfort în abdomenul superior, care radiază spre zona ombilicului. Indigestia poate fi tratată cu antiacide și blocante de acid.

Indigestia duce adesea la așa-numita dispepsie funcțională (studiile arată că până la trei persoane din patru, care nu tratează indigestia la un specialist, capătă această afecțiune).

Dispepsia funcțională provoacă durere în partea superioară a stomacului, care radiază până la ombilic. Este o afecțiune care apare și dispare, dar nu există o cauză cunoscută.

Ca și indigestia „obișnuită”, dispepsia funcțională poate fi tratată cu antiacide fără acizi și blocante de acizi.

 1. Sarcină

Durerea ușoară la ombilic nu este un motiv de îngrijorare, însă femeile însărcinate, care prezintă disconfort semnificativ și continuu și dureri abdominale în zona ombilicului trebuie să raporteze acest lucru la medicul curant.

Hernia ombilicală în timpul sarcinii este o altă cauză posibilă a durerii abdominale în regiunea ombilicală. Totuși, astfel de hernii sunt rare și afectează, cel mai adesea, mai multe femei gravide sau gravide foarte obeze.

Simptomele unei hernii ombilicale includ:

 • bombă lângă buric;
 • umflarea în jurul buricului;
 • durere în jurul și aproape de ombilic;
 • greață și vărsături.
 1. Constipație

Durerea abdominală în jurul buricului poate apărea atunci când suferi de constipație.

Constipația este o afecțiune comună, care este definită prin determinarea numărului de mișcări intestinale pe săptămână – dacă există 3 sau mai puțin – cu siguranță avem o problemă cu funcționarea corectă a sistemului digestiv.

Aproape toată lumea are constipație din când în când, iar constipația pe termen scurt nu este gravă. Constipația ocazională este tratată cu laxative și prin adăugarea ingredientelor potrivite la dieta ta zilnică.

Care sunt alte potențiale cauze ale durerii în zona ombilicului?

durere
fot. pixabay.com


Alte cauze potențiale ale durerii de ombilic includ durerea postoperatorie, infecțiile tractului urinar, infecțiile bacteriene și gastroenterita.

 1. Durere după operație

În cele mai multe cazuri, durerea abdominală de ombilic cauzată de operație va dispărea atunci când procesul de vindecare decruge normal. Medicamentele pot ajuta în funcție de gravitatea durerii.

Orice durere serioasă și umflare, care include următoarele simptome, ar trebui să fie un motiv pentru examinarea ulterioară:

 • febră;
 • greață;
 • vărsături;

Persoanele care prezintă oricare dintre aceste simptome ar trebui să vadă un medic, deoarece indică semne de infecție.

 1. Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Aceste tipuri de infecții pot provoca dureri în abdomen și în jurul ombilicului. Infecțiile tractului urinar cauzate de bacterii sunt tratate cu antibiotice.

 1. Infecții bacteriene ale stomacului

Bacteriile intestinale rele pot intra în corp și trăiesc în tractul digestiv mulți ani. În timp, bacteriile pot provoca ulcerații dureroase în peretele stomacului și intestinul subțire și chiar se pot transforma într-un cancer al stomacului.

Infecțiile stomacale bacteriene cauzează adesea dureri abdominale nu numai în jurul buricului, ci și în întregul abdomen.

Infecțiile stomacale bacteriene sunt tratate cu antibiotice, care aduc ușurare.

 1. Gastroenterita

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de gripă gastrică, gastroenterita este cauzată de consumul de alimente contaminate, băuturi sau contact direct cu o persoană infectată. Durerile abdominale din jurul buricului, stomacului și crampelor sunt simptome clasice ale gastroenteritei.

Cauze mai serioase ale durerii abdominale în jurul ombilicului

Unele afecțiuni, care provoacă dureri de stomac sunt deosebit de dureroase, dar majoritatea sunt tratabile.

 1. Calculi biliari

Atacurile vezicii biliare rezultate în urma calculilor biliari sunt foarte dureroase, iar durerea severă este, de obicei, primul indicator al unei probleme. Durerea tinde să înceapă în abdomen și să călătorească în ombilic.

Singura modalitate de a trata durerea la nivelul calculilor biliari este de a elimina vezica biliară. După îndepărtarea vezicii biliare, durerea va dispărea.

 1. Apendicită

Apendicita, care poate duce la o intervenție chirurgicală, poate provoca dureri de ombilic severe.

Apendicita este o afecțiune foarte dureroasă care, după cum îi spune și numele, provoacă inflamații. Apendicita poate fi gravă și poate duce chiar la moarte.

Apendicita netratată poate provoca peritonită, care apare atunci când apendicele se deschide și infecția se răspândește prin abdomen.

Peritonita este o gastrită periculoasă și potențial fatală, care acoperă organele stomacului.

Durerea începe, de obicei, în jurul buricului și radiază în tot stomacul. Durerea se agravează cu fiecare mișcare, inclusiv mersul și tusea.

În plus față de durere, apendicita provoacă următoarele simptome suplimentare:

 • greață și vărsături;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • constipație sau diaree;
 • febră;
 • balonare abdominală sau umflare.

Dacă bănuiești că ai apendicită din cauza durerii abdominale la ombilic și pe partea dreaptă a corpului sau a oricăruia dintre simptomele enumerate mai sus, ar trebui să soliciți imediat asistență medicală.

 1. Pancreatită

Pancreatita este o afecțiune medicală, în care pancreasul se inflamează.

În pancreatită, enzimele digestive încep să se deplaseze în pancreas înainte de a fi eliberate în intestinul subțire. Durerea abdominală este un simptom clasic al pancreasului inflamat.

Pancreatita este adesea o afecțiune cronică și durerea de ombilic nu este niciodată complet rezolvată. Diagnosticul poate ajuta la tratarea pancreatitei cronice.

 1. Tulburări ale intestinului subțire

Tulburările intestinului subțire, cum ar fi boala Crohn, pot provoca dureri severe în jurul buricului. Aceste tipuri de boli sunt cronice și dureroase, dar pot fi tratate cu succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here