imunologie
fot. pixabay.com

Contuzia cerebrală este una dintre cele mai frecvente consecințe ale leziunilor la cap. Poate apărea după o cădere sau o coliziune. Contuzia cerebrală este definită ca o tulburare a creierului pe termen scurt, fără modificări semnificative în structura sa. În decursul său, nu este vorba despre deteriorarea sistemului nervos. Simptomele de contuzie dispar spontan și nu lasă urme. Trăsătura lor caracteristică este pierderea pe termen scurt a conștiinței și afectarea memoriei. Află despre celelalte simptome ale contuziei cerebrale.

Există multe cauze ale contuziilor cerebrale. Pot duce la aceasta căderile, contact direct al obiectului cu capul, de exemplu lovirea mingilor, accidente auto, accidente cu bicicleta, lupte, violență, accidente de schi. Contuzia creierului poate fi suspectată dacă, în urma unei accidentări, apare pierderea cunoștinței pentru o perioadă scurtă de timp – de la 15 la 60 de minute.

Contuzia creierului la copii – simptome

Contuzia creierului copilului este un fenomen destul de frecvent. Copiii mici sau bebelușii au mai multe șanse să experimenteze lovituri pe cap. De obicei sunt cauzate de leziuni datorate neatenției. Contuzia creierului la copii poate apărea în grade diferite, prin urmare, în unele cazuri este dificil de evaluat dacă un copil are nevoie de îngrijiri medicale imediate. Este și mai dificil să verifici gradul de pericol atunci când copilul este suficient de mic încât nu va putea să exprime verbal simptomele, pe care le are.

Cele mai frecvente simptome de contuziei creierului la copii sunt: ​​pierderea pe termen scurt a cunoștinței, vederea încețoșată, dureri de cap, plâns și disconfort, mersul  problematic și vorbirea incorectă. Dacă observi aceste simptome, consultă medicul. În regim urgent este necesar atunci când există, în plus, vărsături, amețeli și probleme de concentrare. Simptomele de contuzie pot apărea imediat după accidentare sau până la 72 de ore după aceasta.

Simptomele contuziei la copii trec, de obicei, până la două săptămâni. Cu toate acestea, unele simptome pot dura mai mult, de exemplu, dureri de cap sau probleme de concentrare. În cele din urmă, acestea ar trebui să dispară după câteva luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este necesar un diagnostic și un tratament suplimentar.

Contuzia creierului la adulți – simptome

Simptomele contuziei la adulți sunt, de obicei, mai subtile și durează mai mult decât la copii. Pot dura până la câteva săptămâni. Ca și în cazul celor mai mici, acestea nu trebuie să apară imediat după accidentare. Cele mai frecvente semne de contuzie la adulți sunt durerile de cap, presiunea în cap, pierderea memoriei, confuzia, pierderea pe termen scurt a conștiinței, amețeli, deficiențe de vedere, sunetul în urechi, greață, vărsături și pronunția mormăită. În plus, pot exista probleme de memorie, iritabilitate, sensibilitate la lumină și zgomot, tulburări de somn, simțire a gustului și mirosului.

Contuzia creierului – primul ajutor

creier
fot. pixabay.com

Dacă bănuiești că, copil tău sau un adult are o contuzie cerebrală, cel mai bine este să consulți un medic, care să recunoască simptomele și să verifice sindromul post-traumatic. Primul ajutor include, mai ales, verificarea pulsului, verificarea respirației și a conștienței. Dacă funcțiile de viață de bază sunt păstrate, inconștientul vătămat trebuie plasat într-o poziție sigură.

Pentru o persoană întinsă pe spate – brațul, care este mai aproape este îndoit într-un unghi drept cu palma în sus; îndoaie piciorul îndepărtat al persoanei vătămate și apuc-o de genunchi, împletește în continuare recetul prin degetele tale cu degetele persoanei vătămate și trage brațul și piciorul, mutând persoana vătămată în lateral; pune mâna pe o parte, îndoaie genunchiul pe pământ și întoarce-i ușor capul în lateral.

În pasul următor, trebuie să apelezi o ambulanță, iar victimei (dacă se trezește), trebuie să se calmeze și săi se asigure ajutorul. În cazul unei răni deschise, care sângerează, trebuie protejat, de preferință cu un pansament steril. Trebuie amintit că persoana vătămată rămâne până la sosirea ambulanței sau a altor servicii de urgență.

Contuzia creierului: tratament

Tratamentul contuziei depinde de starea de sănătate, tipul și severitatea simptomelor. Când sunt ușoare, nu este necesară spitalizarea. Indicațiile includ îngrijirea la domiciliu și urmărirea valabilă timp de 72 de ore după rănire. Evită activitățile fizice, jocurile video și computerul în timpul convalescenței. La un șoc ușor, simptomele sale dispar în câteva săptămâni, dar trebuie să ții cont de faptul că fiecare curs de tratament are un ritm individual.

Complicații după contuzia creierului

În cele mai multe cazuri, contuzia cerebrală dispare spontan până la o lună după accident. Cu toate acestea, pot exista complicații. O complicație foarte rară, dar posibilă a contuziei cerebrale este un accident vascular cerebral în spațiul subarahnoidian. Apare la aproximativ 4 săptămâni de la accident. Se manifestă cu dureri de cap severe, poate provoca paralizie. Leziunea cerebrală post-traumatică este, de asemenea, o complicație după contuzia cerebrală. Simptomele sale pot apărea după câteva săptămâni sau luni imediat. Acestea includ dureri de cap, vedere încețoșată, nervozitate și probleme de memorie. Cu toate acestea, aceste complicații sunt rare și, de obicei, însoțesc contuzia severă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here