acoperire albă
fot. pixabay.com

Apariția acoperirii pe limbă poate fi albă, galbenă, maro și chiar neagră. De obicei, înseamnă o afecțiune medicală în organism. Merită să ne amintim, însă, că motivele unei limbi acoperite cu o substanță sunt și fumatul, abuzul de cafea și ceaiul sau deshidratarea organismului. Medicii subliniază că acoperirea pe limbă este întotdeauna un motiv de îngrijorare și că această stare ar trebui consultată. Vezi, care sunt motivele unei limbi aglomerate.

Acoperirea albă pe limbă apare destul de des. Acesta este un symptom, care ar trebui să ne îngrijoreze. Cu toate acestea, nu trebuie întotdeauna să intrii în panică. Uneori, acoperirea albă pe limbă rezultă din faptul că fumăm țigări, consumăm condimente cu coloranți sau nu avem grijă suficient de igiena orală. Dacă limba acoperită nu este însoțită de alte simptome tulburătoare, cum ar fi arsură, durere sau mâncărime, precum și afecțiuni din partea altor organe, nu există un motiv major de îngrijorare. Este diferit atunci când astfel de simptome însoțesc limba acoperită. Atunci, limba acoperită este unul dintre semnele unor boli mai grave.

Când și unde apare acoperirea pe limbă?

Acoperirea limbii poate lua multe forme. De obicei, se observă schimbarea culorii sale pe suprafața dorsală. Învelișul poate apărea totuși pe suprafețe invizibile pentru ochi. Este indicat că învelișul de pe limbă apare și pe suprafețele laterale sau dedesubt. Culorile acoperirii pot fi diferite și se presupune că acestea indică patologii specifice. Nu este totuși așa, că culoarea învelișului de pe limbă indică o singură boală, deoarece există multe posibilități.

Învelișul alb de pe limbă

Limba umană are în mod natural o tentă albicioasă, dar uneori este mai intensă. O acoperire albă pe limbă poate însemna că nu bei suficiente lichide, nu ai suficientă grijă de igiena gurii și limba în sine, sau utilizezi apa de gură cu peroxid de hidrogen prea des.

Învelișul alb pe limbă poate indica, de asemenea, leziuni grave. Mai ales periculos este albul de cretă cu consistența laptelui cojit, care acoperă nu numai limba, ci și palatul, gâtul și esofagul. Un astfel de înveliș pe limbă este un semn de micoză orală. Învelișul este însoțit de ulcerații, arsuri și durere în locurile, în care au apărut leziunile. Candidoza orală este o boală, care însoțește adesea aportul de antibiotice, steroizi, chimioterapie sau imunosupresie. Afecțiunea poate indica, de asemenea, diabet sau infecție cu HIV.

Limba cu acoperire albă este un simptom nu numai al umplerii gurii. Poate indica, de asemenea:

  • sifilisul – pe limbă apare o acoperire gri-albicioasă;
  • febra tifoidă – învelișul de pe limbă acoperă totul, în afară de vârful și marginile, care sunt nefiresc roșii;
  • scarlatina – un simptom caracteristic al bolii este limba de zmeură;
  • anemie;
  • hipertrofia faringelui adenoid.

Leucoplazia, sau keratoza albă, este, de asemenea, indicată ca fiind cauza acoperirii albe. Este o leziune precanceroasă periculoasă, care se poate dezvolta în cancer. Este însoțită de o acoperire albă pe limbă, care în prima fază apare pe suprafețele laterale, iar mai târziu pe suprafața dorsală.

Înveliș galben pe limbă

acoperire verde
fot. pixabay.com

Învelișul de pe limbă poate părea galben. Acest lucru este cel mai frecvent la fumători sau la persoanele, care beau multă cafea, ceai sau mănâncă alimente cu prea multe condimente colorate, de exemplu curcuma sau curry. Învelișul galben pe limbă este, de asemenea, un semn al unor boli precum ulcerul gastric și duodenal, veziculele biliare și căile biliare, afecțiunile hepatice.

Înveliș brună pe limbă

Acoperirea brună pe limbă este rezultatul fumatului și al abuzului de cafea și ceai. De asemenea, apare la multe boli gastro-intestinale. Este indicat că acoperirea brună pe limbă poate indica: colelitiază, gastrită și ulcer gastric și duodenal. Acoperirea brună este, de asemenea, o suspiciune de boli respiratorii, acidoză și prea multe toxine în organism.

Înveliș verde pe limbă

Acoperirea verde pe limbă este un semn al slăbiciunii acestui organ.

Acoperire roșie pe limbă

O acoperire roșie pe limbă poate indica o afecțiune a ficatului, precum și probleme cu vezica biliară. Dacă culoarea limbii se schimbă în violet, poate fi un semn al unei deficiențe de vitamine din grupul B. Apoi, pe lângă acoperirea violet pe limbă, se observă oboseală, dureri de cap și apatie.

Acoperire neagră pe limbă

Acoperirea neagră pe limbă, indiferent unde apare, este un semn al disfuncției renale. De obicei este însoțită de dureri lombare, vărsături, diaree și sângerare gastrointestinală. De asemenea, pot apărea umflarea ale extremităților superioare și inferioare și probleme cu urinarea.

Tratamentul limbii acoperite depinde întotdeauna de motivul atacului. În cazul celor banale, este suficient să renunți la cafea, ceai sau să nu mai mănânci alimente, care colorează condimentele. Problema va dispărea după aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, dacă limba acoperită este rezultatul unor boli grave, este necesar să se înceapă tratamentul acestora. Vindecările iau diverse forme de la farmacologie la chirurgie. Acoperirea pe limbă, în special atunci când este însoțită de alte simptome, nu trebuie subestimată. Cel mai bine este să te adresezi unui medic imediat după debutul diagnosticului și să începi diagnosticul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here