rect
fot. pixabay.com

Paraziții din tractul digestiv sunt încă o afecțiune comună. Infectarea cu ei este, de obicei, asociată cu o igienă precară, inclusiv spălarea rară a mâinilor, spălarea incorectă a fructelor și legumelor înainte de a le mânca. Paraziții din tractul digestiv pot apărea indiferent de stilul de mâncare, pe care îl preferi. Este indicat faptul că unei persoane sănătoase, paraziții din tractul digestiv nu provoacă prea mult rău. Problema apare atunci când atacă oameni cu imunitate slăbită. Pentru astfel de persoane sunt periculoase și pot provoca complicații grave. Vezi care sunt simptomele paraziților din tractul digestiv.

În tractul digestiv uman pot exista mulți paraziți. Cei mai comuni sunt viermii, viermi plați, viermi rotunzi. Acestea provoacă boli precum viermele, tenia, rostopasca, amebioza și giardoza.

Paraziții din tractul digestiv – de unde apar?

Calea de infecție cu viermi este diversă și rezultă, de obicei, din ceea ce paraziți se află în tractul nostru digestiv. Cu toate acestea, trebuie menționat că viermii sunt, de obicei, asociați cu o igienă precară. De exemplu, cauzele paraziților din tractul digestiv sunt:

  • Ascaridioza apar, în principal, de la mâinile contaminate; infecția poate apărea prin atingerea jucăriilor, lenjeriei de pat, prosoapelor sau hainelor; cu viermii de pin te poți infecta, de asemenea, prin inhalare; dezvoltarea acestor paraziți este favorizată de condiții sanitare și igienice precare; de obicei, infectează copii și angajați ai instituțiilor de învățământ și îngrijire;
  • Viermi rotunzi umani – modul de infecție cu acest parazit este hrana; în primul rând, ei sunt responsabili de consumul de legume și fructe nespălate; pentru infecția cu viermi rotunzi poate fi, de asemenea, responsabile mâinile murdare cu sol;
  • Tenia – o persoană, se va infecta cu ea imediat după consumul unei cărni crude de vită, de porc sau pește; mâncatul cu mâinile murdare și consumul de apă contaminată sunt, de asemenea, indicate ca și cauze ale infecțiilor cu vierme;
  • Giardioza – acest parazit poate infecta animalele domestice și sălbatice prin consumul de alimente infectate și de apă contaminată.

Paraziții din tractul digestiv – ce simptome dau?

Infecția cu paraziti gastrointestinali produce simptome similare indiferent de tipul de viermi. De obicei, greața este un semn de infecție. Vărsături, scădere în greutate, erupții alergice, iritabilitate și hiperactivitate. Viermii individuali pot provoca, de asemenea, simptome caracteristice. Simptomele caracteristice includ:

  • Ascaridioză – provoacă usturime anală, care se agravează, în primul rând, noaptea; acest simptom ne face să ne simțim somnoroși și iritabili și, de asemenea, duce la suprainfecția bacteriană a pielii;
  • Viermi rotunzi umani – de obicei infecția este asimptomatică, iar singurul simptom al viermilor rotunzi umani, care intră în corp, este durerea de stomac; simptomele mai grave apar cu invazia masivă de paraziți; apoi avem de-a face cu rostopasca pulmonară, care se manifestă prin tuse, lipsă de respirație, febră și pneumonie; pot apărea rostopasca intestinală (simptome: colici, greață, scădere în greutate), celandină hepatobiliară (simptome: colangită și pancreatită).
  • Teniesimptomele infecției de tip vierme sunt, de obicei, foarte severe; ca simptome ale acestui parazit în tractul digestiv sunt greață, diaree, dureri abdominale, scădere în greutate; într-o etapă ulterioară a infecției, poate apărea pojarul, care constă în localizarea punctelor negre în sistemul nervos, vedere sau mușchi;
  • Giardioza – simptomele sale sunt simptome ușoare ale stomacului, care, de obicei, dispar pe cont propriu.

    ascaridioză
    fot. pixabay.com

Cum să recunoști paraziții tractului digestiv?

Majoritatea paraziților gastro-intestinali pot fi identificați prin examinarea microscopică a scaunului. Diagnosticul include viermii rotunzi, tenia sau giardioza. Mulți paraziți pot fi văzuți și pe pielea din jurul anusului sau pe suprafața scaunului. Dacă apare diagnosticul de vierme rotund uman, este necesar să se prelinge un scaun proaspăt de trei ori, la intervale de 3-4 zile.

Paraziții tractului digestive – cum să le tratezi?

Tratamentul paraziților din sistemul digestiv depinde de tipul de viermi, care s-au cuibărit în el. Medicamentele pentru ascaridioză includ pirantel, mebendazol sau albendazol. Se administrează într-o singură doză și se repetă după 2 săptămâni. Tratamentul viermelui uman este similar. În tratamentul împotriva teniei, se administrează praziquartel, albendazol sau niclosamidă. La rândul său, tratamentul pentru giardioză implică luarea de metronidazol. În tratamentul paraziților gastro-intestinali, este importantă și menținerea igienei pe întreaga perioadă de tratament – se recomandă curățarea completă a apartamentului, arderea lenjeriei de pat și prosoape și spălarea completă a lenjeriei. Viermii gastrointestinali trebuie tratați de toți membrii familiei.
Nu este ușor să recunoaștem simptomele infecției cu viermi gastro-intestinali. Acest lucru se datorează câtorva simptome specific, care pot semăna cu probleme stomacale minore. Cel mai adesea, paraziții se diagnostichează doar atunci când pot fi văzuți cu ochiul liber în scaun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here