efecte secundare
fot. pixabay.com

Morfologia sângelui este un test de diagnostic de bază. Permite detectarea neregulilor și începerea diagnosticărilor suplimentare pentru bolile grave. La colectarea rezultatelor morfologiei, pot fi colectați mulți indicatori. Unul dintre ele este cel referitor la trombocite. Acești indicatori sunt ascunși sub simbolurile P-LCR și PDW. Creșterea standardelor P-LCR și PDW este o indicație pentru teste diagnostice suplimentare. Vezi ce poate însemna numărul crescut de trombocite.

Trombocitele, sunt cele mai mici celule din sânge. Sunt lipsiți de nuclee, iar sarcina lor este de a condiționa procesele de coagulare a sângelui. Morfologia sângelui permite evaluarea sistemului plachetar al sângelui. În timpul testului, printre altele, numărul de trombocite, volumul (MPV) și anizocitoza plachetară (PDW), precum și procentul de plachete mari (P-LCR). Fiecare dintre parametrii menționați mai sus este evaluat individual și nu aduce informații despre starea de sănătate. Pentru interpretarea corectă a testelor este necesar să se determine numărul de plăci MPV, PDW și P-LCR.

Trombocitele în morfologia sângelui – care sunt rezultatele corecte?


Parametrii legate de sistemul de plăci sunt determinați în fiecare morfologie. Rezultatele sunt pentru indicatori precum MPV, PDW, P-LCR și PLR. Trebuie reținut faptul că ușoare abateri de la normă nu sunt un motiv de îngrijorare, mai ales dacă numărul de trombocite este normal. Standardele corecte pentru parametrii plăcii sunt:

  • norma de trombocite este de 150-400 mii/µl;
  • volumul normal de trombocite MPV 9–14 fl;
  • norma PDW, adică indicele de variabilitate a volumului trombocitelor este de 40-60%. (6, 11-11 fl);
  • norma P-LCR, adică procentul de trombocite mari este de 15-35%;
  • PCT (hematocrit plachetar) este raportul dintre volumul trombocitelor și volumul total al sângelui, corect 0,14-0,36%.

P-LCR ridicat – ce semnifică?

Indicele P-LCR înseamnă procentul de trombocite mari, cu dimensiunea poziției unei anumite norme. Trebuie amintit faptul că P-LCR crescut nu este un indicator independent și nu ar trebui interpretat în acest fel. Lipsa rezultatelor în normă nu este un semn al stării de boală. Pentru a concluziona că acesta este cazul, rezultatele P-LCR ar trebui interpretate împreună cu ceilalți indicatori. Când sunt crescute, poate însemna trombocitopenie autoimună, adică. purpura autoimună. În urma acestei boli, organismul distruge trombocitele, ceea ce determină formarea de numeroase trombocite mari și uriașe în sânge. Un semn vizibil de purpură autoimună este sângerarea din nas și gingii, vânătăi ușoare și perioade menstruale la femei.

PDW ridicat – ce înseamnă?

trombocite
fot. pixabay.com

PDW este un indicator al anizocitozei plachetare sau al diferențierii volumului sanguin. PDW determină ce procent de trombocite se abate de la normă în volum (aceasta este 6.1-11 fl). Standardul PDW este de 40-60%. Acest rezultat înseamnă că majoritatea trombocitelor au o mărime similară. În cazul unei tulburări a normei, există dimensiuni semnificativ diferite ale trombocitelor. Ca și în cazul indicatorului P-LCR, indicatorul PDW nu poate fi interpretat separat, analizele trebuie efectuate împreună cu ceilalți indicatori de test. Un rezultat anormal al acestui indicator ar trebui să fie îngrijorător atunci când analiza morfologiei indică faptul că ceilalți indicatori se abat de la normă.

PDW redus nu este un motiv de îngrijorare. Acest rezultat nu are relevanță clinică. Scăderea acestui indicator în majoritatea cazurilor nu afectează sănătatea și nu indică boala. Este mult mai periculos nivelul crescut PDW cu un rezultat incorect al altor indicatori din sânge. În astfel de situații, putem vorbi despre tulburări în producția de trombocite. Dacă PDW-ul ridicat este însoțit de un volum mediu crescut de trombocite, se suspectează că se suferă de boli precum leucemia cronică, purpura trombocitopenică și infecții cu bacterii în stadiu incipient. În cazul în care rezultatul PDW este ridicat și volumul mediu de trombocite este sub normal, putem face față unor boli precum anemia hipoplasică și anemia megaloblastică. De asemenea, este demn de remarcat faptul că aceste tipuri de rezultate se găsesc deseori la persoanele, care primesc chimioterapie.

Interpretarea rezultatului morfologiei – merită făcut?

Primind rezultatele morfologiei sângelui, de obicei, vrem să interpretăm noi în primul rând normele de testare. Foarte des, acest lucru duce la neînțelegeri și stres inutil. Trebuie amintit că rezultatele incorecte ale unui singur indicator nu dovedesc încă nimic. Creșterea P-LCE sau PDW nu înseamnă că suntem bolnavi. Pentru a vedea dacă ai o boală în corp, cel mai bine este să consulți un medic, care va citi rezultatele testului. Dacă se confirmă că morfologia este anormală, medicul tău va recomanda alte teste de diagnostic pentru a confirma suspiciunea legată de de starea ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here