rinită
fot.pixabay.com

Creatinina este un produs al metabolismului, care apare în sânge și urină (odată cu aceasta este excretat și din corp). Testul creatininei din sânge este utilizat, în principal, pentru a evalua cât de bine funcționează rinichii. Testul poate arăta nivelul ridicat sau redus. Ambele situații sunt un motiv de îngrijorare și pot indica probleme renale. Află mai multe despre normele creatininei din sânge și află cum poți interpreta rezultatele.

Nivelul creatininei din sânge depinde de producția sa și de rata de excreție a acestei substanțe din organism. Testele de creatinină din sânge se efectuează împreună cu testele de urină. Rezultatele obținute permit calcularea creatininei, care este utilizată pentru a evalua funcția renală.

Ce este creatinina?

Creatinina este un compus organic produs, în principal, în mușchi. De la ei ajunge în sânge și este transportat la glomeruli. Acolo se filtrează și se prepară pentru expulzare din corp împreună cu urina. La persoanele bolnave acest proces poate fi tulburat. Dacă rinichii tăi nu funcționează corect, nivelul de creatinină din sângele tău va crește. Acesta este un semnal că organismul are o anomalie și că alte substanțe nocive se pot acumula în el.

 

Analiza nivelului de creatinine în sânge – când să o faci?

Nivelul de creatinină din sânge este, adesea, examinat profilactic pentru a confirma că rinichii funcționează corect. Acest test devine obligatoriu pentru persoanele cu rinichi bolnavi. Indicația pentru testare este boala renală cronică, afectarea organelor și insuficiența renală acută. În plus, testul este comandat persoanelor cu insuficiență cardiacă, pancreas și ficat – acest lucru permite să se stabilească dacă boala a afectat și rinichii.

Ca indicații pentru testarea nivelului de creatinină din sânge sunt, de asemenea:

  • Chirurgie, de exemplu chirurgie generală, vasculară și cardiacă;
  • Testele de diagnosticare, care necesită administrarea pacientului a soluțiilor de contrast, adică tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, angiografie coronariană și arteriografie.

Analiza creatininei din sânge – în ce constă?

Nivelul de creatinină din sânge este testat pe stomacul gol. Persoana testată trebuie să înceteze să mănânce mese solide și să bea multă apă, cel puțin 8 ore înainte de a efectua testul. Cu o zi înainte de test, nu te implica în activități fizice intense. Dacă indicația pentru testul creatininei din sânge este un test de contrast, aceasta trebuie făcută cu cel puțin 7 zile înainte. Nivelul creatininei din sânge este determinat din serul din sânge extras din vena din braț. Așteptarea rezultatelor aproximativ 1 zi – ora exactă a primirii acestora depinde de laboratorul dat.

Valorile normale ale creatininei în sânge

femeie
fot.pixabay.com

Norma pentru creatinină este de 53-115 µmol/l (0,6-1,3 mg / dl). Cu toate acestea, trebuie amintit că, concentrația serică de creatinină depinde în mare măsură de laboratorul, care efectuează testul și de metodologia utilizată. Nivelul creatininei este influențat și de masa musculară – una mai mare înseamnă că, concentrația acestui compus va fi mai mare, ceea ce nu este sinonim cu stare de boală. Rezultatul obținut este influențat și de greutatea corporală și de sex. Este indicat că nivelul creatininei la bărbați este, de obicei, mai mare decât la femei și nu are nicio legătură cu stările de boală. Alți factori determinanți ai rezultatelor analizei sunt vârsta, unii factori de sănătate, de exemplu, sarcina. Acest lucru înseamnă că rezultatele creatininei din sângele tău trebuie întotdeauna interpretate de către medicul tău, pe baza cunoștințelor lui medicale.

Nivel ridicat de creatinine

Un rezultat crescut al creatininei înseamnă, de obicei, că rinichii nu funcționează corect. Trebuie amintit că o concentrație mare a acestei substanțe în sânge nu înseamnă întotdeauna pericol. Această stare nu este periculoasă pentru sănătate, ci este doar un simptom, care poate indica faptul că există substanțe periculoase în organism. De aceea, în cazul creșterii creatininei în sânge, sunt recomandate teste diagnostice suplimentare. Acestea sunt destinate să excludă afecțiuni cum ar fi insuficiența renală acută sau boala renală cronică. Aceste boli sunt excluse pe baza valorii GFR.

Nivel scăzut de creatinină

Un nivel scăzut de creatinină nu este, de asemenea, un bun arbitru. Astfel de rezultate ale testelor pot indica irosirea mușchilor, malnutriție și boli de risipire a ficatului. De asemenea, avem de a face cu creatinină scăzută în cazul masei musculare reduse, care este rezultatul unei diete restrictive – postul. De asemenea, s-a raportat creatinină scăzută la sânge la femeile însărcinate și la pacienții, care iau diuretice și steroizi. Trebuie amintit că creatinina scăzută înseamnă, că rinichii funcționează corect.
Nivelul de creatinină din sânge trebuie testat profilactic din când în când. Testul nu este greoi și nu necesită multă pregătire. Testul poate fi efectuat la public și la privat, plătind câțiva lei pentru acesta. Dacă se obțin rezultate incorecte, vor fi necesare teste diagnostice suplimentare pentru a afla motivul aceastuia. Pentru o interpretare a rezultatelor testului creatininei din sânge, cel mai bine este să te adresezi unui medic și să nu o faci singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here