hormon
fot. pixabay.com

Prolactina este un hormon secretat de hipofiza. Nivelurile de prolactină sunt testate pentru a evalua starea de sănătate. Persoanele suspectate de sănătate precară ar trebui să verifice, în primul rând, nivelul acestui hormon în sânge. Un astfel de rezultat indică o boală gravă. Testarea nivelului de prolactină în sânge este recomandată femeilor, care au probleme să rămână însărcinate, se plâng de menstruații neregulate sau de dureri de sân. Vezi ce înseamnă rezultatele cu niveluri ridicate de prolactină.

Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofizară. Este deosebit de important pentru femei. Prolactina face ca sânii să crească în perioada pubertății, iar în timpul sarcinii, corpul luteum funcționează corect și produce progesteronul, de care are nevoie pentru a-l susține. Prolactina este, de asemenea, responsabilă pentru dezvoltarea glandelor mamare și formarea laptelui. Cantitatea sa insuficientă în organism provoacă probleme de lactație. Un nivel ridicat de prolactină în sânge poate provoca, de asemenea, probleme cu rămânerea însărcinată.

Nivelul de prolactină din sânge

Prolactina este un hormon ale cărui niveluri de sânge fluctuează constant. În primul rând, nivelul hormonului crește semnificativ în timpul sarcinii și alăptării. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că fluctuează și în timpul zilei. Nivelurile de prolactină cresc în a doua jumătate a nopții pentru a atinge cele mai înalte niveluri dimineața devreme și scade în mod regulat în timpul zilei. În ciclul menstrual, nivelurile de prolactină cresc ușor odată cu creșterea nivelului de estrogen, în timp ce reducerea acesteia se remarcă în a doua jumătate a ciclului. Scăderea sau creșterea prolactinei în sânge poate provoca, de asemenea, situații banale de zi cu zi, cum ar fi mâncarea unei mese, sex, oboseală sau stres.

Cauzele unui nivel prea ridicat a prolactinei în sânge

Un nivel prea ridicat de prolactină în sânge poate provoca, de asemenea, multe boli. În primul rând, bolile sânului sunt cauza creșterii concentrației acestui hormon. Nivelurile ridicate de prolactină le fac dureroase, umflate și sensibile la atingere, uneori poate apărea o secreție lăptoasă din sfârc, chiar dacă femeia nu este însărcinată sau nu hrănește.

Un alt simptom caracteristic al prolactinei prea ridicate în sânge sunt tulburările menstruale. Sângerarea apare mai des de 25 de zile sau mai rar la fiecare 33 de zile. Sunt slabe și până la urmă dispar complet. Dacă concentrația de prolactină este prea mare, se observă ciclul anovulator, scăderea antrenării sexuale și actul sexual dureros.

Prea multă prolactină poate provoca, de asemenea, adenom hipofizar. În astfel de cazuri, apar simptome precum dureri de cap și tulburări de vedere. Prolactina prea mare este, de asemenea, hipotiroidism, se manifestă prin creșterea în greutate fără motiv.

Cine ar trebuie să analizeze nivelul de prolactină din sânge

Nivelurile de prolactină din sânge trebuie testate dacă tulburările menstruale și durerile de sân persistă mult timp. O recomandare pentru un examen poate fi obținută de la un medic ginecolog sau endocrinolog.

În ce contra analiza nivelului de prolactină în sânge?

nivel
fot. pixabay.com

Testarea prolactinei din sânge nu este un test invaziv și nu necesită multă pregătire. Trebuie să-l faci pe stomacul gol devreme dimineața. Cel mai bine este dacă testul se face între orele 8.00 și 12.00. Efectuarea testului în alte momente poate duce la rezultate denaturate. În ziua precedentă testului de prolactină din sânge, ar trebui să se abțină de la efort fizic excesiv, alimente abundente și contact sexual. Testul în sine este efectuat prin prelevarea unei probe de sânge dintr-o venă, care este trimisă la un laborator.

 

Rezultatele nivelului de prolactină din sânge

  • 5-25 ng / ml – este în conformitate cu norma;
  • peste 25 ng / ml – este posibil să ai perioade neregulate și cicluri de anovulare;
  • peste 50 ng / ml – perioadele menstruale se pot opri cu totul;
  • peste 100 ng / ml – suspect de tumoră hipofizară.

Nivelul ridicat de prolactină în sânge – interpretarea rezultatelor

Când nivelul de prolactină din sânge este prea mare, se recomandă diagnosticul suplimentar. În primul rând, se efectuează teste cu hormoni tiroidieni. Atunci când nu arată nici o modificare, nivelurile de prolactină trebuie repetate. Al doilea test se face după ce ai luat un preparat special. Aceste teste permit excluderea adenomului hipofizar. Dacă examinarea confirmă prezența sa, imagistica prin rezonanță magnetică și tomografia computerizată sunt necesare. Acestea permit localizarea și aprecierea dimensiunii tumorii.

Nivelul ridicat de prolactină din sânge: tratament

Tratamentul nivelurilor ridicate de prolactină în organism poate lua diferite forme și depinde de cauza prezenței nivelurilor prea ridicate ale hormonului în sânge. Tratamentele se pot baza pe întreruperea medicamentelor, care determină un nivel ridicat de prolactină sau pe tratamentul afecțiunilor subiacente, cum ar fi cele ale tiroidei sau rinichilor, ceea ce va scădea nivelul prolactinei.

În cazul în care testele confirmă adenomul hipofizar, tratamentul este mai complicat. De obicei, aceste tumori sunt benigne și cu dimensiune mică (până la 10 mm), pentru care este suficient tratamentul farmacologic. După câteva luni de terapie, tumora dispare. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau este prea mare, atunci trebuie îndepărtată chirurgical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here