efecte secundare
fot. pixabay.com

Morfologia sângelui este utilizat pentru evaluarea componentelor celulelor sanguine, în timp ce biochimia sângelui implică componente plasmatice. Un test biochimic de sânge oferă o mulțime de informații valoroase și sfaturi, pentru a te ajuta să primești un diagnostic corect.

Se recomandă efectuarea de analize de sânge în scopuri preventive o dată pe an, până când pacientul împlinește vârsta de 50 de ani – după împlinirea acestei vârste, trebuie efectuat un test biochimic de sânge la fiecare șase luni. Prin intermediul acestui test pot fi detectate diferite tulburări metabolice și de altă natură, care apar în organism.

Fiecare persoană are propriile enzime, proteine ​​sau alte molecule organice specifice. Când sistemul circulator trece prin toate organele, oferă hrană celulelor și elimină produsele metabolice inutile și dăunătoare, iar orice modificare a organului (organelor) se va reflecta în circulația sângelui cu o modificare a concentrației de enzime, proteine ​​etc.

Sângele uman – compilare de bază

Sângele are două componente principale:

  1. plasmă;
  2. celule sanguine.

Această structură permite ca substanțele precum oxigenul, dioxidul de carbon, nutrienții, enzimele și alte produse să fie transferate în toate organele, țesuturile și celulele corpului.

  • Plasma constă din aproximativ 91-92% apă. Restul de 8% constă din proteine ​​plasmatice din sânge și urme ale altor elemente. Plasma nu numai că transportă celulele sanguine, dar și acționează ca un conductor de căldură. Plasma nu este un lichid limpede, are o culoare mai colorată de paie.
  • Există trei tipuri de celule sanguine în sânge – globule roșii, globule albe și trombocite.
  • Celulele roșii din sânge (RBC) reprezintă aproximativ 99% din toate categoriile de celule sanguine. Numele științific al globulelor roșii este – eritrocite.
  • Culoarea roșie provine din hemoglobină. Este un pigment roșu, care transportă oxigen în sânge.
  • Celulele albe din sânge (WBC) combat bolile și infecțiile din organism prin producerea de anticorpi, care distrug organismele dăunătoare.
  • Trombocitele formează cheaguri atunci când sunt rănite pentru a preveni pierderea de sânge din organism. Cu toate acestea, dacă din anumite motive apar cheaguri în corpul tău – de exemplu din cauza bolii tale – cheagurile se numesc tromboză și pot fi periculoase.

De ce se fac analize de sânge?

morfologie
fot. pixabay.com

Există multe motive, pentru care medicul poate da trimitere la analize de sânge, dar unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Pentru a testa sau confirma prezența unei infecții sau a unui virus.
  • Pentru a verifica starea de sănătate a anumitor organe din organism, cum ar fi ficatul și rinichii. Cantitatea de substanțe din sângele tău poate spune medicului tău dacă organele tale sunt în stare bună.
  • Pentru a-ți evalua starea generală de sănătate.
  • Pentru a verifica nivelul de medicamente în sânge. Acest lucru este valabil mai ales în cazul medicamentelor foarte toxice, cum ar fi digoxina și litiul, care se pot acumula cu ușurință în sânge, provocând reacții adverse grave.
  • Testele de sânge pot fi, de asemenea, utilizate pentru teste genetice. Acestea caută tulburări precum fibroza chistică.

Analiza biochimică a sângelui

După colectarea sângelui în diferite tuburi cu sau fără anticoagulant (de exemplu, morfologia sângelui necesită anticoagulant EDTA, în timp ce majoritatea analizelor biochimice necesită coagulare de sânge pentru a obține ser, pe care sunt efectuate cele mai multe analize), sângele/serul sunt analizate în diferite mașini, în funcție de grupul de analiză. Principalii parametri metabolici (glucoză, grăsimi, proteine, enzime) sunt determinați, folosind analizoare biochimice, care funcționează pe principiul fotometriei/spectrofotometriei, în timp ce hormonii și markerii tumorii sunt determinați, folosind analizatori imunochimici. Determinarea lor se bazează în principal pe reacții At-Ag. Numărul de celule sanguine cu o formulă leucocitară diferențială este determinat, folosind analizoare hematologice, a căror funcționare se bazează pe diferite principii (de la potențiometrie la citometrie în flux etc.).

Analiza completă a morfologiei sângelui înseamnă, de obicei, un test de sânge efectuat pe un analizator de hematologie. În prezent, există diverse analizoare hematologice cu cel puțin 8 parametri pentru mai mult de 20 de parametri în analiza morfologiei sângelui. Pentru a obține o imagine de ansamblu generală și controlul numărului de celule sanguine, pur și simplu analizează analizatorul de hematologie folosind 8 parametri. Anemia sau alte boli hematologice necesită un analizator hematologic cu mai mult de 8 parametri.

Valorile de referință ale sângelui și alți parametrii biochimici

Valorile de referință (anterior „valori normale”) ale morfologiei sângelui și analizele biochimice sunt valori de concentrație predeterminate pentru fiecare parametru, în funcție de sexul și vârsta pacientului, precum și de reactivii și dispozitivele utilizate în analiză. Fiecare laborator trebuie să indice valori de referință în funcție de reactivii și echipamentele utilizate.

Lista normelor standard ale morfologiei sângelui

Parametrul analizat Norma
Glucoza 70-100 mg/dl (3,9-5,6 mmol/l)
Colesterol total 140-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l)
Trigliceride 50-180 mg/dl (0,55-2,0 mmol/l
Uree 2,5-6,4 mmol/l (15-39 mg/dl)
Acid uric 0,15-0,45 mmol/l (2,5-8,0 mg/dl)
Proteine totale (B.c.; T.p.) 60-80 g/l
Albumină 3,5-5,0 g/dl
Kinaza Creatinei (CK)

 

bărbați: 18-100 U/l

femei: 10-66 U/l

Creatinina 62-124 mmol/l (0,7-1,4 mg/dl)
Lactat dehidrogenază (LDH) 120-230 U/l
AlAT 5-40 U/l (85-680 nmol/l)
AspAT 5-40 U/l (85-680 nmol/l)
Fosfata alcalină 0,1-0,63 U/l
Gamma-glutamil transferaza GGT bărbați: 18-100 U/l
femei: 10-66 U/l
Fibrinogenul 200-500 mg/dl
Potasiu (K) 3,5-5,0 mmol/l
Sodiu (Na) 135-145 mmol/l
Clor (Cl) 95-105 mmol/l
Fosfor (P) 0,81-1,62 mmol/l
Calciu (Ca) 2,2-2,6 mmol/l
Fier (Fe) 50-175 mikrogramów/dl
Feritina bărbați: 15-200 µg/l
femei: 12-150 µg/l

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here