omega 3
fot. pixabay.com

Durerea sau febra musculară cu debut întârziat (DOMS – delayed onset muscle soreness) este o boală dureroasă care, la un moment dat, afectează fiecare sportiv sau persoana, care se luptă cu supraponderalitatea la sală. Indiferent dacă întâmpini durerea pentru prima dată sau această afecțiune îți este cunoscută, probabil te întrebi cum să o supraviețuiești și cum să o previi în viitor.

Modalități pentru febra musculară – febra musculară ține de toți

Sportivii mai tineri și mai puțin condiționați pot suferi dureri post-antrenament mai des, deoarece își expun mușchii la stres necunoscut și leziuni. Cu toate acestea, sportivii mai în vârstă și mai experimentați experimentează adesea febra musculară în ciuda maturității și a stării musculare.

Acest lucru dovedește că, indiferent de vârstă, sex sau nivel de experiență sportivă, toată lumea are șanse egale de a cunoaște efectele durerii.

Modalități pentru febra musculară – simptome și reguli de acțiune DOMS

Prin urmare, febra musculară este o experiență binecunoscută a unui sportiv aspirant, dar și a unui veteran de sală. Simptomele febrei musculare pot varia de la sensibilitatea musculară până la dureri severe, debilitante. Mecanismele, strategiile de tratament și impactul asupra performanței atletice rămân incerte, în ciuda incidenței mari a febrei musculare.

  • Febra musculară se remarcă cel mai mult la începutul sezonului sportiv, când sportivii revin la antrenamente după o perioadă de activitate redusă. Febra musculară este frecventă și atunci când sportivii sunt introduși pentru prima dată la anumite tipuri de activități, indiferent de anotimp.
  • Creșterea intensității exercițiului sau a volumului de muncă poate crește riscul febrei musculare, care poate apărea la 12 până la 36 de ore după antrenament.
  • Rigiditatea exercițiului nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare și poate fi tratată acasă. Munca musculară grea poate provoca leziuni microscopice ale fibrelor musculare, care duc la febra musculară.
  • O concepție greșită comună despre febra musculară este că aceasta este cauzată de o acumulare de acid lactic în mușchi după antrenament intens. Acidul lactic este un compus organic construit în timpul activității anaerobe, atunci când nu există suficient oxigen livrat mușchiului pentru a descompune glucoza și glicogenul în energie. Acumularea poate provoca o senzație de arsură temporară în grupele musculare utilizate și poate provoca chiar greață și vărsături. Cu toate acestea, el nu este responsabil pentru febra musculară.
  • Febra musculară provoacă numai durere temporară și disconfort. Poți experimenta o scădere a performanței din cauza durerii și a capacității musculare reduse, dar nu există dovezi, care să sugereze că acest lucru poate duce la pierderea permanentă a forței sau la un disconfort suplimentar. Musculatura vătămată se recuperează complet în trei săptămâni. Cu toate acestea, simptomele dispar adesea mai devreme.
  • Studiile imagistice au arătat că ecografia nu este suficient de sensibilă pentru a detecta febra musculară în zonele musculare transversale, dar ecografia este capabilă să detecteze deteriorarea cauzată de entorse și deformări, ceea ce indică faptul că lezarea cauzată de febra musculară este mult mai mică decât cea a entorselor sau a deformării musculare.
  • Umflarea mușchilor afectați de febra musculară este observată în studiile imagistice mai sensibile, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), dar acestea nu sunt un instrument de diagnostic indispensabil. Cercetătorii au descoperit că anomaliile legate de DOMS găsite pe RMN sunt vizibile timp de trei săptămâni după ce simptomele nu mai sunt prezente.

    ghimbir
    fot. pixabay.com

Soluții pentru febra musculară – cum să minimalizezi durerea după exerciții

Deși există modalități de a reduce durerea directă, este important să ne amintim că reducerea durerii nu este egală cu reparația și recuperarea mușchilor. Aplicarea gheții la mușchi, masajul ușor și acupresiunea, pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Pe măsură ce durerea scade, nu pica tentației de a merge la următorul antrenament intens, crezând că ai vindecat deja durerea, deoarece poți crea o problemă de sănătate și mai mare.

Este important să ne amintim, că mai multă durere nu înseamnă câștiguri mai mari pentru sănătate. De fapt, durerea este adesea un indiciu, că este timpul să încetinești sau să te retragi ușor, până când corpul tău se reface. Nu uita că durerea, care începe în timpul antrenamentului, indică o problemă cu exercițiul fizic, cum ar fi forma slabă, entorsa sau deformarea. Antrenamentul trebuie să se oprească imediat înainte de apariția unor alte leziuni musculare sau articulare.

Soluții pentru febra musculară – factori nutriționali, care pot ajuta în prevenirea și tratarea febrei musculare

Ghimbir

Ghimbirul are o istorie îndelungată de utilizare medicamentoasă în tulburări digestive, greață, îmbunătățiri cognitive și ca și calmant natural antiinflamator. Cercetările arată că atât ghimbirul tratat termic cât și cel crud, poate reduce durerea musculară cu până la 24%.

Cireșe

Cireșele au un efect antiinflamator dovedit și pot ajuta la reducerea durerii și disconfortului asociate cu artrita și guta. De asemenea, pot fi utile pentru durerile musculare generale. Un studiu a descoperit că sucul de vișine reduce semnificativ durerea post-antrenament la alergătorii pe distanțe lungi.

Astaxantin

Astaxantin, un antioxidant puternic, natural, are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv reduce durerile și ajută la recuperare accelerată.

Curcumina

Acest pigment dă o culoare galbenă intensă vaselor și este un agent antiinflamator eficient, contribuind la ameliorarea durerii, la creșterea mobilității și la reducerea inflamației.

Grăsimi Omega-3

Grăsimea omega-3 animală are un efect antiinflamator puternic și este benefică pentru inimă. Cea mai bună metodă de a-i scoate din alimentație este somonul sălbatic alaskan sau peștii mai mici, în care toxinele de mediu nu sunt acumulate foarte tare, cum ar fi heringul, macroul sau hamsiile. În fața durerii febrei musculare, încearcă suplimentarea cu ulei de krill.

Arnica

S-a demonstrat că acest remediu homeopatic reduce durerile musculare la alergătorii de maraton, dar nu are efect asupra leziunilor celulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here