arsură. durere
fot. pixabay.com

Arsura la stomac apare atunci când o supapă între stomac și esofag nu este în măsură să împiedice acidul stomacului să intre în esofag. În timpul sarcinii, un hormon numit progesteron relaxează supapa, ceea ce poate crește frecvența arsurilor la stomac. Acest lucru permite acidului stomacului să treacă în esofag și să irite mucoasa.

Arsura la stomac și indigestia sunt mai frecvente în al treilea trimestru de sarcină, deoarece uterul în creștere exercită presiune asupra intestinelor și stomacului. Presiunea asupra stomacului poate împinge conținutul înapoi în esofag. Ce merită să știți despre arsurile la stomac? Cum să evitați arsurile la stomac în sarcină?

 

Arsurile la stomac în timpul sarcinii – ce reprezintă?

Arsurile la stomac apare de obicei după mese, când te culci sau noaptea și poate dura câteva ore sau mai mult. Multe persoane chiar suferă de insomnie ca urmare a arsurilor la stomac, deoarece culcatul poate agrava arsurile la stomac și, astfel, crește durerea.

Arsura la stomac este unul dintre cele mai frecvente simptome ale GORD – Gastro Oesophageal Reflux Disease.. Acest lucru poate părea înfricoșător, dar în majoritatea cazurilor, GORD nu este o afecțiune gravă și fiecare a zecea persoană o experimentează în fiecare zi.

 

Ce poți face pentru a evita arsurile de stomac?

arsură, indigestie
fot. pixabay.com

Din când în când, fiecare dintre noi suferă de arsuri la stomac. Iată câteva idei pentru ajutor rapid:

 • Încearcă să nu te pui în poziția culcat trei ore după ce iei masa, când producția de acid este la cel mai înalt nivel, deoarece într-o poziție verticală, gravitația ajută la păstrarea conținutului stomacului la locul potrivit.
 • Dacă arsurile la stomac sunt mai grave după exercițiu, încearcă să bei multă apă care te va hidrata și va ajuta la digestie. Cel mai bine este să aștepți cel puțin două ore după masă pentru a evita arsurile la stomac.
 • Evită să porți haine strânse, în special în jurul taliei, care pot apăsa pe stomac, provocând arsuri la stomac.
 • Alimentele grase pot provoca arsuri la stomac, așa că încercați carnea slabă. Mesele mai mici pot ajuta la evitarea simptomelor. O idee bună este să eviți alimentele acide precum grapefruit, portocale, roșii și oțet, precum și mâncăruri picante. Alcoolul, cofeina și băuturile carbogazoase (în special cola) sunt, de asemenea, cunoscute ca factori declanșatori de arsurile la stomac.

Câteva sfaturi pentru tratarea indigestiei nocturne:

 • Ridicarea capului în timp ce dormi poate ușura arsurile la stomac. Această poziție ajută la prevenirea creșterii acidului stomacal în piept.
 • Încercați ceaiul din plante – ghimbirul, mușețelul sau păpădia sunt cele mai bune pentru combaterea arsurilor la stomac.
 • Stresul poate crește producția de acid stomac, crescând astfel simptomele arsurilor la stomac. Încercați să vă îndepărtați de stresul zilei, relaxați-vă seara cu o baie caldă sau o carte bună. Opriți toate gadgeturile cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece cercetările au arătat că expunerea la lumina albastră inhibă producerea hormonului de somn: melatonină.

 

Arsurile de stomac – problema viitoarelor mame

Arsura la stomac sunt unul dintre cele mai frecvente simptome gastrointestinale la pacientele gravide. Conform datelor disponibile, între 30 și 80% dintre viitoarele mame suferă de boală de reflux gastroesofagian. Femeile care aveau un IMC ridicat sau boala refluxului gastroesofagian anterior, erau mai predispuse la disconfort. Riscul crește și în cazul sarcinii multiple. Cu toate acestea, modificările hormonale în sine în această perioadă – o creștere a nivelului de progesteron și estrogen – duc la relaxarea sfincterului esofagian inferior și ajută la regresia conținutului gastrointestinal.

 

Ce poți face, pentru a trata arsurile de stomac, fiind însărcinată?

Prevenirea arsurilor la stomac este cea mai bună metodă de a le face față. Iată câteva sfaturi utile despre cum puteți evita arsurile la stomac:

 

 • Mănâncă cinci până la șase mese mai mici pe zi, nu trei mese mari
 • Așteptați 2 – 3 ore după masă înainte de a vă culca
 • Evitați alimentele picante și grase

Dacă aveți arsuri la stomac, există mai multe modalități naturale de a vă atenua simptomele:

 • Mănâncă iaurt sau bea un pahar cu lapte
 • Încercați o lingură de miere într-un pahar de lapte cald

 

Cum să eviți arsurile la stomac în timpul sarcinii?

Alte sfaturi utile pentru a evita arsurile la stomac în timpul sarcinii:

 • Mâncarea prea rapidă a alimentelor crește probabilitatea de arsuri la stomac. Mânăncă încet și mestecă bine fiecare bucată de mâncare.
 • Încearcă să mânănci cinci sau șase mese mai mici, nu trei mari, care sunt la câteva ore distanță, pentru a împiedica stomacul să devină prea plin și să împingă alimentele sub diafragmă. Dacă mesele mici nu funcționează, încercați să vă mâncați masa principală la ora prânzului iar masa de seară cât mai curând posibil.
 • După masă, încearcă să te menții în poziția verticală, deoarece pozișia orizontală poate provoca întoarcerea mâncării și a acidului din stomac. Somnul susținut de două sau trei perne poate ajuta, de asemenea, în etapele ulterioare ale sarcinii.
 • Nu este ușor, dar păstrarea calmului și evitarea stresului vă pot ajuta cu sistemul digestiv.
 • Încercați să nu beți foarte multe lichide în timp ce mâncați, deoarece lichidul diluează sucurile digestive, ceea ce le reduce eficacitatea.

Antiacidele fără prescripție de la medic pot fi utile în ameliorarea arsurilor la stomac, dar nu trebuie să le iei fără să-ți consulți medicul. Unele antiacide conțin niveluri ridicate de sodiu, care pot provoca acumularea de lichide în țesuturile corpului. Unele conțin și aluminiu, care nu este considerat sigur în timpul sarcinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here