durere
fot. pixabay.com

Cefaleea este o afecțiune pe care o mare parte a populației adulte o experimentează. În fiecare zi, pacienții vin la medicii de familie, neurologi, anesteziologi și medici din alte specialități, cărora se plâng de dureri de cap de o severitate, durată și locație variată.

Deseori, asociem aceste afecțiuni cu de suprasolicitarea spatelui, oboseală, stres și, în sfârșit, condiții meteorologice nefavorabile. Ca formă de tratament, alegem calmante, atât cele achiziționate la farmacie fără rețetă, cât și cele prescrise de un medic. Această situație apare de obicei din cauza lipsei unui diagnostic corect.

Îți dai seama că supraîncărcarea coloanei vertebrale este o cauză frecventă a durerilor de cap și a insuficienței cardiace?

Cauzele durerilor de spate

Cel mai adesea, acestea reprezintă sindromul tensiunii musculară și modificări ale țesuturilor moi cauzate de supraîncărcare sau modificări ce provin din vasele de sânge, modificări degenerative, presiune și leziuni ale discurilor intervertebrale. Adesea cauza principală este un traumatism al gâtului, de exemplu, vătămări de circulație, accidentul de mașină.

Cu toate acestea, prezența unor modificări degenerative ale coloanei vertebrale, disfuncții, boli inflamatorii, posttraumatice și canceroase nu prejudiciază apariția cefaleei coloanei vertebrale, deși adesea o însoțește.

Există o ipoteză care spune că, cauza durerilor de cap este asuprirea rădăcinilor nervoase care ies din măduva spinării prin orificiile dintre primele trei vertebre cervicale. Aceasta poate fi cauza durerii în zona gâtului, hipersensibilitate la presiune și durere care radiază în zona pielii inervată de aceste rădăcini. Nervii care circulă în aceste rădăcini nervoase se conectează cu nervul trigeminal responsabil de inervația pielii faciale, care poate provoca dureri în zona ochilor și a feței.

 

Durerea de cap și coloana vertebrală

Studiile epidemiologice arată că 15-20% din totalul durerilor de cap cronice și recurente sunt de origine cervicală. Cefaleea cervicală apare ca urmare a disfuncției sau inflamației țesuturilor coloanei cervicale superioare, ca urmare a supraîncărcării fizice, a posturii anormale a corpului. Rolul fizioterapeutului, după ce a constatat în examinarea subiectivă și fizică că durerea de cap este responsabilă pentru structurile muscular-scheletice ale coloanei cervicale, este de a restabili disproporția dintre sarcina curentă și capacitatea țesutului de a accepta această sarcină.

Durere cauzată de gât

Ce provoacă o durere de cap?

Cu siguranță, menținerea pe termen lung a unei poziții nefavorabile, statice a capului (de obicei o poziție de îndoire) – o poziție nefavorabilă a capului în timpul repausului nocturn (pernă necorespunzătoare sau lipsa acesteia), ca urmare a durerilor de cap dimineața –  mișcări ale capului – presiune pe partea dureroasă din zona gâtului, occiputului.

Ce indică o durere de cap cauzată de suprasolicitarea coloanei vertebrale?

Din cauza mobilității limitate a coloanei cervicale – pot exista amețeli, greață, tulburări de vedere. Desigur, nu întotdeauna setul de simptome este atât de lipsit de ambiguitate, de multe ori pacienții au mai multe tipuri de dureri de cap, unde simptomele se suprapun sau se modifică de tipul acestora. Pentru a rezuma, merită să subliniem importanța indicării precoce a unui diagnostic precis. În practică, din păcate, foarte des, tratamentul începe cu administrarea de analgezice, chiar înainte de diagnostic.

Dacă această situația apare în cazul unei dureri de cap, a cărei cauză se află în structurile coloanei cervicale, atunci terapia este în cel mai bun caz ineficientă. Fizioterapeutul specializat în terapia manuală este capabil să ajute un pacient cu o durere de cap de proveniență cervicală, iar la prima vizită pacientul se poate de aștepta la primele efecte ale tratamentului.

Factorii care provoacă dureri de cap:

  • poziția gâtului – scaun cu gâtul înclinat sau răsucit, poziția incorectă a gâtului pe pernă în timpul somnului;
  • schimbare bruscă a poziției gâtului, o întoarcere bruscă a corpului;
  • stres, tensiune nervoasă, factori emoționali,
  • la persoanele sensibile, chiar și stimulii mici pot provoca atacuri de durere.

Durerea coloanei cervicale – simptome

durere de gât
fot. pixabay.com

Dacă întâmpinați dureri în jurul inimii de ceva timp, de exemplu la nivelul sânului, este un semnal că, coloana vertebrală toracică a fost supraîncărcată. Boala are un impact negativ atunci când, de exemplu, nu transportați greutăți în mod corespunzător.

Uneori se manifestă prin durere între omoplați, care trece prin nervii intercostali și înconjoară pieptul. Vi se pare că indispoziția a atins coasta – poate acoperi doar o parte a corpului sau ambele. Când afecțiunile apar pe partea stângă, probabil îți faci griji că inima ta nu funcționează bine. Când inspiri – durerea devine și mai intensă.

Uneori, suferi și de deficit de respirație, bronhospasme sau circulație anormală, însoțită de presiune scăzută sau ridicată.

Scolioza poate fi, de asemenea, cauza unei astfel de presiuni, deoarece atunci coloana vertebrală îndoită apasă tare asupra inimii. Desigur, trebuie să se excludă întotdeauna bolile de inimă. Dar cel mai probabil vei avea nevoie de o vizită la ortoped. Medicul va comanda o radiografie a coloanei vertebrale și va evalua dacă modificările necesită reabilitare. Încercați să aveți grijă singuri de poziția corectă – spate drept, burtă retrasă, umeri îndepărtați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here