sport
fot. pixabay.com

Discopatia este o boală care apare odată cu vârsta și afectează unul sau mai multe discuri intervertebrale. Se manifestă cu dureri de spate și este important să începeți tratamentul cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile ulterioare.

În schimb, sciatica se referă la durerea care radiază de-a lungul căii nervului sciatic, care se ramifică din partea inferioară a spatelui prin șolduri și fese și în jos, pe fiecare picior. De obicei, sciatica afectează doar o parte a corpului. Sciatica apare cel mai adesea când o hernia de disc, pintenul osos pe coloana vertebrală sau îngustarea coloanei vertebrale comprimă o parte a nervului. Acest lucru provoacă inflamație, durere și adesea amorțeală la nivelul piciorului afectat. Cum să facem față durerilor de spate cauzate de aceste boli?

 

Ce este discopatia?

factor de risc, sciatica
fot. pixabay.com

Discopatia este o boală care afectează discurile intervertebrale, adică discurile situate între două vertebre la nivelul coloanei vertebrale. Cel mai frecvent tip de boală este discopatia degenerativă, care este un proces datorat în principal osteoartritei. Poate fi descrisă ca rigidizare, precum și o așezare treptată a discurilor, care afectează de obicei cele de la baza regiunii lombare, între vertebrele L5 și S1.

Discopatia este cea mai frecventă boală a coloanei vertebrale.

 

Ce provoacă discopatia?

Discopatia apare în urma deteriorării sau a uzurii unuia sau mai multor discuri intervertebrale asociate cu artroza. Această din urmă este o afecțiune cronică care poate fi identificată prin dureri articulare persistente datorită utilizării anormale a cartilajului și a articulației în sine.

Discopatia poate apărea la orice vârstă, deși bătrânețea este unul dintre factori. Boala apare de obicei din cauza microtraumelor repetate sau a stresului fizic, dar poate fi cauzată și de defecte la naștere. Purtarea discului intervertebral poate apărea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, dar destul de des apare în partea inferioară a spatelui, în regiunea lombară.

 

Cum se poate identifica discopatia? Simptomele discopatie

Discopatia poate fi diagnosticată prin dureri de gât sau de spate, în funcție de zona afectată. Lumbago și durerile inferioare ale spatelui sunt de obicei cele mai frecvente simptome.

Deoarece discopatia se intensifică, poate duce și la compresia terminațiilor nervoase, ceea ce duce la o sensibilitate redusă, furnicături și o senzație de slăbiciune sau durere la nivelul picioarelor. Coloana vertebrală poate deveni rigidă, mai ales la sfârșitul zilei.

 

Cum poți trata discopatia?

Tratarea implică ameliorarea durerii prin luarea de calmante și antiinflamatoare. Puteți desfășura, de asemenea, ședințe de fizioterapie. Atunci când trebuie tratate sunt combinate cu odihna, în majoritatea cazurilor, în cazul în care se poate reduce o durată în timp.

 

Sciatica – durerea de spate

Sciatica se referă la durerea de spate cauzată de probleme ale nervului sciatic. Acesta este un nerv mare care îngrijește poziția inferioară a spatelui în jos la fiecare picior. Când ceva apasă sau rănesc nervii sciatici, poate provoca durere în partea de jos a spatelui, care trece mai apoi în șold, fese și picioare. Până la 90% dintre oameni se pot recupera după tratament.

 

Simptomele sciaticii

Cel mai frecvent simptom al sciaticii este durerea de spate inferioară care se extinde pe șold, fesă și un picior. Durerea afectează de obicei doar un picior și poate crește atunci când stați, tușiți sau strănutați. Piciorul poate fi, de asemenea, amorțit, slăbit sau puteți resimți furnicături. Simptomele de sciatică apar brusc și pot persista câteva zile sau săptămâni.

 

Factorii de risc – sciatica

Cea mai frecventă cauză de sciatică este hernia de disc. Discurile acționează ca perne între vertebrele coloanei vertebrale. Aceste discuri devin mai slabe pe măsură ce îmbătrânesc și devin mai susceptibile la răni.

Aproximativ 1 din 50 de persoane vor avea hernie la un moment dat în viața lor. Chiar și un sfert dintre ei vor avea simptome care durează mai mult de 6 săptămâni.

Factorii de risc sciatici includ:

  • Vârsta. Cele mai frecvente cauze ale sciaticii sunt asociate cu modificările coloanei vertebrale care apar odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi hernia de disc. Majoritatea persoanelor care au sciatica au între 30 și 50 de ani. Este posibil ca femeile să aibă probleme mai mari în timpul sarcinii din cauza presiunii asupra nervului sciatic din uterul în curs de dezvoltare. Alte cauze reprezintă hernia de disc și spondilita degenerativă.
  • Prin creșterea încărcăturii pe coloana vertebrală, excesul de greutate poate contribui la modificări ale coloanei vertebrale ce duc la sciatica.
  • Munca care presupune întoarcerea spatelui, ridicarea greutăților în exces sau conducerea vehiculelor cu motor mult timp, poate juca un rol în sciatică, dar nu există dovezi clare ale acestei combinații.
  • Ștatul jos pe perioade lungi. Persoanele care stau mult timp sau au un stil de viață sedentar au mai multe șanse să dezvolte sciatica decât oamenii activi.
  • Diabetul zaharat. Această afecțiune, care afectează modul în care organismul folosește glicemia, crește riscul de deteriorare a nervilor.
  • În cazuri rare, sciatica poate rezulta din tumori care cresc în interiorul sau de-a lungul măduvei spinării sau a nervului sciatic. Pe măsură ce tumoarea crește, poate exercita presiune asupra nervilor care se ramifică din măduva spinării.

 

Sciatica – tratament

Analgezicele fără prescripție pot oferi o ușurare pe termen scurt în tratamentul sciaticii. Paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina și ibuprofenul  se află printre ele. Medicul dumneavoastră vă poate face o injecție de steroizi pentru a reduce și mai mult inflamația.

Mișcarea poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Un kinetoterapeut vă poate arăta cum să întindeți ușor tendonul femural și partea inferioară a spatelui. Practicarea de tai chi sau yoga va ajuta la stabilizarea zonei afectate și la întărirea miezului. În funcție de starea de sănătate, unele exerciții nu sunt adecvate. Medicii recomandă adesea plimbările scurte.

Dacă sciatica este cauzată de hernie de disc și provoacă dureri severe între patru până la șase săptămâni, operația poate fi inevitabilă. Chirurgul va elimina o parte a herniei discului pentru a reduce presiunea asupra nervului sciatic. Aproximativ 90% dintre pacienți se simt ușurați după acest tip de operație.

Există dovezi că acupunctura, masajul, yoga și ajustarea chiropractică pot atenua durerile tipice ale spatelui inferior. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă aceste terapii sunt utile în tratarea sciaticii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here