ceramice
fot. pixabay.com

Biopsia tiroidiană este un test, care ajută la determinarea naturii modificărilor, care apar la acest organ. Leziunile tiroidiene sunt denumite frecvent tumori și pot fi benigne sau maligne. Biopsia tiroidiană permite luarea unei mici felii a leziunii, care servește ca material pentru diagnosticul suplimentar. Cu ajutorul său, poți exclude sau confirma natura neoplazică a nodulilor tiroidieni. Vezi când trebuie făcută o biopsie tiroidiană și ce implică acest test.

O biopsie tiroidiană trebuie întotdeauna efectuată atunci când nodulii tiroidieni sunt văzuți sau detectați în timpul ecografiei. Deși datele medicale indică faptul că doar 4% din materialele examinate sunt de natură dăunătoare, modificările nu pot fi subestimate. Trebuie avut în vedere faptul că în ultimii ani numărul cazurilor de cancer tiroidian a crescut rapid. Aici trebuie subliniat faptul că rata de supraviețuire a tumorilor maligne tiroidiene este de 6% la bărbați și 90% la femei. De aceea este atât de important să detectăm rapid modificările și să începem tratamentul.

În ce constă biopsia tiroidiană?

O biopsie tiroidiană presupune prelevarea de celule dintr-o leziune sau o modificare a glandei tiroide. Cel mai adesea, în cazul nodulilor de pe tiroidă, se efectuează o biopsie subțire a acului, care este o metodă de diagnostic, care suplimentează examenul cu ultrasunete. În unele cazuri, medicul poate efectua biopsia cu un ac gros. De obicei, se efectuează ca un test suplimentar, când o biopsie a acului fin nu a dat rezultate concludente. O indicație pentru biopsia cu un ac gros este, de asemenea, suspectată de limfom sau tiroidită de Riedel.

Cum se efectuează biopsia tiroidiană cu un ac subțire?

O biopsie tiroidiană cu ac fin este efectuată sub îndrumare ultrasunetelor. Sonda cu ultrasunete localizează tumora, iar apoi medicul introduce un ac subțire. Cu ajutorul său, se prelevă o cantitate mică de pulpă, adică țesut dintr-o leziune focală. Acestea sunt răspândite pe sticlă și analizate la microscop. Acest lucru permite laboratorului să stabilească dacă leziunile sunt benigne sau maligne.

Recomandări pentru biopsia tiroidiană

Decizia efectuării biopsiei tiroidiene îi aparține medicului endocrinolog și celui, care efectuează examenul. Conform recomandărilor Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, indicațiile pentru o biopsie tiroidiană sunt:

  • risc crescut de malignitate a tumorii tiroidiene: creștere rapidă (> 4 cm în dimensiune), tumoarea este grea, nu se schimbă locația, ganglionii limfatici sunt lărgiți, au apărut cazuri de cancer tiroidian în familie, expunere la radiații ionizante, apariție înainte de vârsta de 20 de ani sau după vârsta de 60 de ani;
  • caracteristici vizibile ale tumorilor în timpul ecografiei glandei tiroide (min. 2 dintre acestea): ganglioni limfatici anormali, infiltrați pe organe și țesuturi, margini neregulate, microcalcificări, echogenicitate scăzută a modificărilor, înălțimea tumorii mai mare decât lățimea, caracter solid, flux crescut în vase;
  • tumori de toate dimensiunile cu metastaze ale ganglionilor limfatici sau niveluri ridicate de calcitonină sau mutație a genei RET;
  • denivelări vizibile în scintigrafia la cald;
  • tumori vizibile după operația de cancer tiroidian.

    ganglioni
    fot. pixabay.com

Recomandări pentru biopsia tiroidiană

Trebuie amintit, că o biopsie tiroidiană nu poate fi realizată de toată lumea. Leziunile purulente pe pielea gâtului, diateza hemoragică severă, lipsa de cooperare cu subiectul sunt date ca contraindicații la acest test de diagnostic. De asemenea, testul nu poate fi efectuat dacă iei unele medicamente anticoagulante.

Biopsia tiroidei – cum să te pregătești pentru ea?

Biopsia tiroidiană este un test nedureros. Înțepătura în sine nu oferă senzații neplăcute și este comparabilă cu o înțepătură de țânțar. Testul nu necesită o pregătire specială. Înțepăturile se efectuează pe gât, așa că în timpul biopsiei este bine să nu porți bluze pe gât sau alte haine, care acoperă această zonă a corpului. Pentru a evita vânătăile după înțepătură, apăsă ceva timp pe locul injectării după îndepărtarea acului.

Complicații după biopsia tiroidei

De regulă, biopsia tiroidiană este un test minim invaziv și cu risc scăzut. Complicațiile sunt extrem de rare, ceea ce nu înseamnă că sunt imposibile. Durerea, umflarea și leșinul sunt observate ca fiind cele mai frecvente efecte adverse ale unei biopsii tiroidiene cu ac subțire. În cazuri extreme, poate apărea infecția sau paralizia nervului laringian.

Biopsia tiroidei – rezultate

O trimitere pentru biopsiile tiroidiene nu înseamnă că suntem sortiți la cancer. Foarte des nodulii sunt benigni, adică sunt umpluți cu lichid și nu necesită îndepărtare. Cu toate acestea, tumorile tiroidiene benigne ar trebui supravegheate și, dacă acestea devin mai mari, repetată biopsia. Rezultatul biopsiei tiroidiane poate indica, de asemenea, o tumoră malignă. Datele indică faptul că cel mai adesea avem de-a face cu cancer papilar. Acesta este îndepărtat chirurgical. Alte rezultate posibile includ tumora suspectată, adenomul folicular sau cancerul folicular.

Cât costă biopsia tiroidei?

Biopsiile tiroidiene pot fi efectuate în unități medicale private și de stat. Dacă utilizezi serviciul de sănătate de stat și soliciți o examinare, aceasta este gratuită. Dacă nu ai trimiteri sau dorești să eviți cozile lungi, merită să faci biopsii tiroidiene în privat. Prețul său variază între 200 și 300 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here