Cum alegi un psiholog bun pentru copii

Copiii sunt bucuria noastră, sunt viitorul nostru, iar starea noastră de bine depinde de starea lor de bine. Și e reciproc: copiii simt părinții. De multe ori părinții nu ajung cu copiii sau adolescenții la psiholog, considerând că aceștia manifestă doar toane ale vârstei. Poate chiar, în mod greșit, ca un obicei în România, spun ”copilul meu nu e nebun”. Mai puțin se gândesc că un copil echilibrat înseamnă un adult încrezător, cu o viață frumoasă. Fericirea adultului în devenire începe din copilărie.

Copiii sunt bucuria noastră, sunt viitorul nostru, iar starea noastră de bine depinde de starea lor de bine. Și e reciproc: copiii simt părinții. De multe ori părinții nu ajung cu copiii sau adolescenții la psiholog, considerând că aceștia manifestă doar toane ale vârstei. Poate chiar, în mod greșit, ca un obicei  în România, spun ”copilul meu nu e nebun”.  Mai puțin se gândesc că un copil echilibrat înseamnă un adult încrezător, cu o viață frumoasă. Fericirea adultului în devenire începe din copilărie.

Un copil poate suferi în tăcere chiar dacă nu are tulburări de comportament ce necesită vizita la psihiatru sau să primească un diagnostic. În schimb copilul își schimbă comportamentul astfel încât să aibă nevoie de psihoterapie.  Orice tăcere, orice modificare a atitudinii, performanțe școlare scăzute sau  o formă sau alta de agresivitate necesită atenție sporită.

Trăim o perioadă fără precedent, iar copiii simt. Simt efectele pandemiei, ale fricii, ale  anxietății din jur, și pot suferi în tăcere. Este recomandat ca la orice modificare de comportament să vizitați un psiholog pentru evaluare psihologică, un psihoterapeut pentru copii sau adolescenți, dacă este cazul terapiei.

Ce influențează comportamentul copiilor?

Comportamentul copiilor este influențat de mulți factori. Atmosfera mediului în care se află, relațiile între părinți, relațiile cu părinții sau chiar mici lucruri aparent neimportante influențează copilul. De cele mai multe ori atenția, observarea și discuția deschisă joacă un rol important în felul în care ei reușesc să se înțeleagă și să se manifeste. Nu sunt puține cazurile în care, oricare ar fi vârsta copilului, experiența unui părinte este insuficientă. De aceea, intervenția unui psiholog bun pentru adolescenți și copii este de mare ajutor.

Ce face un psiholog bun pentru copii? Care este diferența dintre psiholog si  psihoterapeut?

 

Un psiholog bun pentru copii este acela care știe și are pregătirea necesară pentru a comunica și a-i înțelege pe copii, de a clădi relații de încredere și de a înțelege ce se întâmplă în universul celor mici. Stabilirea unui program de terapie adecvat vârstei și fiecărui copil în parte este esențial pentru echilibrul celor mici.

Ca o clarificare: există o diferență între psiholog și psihoterapeut, mai ales bun pentru copii. Un psiholog este o persoană licențiată în psihologie, dar nu este neapărat un psihoterapeut bun pentru copii.  Un psihotetapeut bun pentru copii este cel care înțelege copilul, are empatia, experiența și chiar iubirea de oameni pentru a putea crea conexiunea cu cei mici. Un psihoterapeut bun pentru copii și adolescenți, găsește calea și clădește încredere și comunicare, indiferent de metoda terapeutică abordată.

Când trebuie să duci copilul la psiholog?

Un copil poate fi dus la psiholog imediat ce sunt observate probleme de evoluție sau comportamentale, care nu se încadrează în specificul vârstei. Schimbări mici în rutina sau modul în care copilul  interacționează pot fi semne că poate e bine să vorbiți cu un specialist.

Atunci când un copil ajunge să se exprime și  să identifice emoții este mai ușor de lucrat cu el. Dar este o provocare, pentru că inclusiv adulții întâmpină dificultăți în identificarea emoțiilor.

Un psiholog pentru copii știe să pătrundă discret în lumea lor pentru a interacționa, a interpreta potrivit problemele și a extrage mesajul oferit de posibilitățile de exprimare specifice vârstei. La fel de bine, un psihoterapeut pentru copii și adolescenți  are cunoștințele și experiența să câștige încrederea copiilor pentru ca, mai apoi, ei să comunice și să se poarte adecvat vârstei.

Psihoterapie pentru copii

De ce psihoterapie pentru adolescenți și copii? Online sau la Cabinet?

Fie că este vorba despre un copil de 2 ani, 5 ani, 7 ani sau adolescent, terapia poate fi modul în care copilul se poate elibera  de traume sau anxietăți.

Interacțiunea cu copilul sau tânărul este importantă, dar pentru confortul părinților în aceste vremuri poate fi la cabinet sau online.

Evaluarea psihologică la copii

Oricât de mici vi s-ar părea modificările în comportamentul copilului,   a merge la terapie din timp este o soluție pe termen lung care ajută la starea de bine copilului, în evoluția școlară și în integrarea în mediul în care copilul se află.

Evaluarea psihologică pentru copii se desfășoară de cele mai multe ori sub formă de joc și joacă, așadar adolescentul sau copilul nu vor simți evaluarea ca pe o corvoadă. În cazul în care este nevoie de terapie, un psihoterapeut bun știe interacționeze cu copilul și să aleagă metode terapeutice adecvate pentru el.

Terapia pentru copii

Tipurile de terapii pentru copii și adolescenți disponibile la ora actuală sunt foarte nuanțate și extrem de utile. Pentru a asigura unui copil un start bun în viață și o evoluție favorabilă, merită să încercați să apelați la un psihoterapeut care să pună în practică o formă adecvată vârstei.

Copiii  și terapia neurofeedback

Neurofeedback-ul este o metodă de terapie modernă, dar nu atât de nouă. Prin electroencefalogramă (EEG) se citesc impulsurile electrice ale creierului. Acesta are potențial de autoreglare prin protocoale specifice.  Studii clinice au demonstrat că terapia neurofeedback are rezultate foarte bune pentru copii cu ADHD și autism, fără a avea efecte secundare.

Când are nevoie un adolescent de terapie?

Oricât de insistenți am fi, copiii și adolescenții nu sunt întotdeauna dispuși să vorbească cu părinții despre ceea ce simt și ce îi deranjează. Uneori conflictele sunt direct cu părinții.  În astfel de situații, dacă observăm ceva care nu este în regulă și care persistă în timp, este recomandat să apelați  la specialiști în consiliere psihologică  pentru adolescenți și copii.

Prin ce se diferențiază psihoterapeutul Aida Ivan?

Atunci când vine vorba de alegerea unui psiholog/psihoterapeut pentru  copii în sectorul 2, calitatea umană și experiența terapeutică joacă un rol esențial. De aceea a opta pentru terapia prin neurofeedback și la sfaturile și consilierea psihologică  pentru adolescenți și copii oferite de Aida Ivan reprezintă o opțiune de încredere pentru voi și copil.

Aida Ivan este profesionist cu peste 15 ani de experiență ca psiholog în  școală privată de elită și este psihoterapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală, existențialism,hipnoză clinică și neurofeedback.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here