Cand se face primul consult oftalmologic la copil

Sanatatea ochilor trebuie sa reprezinte o preocupare inca de la varste fragede. Care este momentul potrivit pentru a merge cu copilul la un control al acestora este o chestiune la care cei mai multi parinti nu cunosc raspunsul corect.

De cele mai multe ori micutii nu prezinta semne care sa ridice semne de intrebare parintilor, avand un comportament obisnuit vizavi de vedere. Ideal este insa ca fiecare copil sa beneficieze de un consult oftalmologic de specialitate pentru a stabili cu certitudine faptul ca nu exista probleme cu vederea. Serviciile de oftalmologie copii asigura un raspuns eficient cu privire la sanatatea ochilor. 

Dar cand este cel mai potrivit moment sa duci copilul la primul consult oftalmologic?

Copilul meu are un comportament normal in ceea ce priveste vederea. Are rost sa caut o clinica oftalmologie copii?

Vederea clara este foarte importanta si joaca un rol deosebit mai ales in randul celor mici, in fiecare etapa de dezvoltare. Cat mai devreme este ideal a fi efectuat primul consult oftalmologic la copii, chiar daca nu exista nici un simptom care sa tradeze o afectiune oculara. Ideal este sa fie realizat cand copilul are intre 6 luni si 1 an, apoi 2 ani jumatate -3 ani si 5 ani. 

Situatii speciale pot indica necesitatea de a beneficia de un astfel de control la o clinica de oftalmologie pediatrica inainte de varsta indicata mai sus:

  • frecarea ochilor cu mana: de obicei comportamentul este asociat cu nevoia de a dormi. Cand acest gest este foarte frecvent insa, poate fi vorba de efortul copilului de a compensa deficitul de vedere cu care se confrunta. 
  • lacrimarea excesiva: desi lacrimarea este o reactie normala in contact cu lumina puternica, cu frigul sau vantul, aceasta reprezinta un semn al problemelor de vedere cand niciunul dintre factorii mentionati nu este prezent. 
  • fotosensibilitate: expunerea la lumina puternica ce are ca efect inchiderea frecventa a unuia dintre ochi poate indica aceasta problema. Cauze ale sale sunt eroziunile corneene, strabismul divergent sau conjuctivita alergica. Un consult oftalmologic este recomandat pentru a exclude astfel de afectiuni. 
  • cititul sau scrisul nu se pot realiza fara apropierea ochilor de carti/caiete: iata inca un semn al unei vederi slabe. O distanta de 30-40 cm este ideala si se traducere printr-un ochi sanatos. In urma unui control de specialitate, se poate determina daca sunt necesari ochelari de vedere copii

Iata cand un prim consult la o clinica oftalmologie Bucuresti este necesar. Preventia este intotdeauna mai buna decat rezolvarea problemei/afectiunii dupa ce aceasta s-a instalat. 

De ce vei dori sa programezi un consult la o clinica oftalmologie copii?

  • este evaluata starea de sanatate a ochilor si identificate astfel potentiale probleme care pot aparea
  • un defect de vedere depistat precoce are sanse mai mari de recuperare
  • majoritatea deficientelor de vedere sunt corectate cu succes pana la 6 ani, deci consultul elimina riscul de a deveni probleme fara solutie permanenta. Multe dintre acestea sunt descoperite abia la varsta scolara din cauza ca micutii nu beneficiaza de un consult oftalmologic mai devreme. 

Programarea vizitei la cabinetul oftalmologului atunci cand copilul are intre 6 luni si 1 an, apoi 2 ani jumatate -3 ani si 5 ani este recomandarea specialistilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here