durere
fot. pixabay.com

Constipația este frecventă și afectează persoane de toate vârstele. De obicei, pot fi tratată acasă folosind schimbări simple de dietă și stil de viață. Ce este constipația și care sunt cauzele acesteia?

Definiția constipației și fapte – cauzele apariției constipației

Constipația este definită medical ca mai puțin de trei scaune pe săptămână, iar constipația severă este mai mică de un scaun pe săptămână.

Unele dintre simptome includ:

  • disconfort abdominal;
  • senzație de mișcare incompletă a intestinului (senzația că mai trebuie să „mergi” la toaletă) după ce ai o mișcare intestinală;
  • întindere pentru a cauza defecarea;
  • scaune dure sau mici;
  • sângerare rectală și/sau fisuri anale, cauzate de scaune dure;
  • stresul fiziologic și/sau obsesia cu mișcările intestinale;
  • constipația este, de obicei, cauzată de o mișcare lentă a materialului digerat prin colon (intestinul gros);
  • două disfuncții limitate la colon, care provoacă constipație sunt inerția colonului și disfuncția podelei pelvine;
  • Există multe cauze și relații ale constipației, de exemplu, cu medicamentele; obiceiuri intestinale proaste; diete cu conținut scăzut de fibre; eventual suprautilizare de laxative; tulburări hormonale; boli din alte părți ale corpului, care afectează și colonul; și niveluri ridicate de estrogen și progesteron în timpul sarcinii.
  • Oamenii ar trebui să solicite asistență medicală dacă constipația are un debut brusc, sever, asociat cu alte simptome tulburătoare, cum ar fi pierderea în greutate sau care nu răspund la un tratament simplu, sigur și eficient.
  • Testele pentru diagnosticarea cauzei constipației pot include istoric medical, examinare fizică, analize de sânge, radiografii abdominale, clisme de bariu, teste de tranzit colon, defecografie, teste de motilitate rectală și teste de motilitate a colonului.
  • Scopul tratării constipației este o mișcare intestinală la fiecare două-trei zile fără efort.
  • Tratamentul poate include alimente bogate în fibre, laxative non-stimulante, laxative stimulante, clisme, supozitoare, antrenamente de biofeedback, medicamente pe prescripție medicală și intervenții chirurgicale.
  • Laxativele stimulante, inclusiv produsele pe bază de plante, trebuie utilizate ca ultimă soluție, deoarece acestea pot deteriora colonul și se pot agrava starea de sănătate.

Ce provoacă constipația?

Teoretic, constipația poate fi cauzată de trecerea lentă a alimentelor prin orice parte a sistemului digestiv. În majoritatea cazurilor, însă, încetinirea se produce în colon.

  • Medicamente care provoacă constipație

Medicamentul este o cauză comună a acestei probleme. Cele mai frecvente medicamente, care provoacă constipație sunt:

  • medicamente pentru durere, cum ar fi codeină (de exemplu, Tylenol # 3), oxicodonă (de exemplu, Percocet) și hidromorfon (Dilaudid);
  • antidepresive precum amitriptilina (Elavil, Endep) și imipramina (Tofranil);
  • anticonvulsivante precum fenitoina (Dilantin) și carbamazepina (Tegretol);
  • suplimente de fier;
  • blocante ale canalelor de calciu (CCB), cum ar fi diltiazem (Cardizem) și nifedipină (Procardia);
  • antiacide care conțin aluminiu, cum ar fi suspensia de hidroxid de aluminiu (Ambonek) și carbonatul de aluminiu (Basaljel).

Pe lângă produsele enumerate mai sus, există mulți alți factori, care pot provoca constipație. Poți utiliza remedii simple eficiente (cum ar fi creșterea aportului de fibre sau luarea de îndulcitori de scaun) dacă aceasta este cauzată de medicament. Este posibil să nu fie necesară întreruperea tratamentului.

medicamente
fot. pixabay.com

Alte cauze ale constipației

Obiceiuri: mișcările intestinale sunt supuse monitorizării voluntare. Aceasta înseamnă că setea normal, pe care o simți, poate fi suprimată. Deși uneori nevoia de a defeca (de exemplu, atunci când baia nu este disponibilă) ar trebui oprită, practicarea deasă a cestei acțiuni duce la pierderea dorinței și poate duce la constipație.

Dieta: este importantă în menținerea unui scaun moale, voluminos; prin urmare, consumul de alimente cu conținut scăzut de fibre poate provoca constipație. Cele mai bune surse naturale de fibre sunt fructele, legumele și cerealele integrale.

Laxative: una dintre cauzele suspectate de constipație severă este abuzul de laxative stimulante, de exemplu Senokot, ulei de ricin și multe plante. S-a demonstrat o legătură între utilizarea pe termen lung a acestor produse și deteriorarea nervilor și mușchilor colonului, ceea ce duce cel mai probabil la constipație. Cu toate acestea, nu este clar dacă produsele de mai sus au provocat daune sau dacă deteriorarea a existat înainte de utilizarea lor. Cu toate acestea, datorită posibilității ca produsele stimulante să afecteze colonul, majoritatea experților recomandă utilizarea lor ca ultimă soluție după eșecul produselor necorespunzătoare.

Tulburări hormonale: hormonii pot afecta mișcările intestinale. De exemplu: prea puțin hormon tiroidian (hipotiroidism) și prea mult hormon paratiroidian (prin creșterea nivelului de calciu din sânge). În perioada menstruală, nivelurile de estrogen și progesteron sunt mari. Cu toate acestea, aceasta este rareori o afecțiune prelungită. Nivelurile ridicate de estrogen și progesteron în timpul sarcinii provoacă, de asemenea, constipație.

În ce mod ar trebui tratată constipația?

Există mai multe reguli pentru evaluarea și tratarea constipației.

  • Prima regulă este de a face distincția între constipația acută (recentă) și cea cronică (pe termen lung). Deci, în cazul creșterii constipației acute sau a constipației, este necesară identificarea precoce a cauzei pentru a nu pierde din vedere o boală gravă, care ar trebui tratată de urgență.
  • A doua regulă este să începi tratamentul timpuriu și să folosești tratamente, care au cel mai puțin potențial de daune. Acest lucru va preveni agravarea constipației și, de asemenea, va preveni deteriorarea potențială a colonului, care poate fi cauzată de utilizarea frecventă a produselor stimulante.
  • A treia regulă este de a ști când să evaluezi cauza constipației cronice. Evaluarea cauzei constipației cronice trebuie făcută dacă nu există răspuns la un simplu tratament.

Scopul tratării constipației nu trebuie să fie o defecarea zilnică a intestinului, ci una la două-trei zile fără dificultăți (fără efort).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here