tipuri de colagen
fot.pixabay.com

Colagenul este unul dintre cele mai importante blocuri de construcție ale corpului nostru. El este responsabil pentru faptul că pielea noastră artă fermă, netedă, sănătoasă și suplă. Din păcate, capacitatea naturală de a produce colagen scade la 25 de ani. De atunci, pielea noastră începe să-și piardă elasticitatea, iar primele semne ale îmbătrânirii sunt vizibile, cum ar fi de exemplu, ridurile fine. Pentru a menține un aspect sănătos timp de mai mulți ani, trebuie să furnizați colagen extern organismului. Se găsește în unele produse alimentare și în suplimente alimentare care pot fi cumpărate în farmacii. Descoperă tipurile de colagen, vedzi pentru ce corespunde și unde îl găsești.

 

colagen din peste
fot.pixabay.com

Ce este colagenul?

Colagenul este una dintre numeroasele proteine. Este clasificat drept proteină fibroasă. Acestă proteină este componenta principală a matricei extracelulare a organismelor animale. În practică, acest lucru înseamnă că colagenul este o componentă a majorității țesuturilor și organelor omului (oase, cartilaj, ligamente și piele). Funcția sa de bază este menținerea elasticității țesuturilor și organelor și asigurarea rezistenței la întindere. De asemenea, colagenul ajută la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor.

 

Care sunt tipurile de colagen?

Colagenul se selectează în mod natural în corpul uman. Cu toate acestea, cercetările arată că fibrele de colagen încep să scadă odată cu vârsta. Capacitatea scăzută de a forma colagen apare după vârsta de 25 de ani. Până atunci, organismul creează aproape 29 de forme diferite de colagen. Ele îndeplinesc diverse funcții. Medicina distinge grupele majore de colagen. Ele diferă prin rolul și locația lor. Tipurile de bază de colagen includ:

  • tip 1 – reprezintă 90% din toate proteinele de colagen din corpul nostru, colagenul de tip 1 se găsește la nivelul pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și corneei ochiului;
  • tip 2 – apare în cartilajul articulației;
  • tip 3 – acest tip de colagen construiește pereții uterului și intestinelor și organelor interne;
  • tip 5 – îl putem găsi în piele, placentă și oase.

 

Surse de colagen

Deficitul de colagen poate fi suplimentat urmând o dietă adecvată. Cel mai bun colagen se găsește în produsele de origine animală, de ex.supele de găină, jeleuri, picioarele de porc, cartilaje de pui. Gelatina comestibilă este, de asemenea, o sursă valoroasă de colagen. Trebuie amintit că, pentru ca acest ingredient să fie bine absorbit, acesta trebuie consumat în compania vitaminei C.

 

Deficitul de colagen – la ce duce?

Deficitul de colagen afectează nu numai aspectul nostru, ci și sănătatea. Un deficit semnificativ afectează starea pielii și a unghiilor, funcționarea vaselor de sânge și limfatice. Deficiențele de colagen pot duce, de asemenea, la boli degenerative grave, cum ar fi articulațiile și îmbătrânirea prematură.

 

Colagen – cum să-l suplimentezi?

Deficiențele de colagen pot fi completate urmând o dietă adecvată sau folosind tratamente de înfrumusețare. În medicina estetică, colagenul este utilizat pentru a umple ridurile și cicatricile. De asemenea, colagenul este folosit de concernele cosmetice. Acest ingredient poate fi găsit în multe geluri și creme de îngrijire de zi cu zi. Trebuie menționat, însă, că folosirea produselor cosmetice cu colagen, ajută și are efect doar extern. Particulele de colagen sunt atât de mari încât nu sunt capabile să pătrundă în piele. Acest lucru nu înseamnă însă că nu funcționează deloc. Colagenul din creme hidratează și reduce ridurile. Pentru a furniza colagen interiorului corpului, puteți accesa suplimente, băuturi sau tablete care conțin acest ingredient. Selecția lor este foarte mare și le puteți cumpăra cu ușurință în farmacii, magazine cu siplimente BIO și chiar în supermarketuri obișnuite.

 

Colagen – pe care să-l folosești?

Există multe produse cu colagen pe piață. Din păcate, nu toate conțin nutrienții potriviți. Înainte de a ajunge la un preparat extern sau intern, merită să verificați sursa din care provine colagenul. Cel mai bine este dacă este un hidrolizat al colagenului din pielea peștilor marini. Conținutul său este, de asemenea, important. Nu este recomandabil dacă conține coloranți, îndulcitori și aspartam. Chimicele și conservanții conținuți în preparatele de colagen vor provoca slăbirea efectului lor. De asemenea, trebuie amintit că doza corectă de colagen este de minimum 500 mg de hidrolizat de colagen pe zi, din pielea peștilor marini. Această cantitate întărește articulațiile, reduce celulita, are un efect pozitiv asupra părului și întinerește pielea.

De menționat este faptul că pe lângă colagenul din pește cu valoare completă, colagenul bovin și  cel din porc este disponibil pe piață. Ultimele două, însă, nu au capacitatea de a pătrunde în aspectul pielii.

Un alt lucru pe care trebuie să îl cauți atunci când alegi un preparat din colagen este clasa sa. Vorbește despre puritate. Cel mai bun colagen este cel de clasa A. Mai ieftin, dar mai puțin eficient este colagenul de clasă B, iar acest lucru este cel mai adesea propus de producătorii de produse cosmetice.

 

6 sfaturi pentru colagen
fot.pixabay.com

Cum să alegi colagenul? 6 sfaturi pe care trebuie să le știi

  1. Alege preparatele cu colagen din pește, de tip 1 și clasa A, adică colagen din pește marin.
  2. Verificați compoziția și analizați substanțele active conținute în colagen. Cele dorite sunt, de exemplu, vitamina C sau acidul hialuronic.
  3. Asigurați-vă că cantitatea de substanțe active corespunde dozei zilnice recomandate.
  4. Alegeți produsele cu aprobare și teste care i-au confirmat eficacitatea.
  5. Alegeți produse de la producători de renume.
  6. Citiți opiniile altor utilizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here