tiroida cronica
fot.pixabay.com

Boala Hashimoto este de fapt tiroidita cronică. Este foarte dificilă de diagnosticat și de tratat. Afectează femeile mai des decât bărbații. Simptomele bolii Hashimoto pot fi diferite și este dificil să le enumeri clar. Cu toate acestea, medicii au specificat un set de simptome, cele mai frecvente. Dacă le observați acasă, ar trebui să faceți teste cât mai curând posibil pentru a confirma diagnosticul. Află cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru boala Hashimoto.

Boala Hashimoto este una dintre bolile sistemului autoimun. Apariția ei este strâns legată de funcționarea sistemului imunitar al organismului. Această afecțiune este diagnosticată la aproximativ 5% dintre femei și 1% din bărbați. Boala Hashimoto se mai numește inflamație cronică a tiroidei. Pentru prima dată boala a fost descrisă în anul 1912, de către medicul japonez Hakaru Hashimoto.

afectiuni ale tiroidei
fot.pixabay.com

Cauzele tiroiditei cronice autoimune

Cauzele apariției boli Hashimoto nu sunt cunoscute cu exactitate. Mulți medici raportează că această boală se poate datora cauzelor genetice sau stresului cronic. În astfel de situații, se se ajunge la erori în funcționarea sistemului imunitar, care se întoarce împotriva ta. Cu Hashimoto, sistemul imunitar recunoaște proteinele tiroidiene ca fiind periculoase și le distruge, în același timp compromitând activitatea enzimei responsabile de sinteza hormonilor produși de tiroidă.

 

Grup de risc

Femeile de vârstă mijlocie suferă cel mai adesea de boala Hashimoto. Totuși, medicii alarmează că tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc. Grupul de risc include, de asemenea, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și cei care au antecedente familiale cu probleme tiroidiene. Riscul dezvoltării tiroiditei cronice crește, de asemenea, odată cu oboseala, expunerea la stres cronic sau probleme psihologice. De asemenea, este indicat faptul că Hashimoto apare adesea la femeile care au născut recent.

 

Simptomele bolii Hashimoto

Există, printre altele, pericolul bolii Hashimoto din faptul că poate să nu prezinte simptome timp de mai mulți ani. Sunt foarte mulți oameni care nu știu că suferă de această boală. Uneori, simptomele lui Hashimoto sunt atât de necaracteriste încât este dificil să recunoști imediat boala. De menționat, de asemenea, că boala fiecărei persoane este ușor diferită, deci nu există o listă unică a simptomelor Hashimoto. Cu toate acestea, medicii subliniază unele dintre cele mai caracteristice și frecvente simptome. Acestea includ:

  • gâscă tiroidiană sau atrofie tiroidiană;
  • insuficiență tiroidiană
  • oboseală constantă și somnolență excesivă;
  • creșterea în greutate
  • colesterol ridicat,
  • probleme de concentrare și memorie,
  • schimbări de dispoziție și probleme psihologice precum depresia
  • senzație de rău
  • pielea uscată,
  • părul uscat și cu tendință de cădere,
  • constipație,
  • friguri,
  • tulburări menstruale
  • probleme în a rămâne însărcinată
  • dureri la nivelul articulaților și mușchilor.

 

Boala Hashimoto – diagnostic

Dacă observați la dumneavoastră una dintre simptomele de mai sus cel mai bine este să consultați imediat un medic. Acesta va efectua o serie de teste care vor ajuta la determinarea cauzei bolii. Boala Hashimoto este diagnosticată pe baza de palparea, care vă permite să evaluați dacă tiroida are dimensiunea potrivită. Ulterior, sunt efectuate teste de sânge pentru hormonul TSH și anticorpii tiroidieni anti-TPO. De asemenea, se recomandă ecografia tiroidiană. Stabilirea unui diagnostic adecvat pentru tiroidita cronică este baza pentru determinarea tratamentului suplimentar. Cu toate acestea, trebuie amintit că boala Hashimoto este tratată în primul rând prin atenuarea simptomelor sale.

 

Prevenirea bolii Hashimoto

Medicii care se ocupă cu bolile tiroidiene vă recomandă să faceți o examinare preventivă a acestei glande și să vă controlați colesterolul din sânge. Examinările periodice trebuie făcute în primul rând de persoanele cu antecedente familiale de boli tiroidiene. Detectarea precoce a anomaliilor tiroidiene vă permite să începeți rapid tratamentul și să îl combateți.

 

Boala Hashimoto – tratament

Medicina modernă nu cunoaște un medicament care să vindece complet boala Hashimoto și, astfel, să remedieze erorile sistemului imunitar. Aceasta înseamnă că tratamentul Hashimoto se referă doar la înlăturarea efectelor bolii, nu și la cauzele acesteia. Cel mai adesea, tratamentul se bazează pe pacientul care ia medicamente antiinflamatorii și ia hormon tiroidian într-o doză selectată de medic și doză selectată individual. Cei care suferă de această boală, vor lua hormoni tiroidieni tot restul vieții. Preparatul trebuie luat o dată pe zi, dimineața, pe stomacul gol și împreună cu alte medicamente – este cel mai bine absorbit. Dieta joacă, de asemenea, un rol important în tratamentul bolii Hashimoto, pacienții ar trebui să consume multă fibră și să evite produsele bogate în lactoză. De asemenea, este recomandată o dietă fără gluten.

cauzele tiroidei cronice
fot.pixabay.com

Boala Hashimoto – complicații

Boala Hashimoto trebuie tratată. Neînceperea tratamentului înseamnă complicații periculoase pentru sănătate. Persoanele care nu tratează tiroidita cronică sau care încep tratamentul cu întârziere pot avea probleme cardiace, probleme psihiatrice, cum ar fi anxietatea, modificările de dispoziție, depresia și retardul mental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here