abdomen
fot. pixabay.com

Balneologia este una dintre cele mai vechi ramuri ale medicinei. Fiecare dintre noi a auzit cu siguranță despre amploarea activităților sale, deși numele de „balneologie” nu spune nimic multor oameni. Această știință studiază proprietățile vindecătoare ale apelor subterane și ale nămolului. Aceasta înseamnă că balneologul este cel mai ușor de întâlnit într-o varietate de spa-uri și sanatorii, unde se ocupă de tratamentul spa.

Balneologia ca disciplină medicală este cunoscută încă din antichitate. Proprietățile, care promovează sănătatea scăldării în apele vindecătoare, ne-au fost deja descoperite de către antici. Se subliniază însă că doar cercetările moderne au arătat că materialele conținute în apele subterane pătrund adânc în piele, ușurând astfel unele afecțiuni și boli cronice. Balneologia indică, de asemenea, că apele vindecătoare nu numai că vindecă, ci îmbunătățesc și aspectul pielii.

Balneologia în practică

Oamenii, care se ocupă de acest domeniu de cunoștințe, lucrează, în principal, în sanatorii și clinici de sănătate. Balneologii sunt extrem de populari în România. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că România se poate lăuda cu multe facilități medicale. Acesta este efectul depozitelor bogate de ape minerale vindecătoare. Cele mai frecvente sunt clorura – sodiu, bicarbonat, hidrogen sulfurat, ape radioactive și termice. Toate au o compoziție chimică bogată și sunt perfecte pentru băi terapeutice, inhalare, irigare și sunt utilizate ca parte a unui tratament pentru băut.

Ce recomandări poate face medicul balneolog?

Băile de vindecare sunt cele mai comune recomandări ale balneologului. Ceea ce se va folosi depinde de tipul bolii. Există:

  • băi cu saramură, care sunt recomandate persoanelor, care suferă de boli ortopedico-traumatice, reumatice, neurologice și ginecologice; pentru băile cu saramură balneologul te poate trimite la un spa sau te poate îndemna să le folosești în confortul propriei case;
  • băi cu acid carbonic, ele sunt recomandate pentru unele boli de inimă, hipertensiune arterială, ischemie ale extremităților inferioare și nevroze ale organelor; băile cu acid carbonic includ, de asemenea, băi cu gaz, adică cele care au loc în dioxid de carbon natural sau artificial; proprietatea băilor cu gaz este că acestea sunt mai blânde și mai sigure pentru sistemul circulator;
  • băi cu sulfură-hidrogen, pe care balneologul le recomandă pentru boli reumatice, ortopedice și traumatice, unele boli dermatologice și ischemia extremităților inferioare;
  • băile de radiații sunt utilizate mai ales în bolile vasculare periferice, respiratorii superioare, ginecologice și reumatologice;
  • băi de oxigen-ozon, adică cele făcute într-un amestec oxigen-ozon; nu sunt foarte populare, deși sunt foarte bune pentru bolile vasculare la membrele inferioare, care au fost cauzate de modificări aterosclerotice sau complicații ale diabetului.

Balneologie, de ce terapia cu băi vindecătoare?

Apele de vindecare se disting prin proprietățile lor neobișnuite datorită compoziției lor unice. Conțin sodiu, magneziu și sulf. Acest lucru face ca scăldatul în ape minerale să se îmbunătățească și să consolideze pielea, unghiile și părul. În cazul terapiei potabile, elementele sprijină ficatul și ajută la curățarea organismului de toxine.

Noroi de la medicul balneolog

noroi
fot. pixabay.com

Balneologul nu numai că examinează și prescrie băile din apele minerale vindecătoare, ci și noroiul. România are rezerve mari de nămol, motiv pentru care tratarea acestuia  este extrem de populară. Nămolul este un tip de turbă puternic prelucrat de bacterii pentru umificare. În România, nămolul a fost folosit în scopuri medicinale din 1858.

Un balneolog poate prescrie împachetări complete sau parțiale, băi de noroi și suspensie, tampoane de noroi, iontoforeză cu noroi sau tratamente cu pastă de noroi. Tratamentele cu nămol sunt recomandate mai ales persoanelor cu boli reumatice, ortopedice și traumatice, neurologice, ginecologice și ORL.

Nămolul și băile vindecătoare – vindecă sau nu?

Știm de multă vreme despre proprietățile apelor vindecătoare și ale nămolului. Deși balneologia este o variație a medicinei naturiste, procedurile recomandate de aceasta sunt recunoscute, apreciate și pe deplin recomandate de medici de diferite specialități. Este important însă să nu te tratezi. Ca și în cazul altor metode, soluțiile greșite pot face mai mult rău decât bine. Așadar, dacă dorești să profiți de puterea de vindecare a apelor și a noroiului, cel mai bine este să mergi la un specialist sau la balneolog, pentru sfaturi. Te va ajuta să alegi forma potrivită de tratament.

În ce constă ajutorul balneologului?

Balneologul combină metodele naturale de tratament cu factorii fizici în tratamentele, pe care le prescrie. Cele mai importante sarcini ale unui medic din această specializare includ: efectuarea electromiografiei, a biodozetometriei și a altor teste indicate, scrierea de recomandări pentru tratament și proceduri, păstrarea fișelor medicale, redactarea rețetelor, calificarea pacienților și alegerea terapiei corespunzătoare pentru aceștia (termoterapie, hidroterapie, electroterapie, laseroterapie) , câmp magnetic, ecografie, infraroșu, inhalare), evaluarea sistemului muscular, oaselor și articulațiilor, pentru a exclude contraindicații pentru terapiile naturale, examinarea pacienților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here