RMN este un test de imagistică prin rezonanță magnetică. Această metodă de diagnostic permite obținerea de imagini în secțiunea organelor interne în toate planurile. RMN permite depistarea multor leziuni și boli, inclusiv a cancerului într-un stadiu incipient de dezvoltare. Vezi care sunt indicațiile pentru imagistica prin rezonanță magnetică, cum să te pregătești și cum funcționează RMN.
Testul RMN este sigur și complet nedureros pentru oameni. În timpul acțiunii sale, radiațiile nu sunt dăunătoare sănătății. Sunt utilizate doar proprietățile magnetice ale atomilor, care fac parte din corpul uman.
În ce constă RMN-ul?
Imagistica prin rezonanță magnetică este un studio, care folosește proprietățile magnetice ale atomilor, care alcătuiesc corpul uman. Pentru efectuarea testului RMN, este necesar un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer, care va schimba datele în imagini. În timpul imagisticii prin rezonanță magnetică, multe tipuri de magneți sunt folosiți pentru a genera diferite puncte forte. Cu cât magnetul este mai puternic, cu atât rezultatele diagnostice sunt mai bune. Cu echipamente de bună calitate, se efectua astfel de teste precum: teste funcționale, teste vasculare sau spectroscopie.
Pentru ca rezultatele RMN să fie cunoscute și să nu se abată de la realitate, aparatul trebuie izolat de toate undele electromagnetice externe. Prin urmare, aparatul RMN este întotdeauna plasat în așa-numita cușcă Faraday. Aparatul RMN poate lua două forme. Prima este deschisă, adică una cu acces la pacient din trei părți, a doua este forma închisă – în acest caz, pacientul este plasat într-un tunel magnet pe durata examinării.
Rezonanța magnetică – ce trebuie să știi despre ea?
Testul RMN este complet sigur și nedureros pentru oameni. Conduita sa nu provoacă reacții biologice, nu interacționează și nu interferează cu procesul de tratament cu medicamente. După finalizarea examinării, nu ne simțim slăbiți, obosiți și înghețați – ne putem întoarce cu ușurință la îndatoririle noastre și chiar putem conduce mașina. Toate testele efectuate până acum indică faptul că testul RMN nu provoacă niciun efect secundar la pacient. Cu toate acestea, se recomandă să informezi medicul tău despre medicamentele luate înainte de test. De asemenea, se recomandă pregătirea adecvată pentru examinare. Datorită acestui lucru, imaginea nu va fi preturbată și rezultatele pot fi citite bine.
Cum să te pregătești pentru RMN?
Imagistica prin rezonanță magnetică nu necesită preparare speciale, de lungă durată și dificilă. Cu toate acestea, se recomandă să nu folosești produse cosmetice colorate pentru test, să nu folosești spray-uri de păr, să nu poți bijuterii sau alte elemente metalice. Datorită faptului că testul are loc într-o cameră cu o temperatură de aproximativ 26 de grade Celsius, poartă îmbrăcăminte lejeră, pentru a nu se încălzi. Dacă ai implanturi metalice în corp, care nu pot fi îndepărtate, informează medicul, care efectuează testul.
Când să efectuezi rezonanța magnetică?
Testul RMN permite obținerea unei imagini foarte exacte a sistemului muscular și a scheletului, cu un accent deosebit pe coloana vertebrală și spațiile înconjurătoare. Imagistica prin rezonanță magnetică este, de asemenea, utilizată pentru diagnosticul tumorilor și proceselor inflamatorii în bolile mușchilor și ale cavității inimii și ale vaselor de sânge. În plus, permite detectarea electronilor invizibili în RT, de exemplu măduva osoasă.
Medicul tău te poate trimite la rezonanța magnetică dacă crede că ai putea fi bolnav:
- din sistemul nervos central:
- boli demielinizante (de exemplu, scleroză multiplă);
- demență (de exemplu, boala Alzheimer);
- tumori cerebrale dificil de evaluat în alte studii;
- evaluarea structurilor cavității craniene posterioare, hipofizei, orbitale (inclusiv diagnosticarea accidentului vascular cerebral etc.);
- tumori ale canalului spinal (măduva spinării);
- evaluarea anatomică a structurilor canalului spinal;
- schimbările de radiații în sistemul nervos central;
- tulburări neurologice neexplicate;
- pe partea țesuturilor moi:
- tumori ale țesuturilor moi (inflamatorii, canceroase);
- leziuni ale țesuturilor moi (articulații, mușchi, ligamente);
- pe piept, mediastin și pelvis:
- tumori cardiace;
- boli ale vaselor mari;
- tumorile pulmonare, care se infiltrează în peretele toracic;
- cancere ale organelor de reproducere la femei;
- cancer de prostată la bărbați.
Analiza RMN: în ce constă?
Primul pas al testului RMN este de a plasa pacientul pe un dispozitiv mobil de imagistică cu rezonanță magnetică. Persoana de testare ar trebui să ia o poziție confortabilă, deoarece pe durata întregului test va trebui să stea nemișcată. Mișcarea va duce la denaturarea imaginii. Dacă pacientul nu poate rămâne în nemișcat, medicul poate decide să administreze medicamente calmante sau să utilizeze anestezie generală. Pentru confortul pacientului, iluminarea și ventilația sunt instalate în interiorul tunelului, așa ca să nu-ți fie teamă de întuneric sau de năduf. De asemenea, pacientul este în permanență în contact cu personalul medical printr-un microfon și o cameră de supraveghere. O secvență de testare durează de la 3 la 10 minute – în acest timp auzi un sunet, care bate la intensitatea unei mașini de spălat. În cazul în care ști că un astfel de zgomot te deranjează, poți cere căști. Se poate întâmpla ca medicul să aibă nevoie de mai multe imagini pentru a evalua situația, pentru care se efectuează mai multe secvențe de teste RMN. Masa cu pacientul se mișcă automat și persoana examinată rămâne nemișcată. În unele cazuri, poate fi injectat un mediu de contrast special pentru a îmbunătăți calitatea imaginii. Contrastele RMN sunt sigure, nu interacționează cu medicamentele și sunt excretate complet din corp după un timp.