antrenament
fot. pixabay.com

Endoscopia colonului se mai numește colonoscopie. Cu acest test, poți vedea suprafața mucoasei, care aliniază secțiunile individuale ale părții finale a intestinului. În timpul testului, poți sustrage, de asemenea, probe, care vor fi supuse testelor suplimentare. Colonoscopie permite detectarea modificărilor la nivelul intestinului gros și diagnosticul referitor la boală cu care avem de-a face. Vezi când se utilizează endoscopia colonuluui.

Examinarea endoscopică a intestinului gros permite detectarea modificărilor în ultimul său segment, adică în rect, colonul sigmoid și o parte a surogatului. Testul poate detecta ulcere, leziuni polipoase, tumori, deformări, leziuni vasculare, locuri active sau sângerare recentă. În timpul endoscopiei intestinului gros, sunt de asemenea prelevate probe pentru teste diagnostice suplimentare, iar în caz de sângerare activă, acesta încetează sângerarea.

În ce constă examinarea endoscopică a intestinului gros?

Endoscopia colonului este un examen dificil de clasificat drept cel mai plăcut. Pentru mulți pacienți, este jenant și este adesea asociat cu durerea. Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să renunțăm la acesta. Are o semnificație diagnostică mare. Dacă primești o trimitere pentru endoscopia colonului, nu amâna examinarea.

Endoscopia colonului (cunoscută și sub denumirea de colonoscopie) implică introducerea în părțile inferioare ale sistemului digestiv a unui dispozitiv flexibil, supus, numit colonoscop. Dispozitivul este introdus prin rect în tractul digestiv. Un colonoscop este doar un tub cu o cameră, care permite medicului examinator să analizeze starea intestinelor. Imaginea de la cameră este afișată pe monitorul computerului. În timpul examinării, pacientul are nevoie de anestezie locală și, uneori, și de un sedativ. Pacientul este plasat pe partea stângă, ceea ce permite accesul mai ușor la zonele examinate. Întregul test durează câteva minute.

Când se efectuează endoscopia intestinului gros?

Endoscopia colonului este deosebit de importantă în prevenirea cancerului colorectal. Este recomandat, ca persoanele aflate în grupul de risc al acestei afecțiuni, să efectueze în mod regulat testul, în funcție de recomandarea medicului. Alte persoane ar trebui să solicite o sesizare pentru endoscopia colonului după vârsta de 50 de ani și apoi să fie repetat testul la fiecare 10 ani, cu excepția cazului în care medicul spune altfel.

De asemenea, medicul poate trimite la endoscopia colorectală dacă te plângi de simptome specifice și multe altele. Condițiile necesare pentru endoscopia colonului sunt:

  • prezența sângelui în scaun;
  • dureri de stomac repetate;
  • diaree de constipație și alte afecțiuni intestinale;
  • anomalii ale tractului digestiv mai mici sau mai mari dezvăluite de alte teste (de exemplu tomografia colonului);
  • apariția anterioară a polipilor sau antecedente de cancer intestinal, precum și cazuri de cancer de familie sau boli intestinale sunt, de asemenea, un motiv pentru a trimite pacientul la examinări endoscopice periodice datorită riscului crescut de boli;
  • anemie din motive neclare;
  • boli suspecte precum cancerul colorectal, colita ulceroasă, polipii, boala Crohn, anemie cauzată de deficiență de fier, pierdere în greutate nejustificată, semnificativă;

Trebuie amintit că, colonoscopia poate fi efectuată și în scopuri terapeutice, de exemplu, atunci când îndepărtezi polipii sau corpurile străine, opreștii sângerarea sau lărgirea îngustării intestinului gros.

peritonită
fot. pixabay.com

Cum să te pregătești pentru endoscopia colorectală?

Pentru a putea efectua o colonoscopie, intestinele trebuie curățate bine. Toată pregătirea pentru studiu se concentrează, de asemenea, pe acest aspect. Se recomandă începerea pregătirii cu 1-2 zile înainte de endoscopia colonului. Acestea includ prisme de alimente lichide și nu foarte umplute, cantități mari de lichide curate (apă, ceai, suc), laxative prescrise de medic, clisme. Imediat înainte de examinare, pacientul este obligat să informeze medicul despre medicamente, alergii, sângerare, administrarea de aspirină, sarcină sau probabilitatea acesteia. Înainte de a efectua examinării, medicul ar trebui să stabilească dacă starea de sănătate a pacientului permite efectuarea endoscopiei.

De menționat, de asemenea, că înainte de procedură, pacientul trebuie să efectueze teste pentru coagularea sângelui, purtătorul de hepatită și ECG cardiac.

Contraindicații pentru endoscopia colorectală?

În unele cazuri, endoscopia colonului nu va fi posibilă. Contraindicațiile sunt:

  • II și III trimestrul de sarcină;
  • boală instabilă coronariană;
  • peritonită;
  • insuficiență circulatorie;
  • tulburări de coagulare a sângelui;
  • distensie acută a colonului;
  • insuficiență respiratorie;
  • inflamație acută a intestinului gros.

Complicații după endoscopia colorectală

În general, endoscopia colorectală nu este o procedură invazivă, dar uneori pot apărea complicații. După examinare, pot apărea sângerări minore, dacă nu se opresc rapid, va trebui repetată endoscopia și uneori efectuată chiar o intervenție chirurgicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here