piept
fot. pixabay.com

Spirometria este un test de capacitate pulmonară. Este o analiză, care nu necesită niciun preparat, este nedureros și durează doar câteva minute. Spirometria nu este invazivă și este considerată un test de diagnostic extrem de valoros. Sarcina sa este de a evalua munca și capacitatea plămânilor. Spirometria ar trebui să fie efectuată, în primul rând, de fumătorii de țigări, dar nu numai. Vezi în ce condiții trebuie efectuată spirometria.

Spirometria este cel mai simplu și cel mai frecvent test a funcției pulmonare. Acest test este necesar pentru a diagnostica și controla tratamentul bolilor obstructive, adică a celor, care determină îngustarea căilor respiratorii și împiedică respirația. Acest tip de boală include, în principal, astmul bronșic și boala pulmonară obstructivă cronică.

Cum să te pregătești pentru spirometrie?

Spirometria nu necesită pregătire intensivă. Cu toate acestea, trebuie să îți amintești anumite reguli. În primul rând, trebuie să asculți instrucțiunile medicului și să urmezi cu atenție. Este important să tragi aer în momentul potrivit și apoi să expiri. Dacă se utilizează o tehnică incorectă, rezultatele testului vor fi perturbate. Cel mai bine este să porți îmbrăcăminte lejeră în timpul testului, care nu va interfera cu aportul de aer profund. De asemenea, este inadmisibil să se efectueze spirometrie după exerciții fizice.

Când să efectuezi spirometria?

Spirometria este chiar obligatorie pentru fumători. În cazul lor, medicii recomandă ca testul să fie efectuat o dată la 2 ani pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Ar trebui să faci un test de spirometrie, indiferent dacă ai sau nu simptome ale bolii pulmonare. Mai departe, spirometria este recomandată persoanelor, care tușesc, probleme respiratorii sau obosesc ușor – nu contează dacă sunt fumători sau nu. Astfel de simptome pot indica, printre altele despre hipertensiunea arterială pulmonară.

Spirometria – unde să o faci?

Un test de spirometrie se efectuează într-un spital sau într-o clinică de boli pulmonare, pe baza unei trimiteri emise de un medic. Dacă nu ai o trimitere, trebuie să plătești pentru test. Prețul spirometriei este de aproximativ 50 lei, depinde de lista de prețuri individuală a clinici sau spitalului. O examinare gratuită fără trimitere se poate face în diferite sărbători, de exemplu cu ocazia Zilei Mondiale a Spirometriei (27 iunie).

Cum se desfășoară spirometria?

Spirometria nu este dureroasă și nu necesită mult efort din partea pacientului. Înainte de începerea testului, trebuie să spui vârsta ta, sexul, înălțimea și greutatea. Aceste date sunt introduse într-un computer, care este conectat la un spirometru. Apoi, pacientul se așează sau ocupă o poziție liberă, în poziție verticală și ține o gură de plastic de unică folosință în gură, pe care o acoperă strâns cu gura. Pe nasul persoanei examinate se fixează o clemă specială, a cărei sarcină este prevenirea respirației nazale.

În prezent, spirometria dinamică este cel mai adesea efectuată. Aceasta înseamnă că la început trebuie să respiri câteva respirații calme, apoi să iei cât mai mult aer posibil și să-l expiri cât mai mult timp. Această operațiune trebuie repetată de mai multe ori pentru a determina repetabilitatea rezultatelor. Spirometria statică este o alternativă la această formă de testare. În timpul acesteia, aerul intră lent și este expirat la fel de lent.

Spirometria cu ECG de efort

În unele cazuri, teste de exercițiu, cum ar fi ECG-uri de efort sau teste farmacologice sunt, de asemenea, efectuate împreună cu testul de spirometrie. În primul caz (spirometria cu ECG de efort), testul este de a evalua funcția respiratorie și circulatorie. Testul este recomandat persoanelor cu afecțiuni respiratorii și cardiovasculare și boli pulmonare grave. La persoanele sănătoase, spirometria ECG poate fi efectuată pentru a determina potrivirea pentru o anumită profesie sau sport.

În cazul spirometriei cu teste farmacologice, se evaluează sensibilitatea membranei musculare bronșice la un medicament dat. Testul se efectuează după administrarea medicamentelor cu aerosoli.

Testul spirometric – rezultate

aer expirat
fot. pixabay.com

Mai mulți parametri sunt măsurați în timpul testului de spirometrie. Studiul evaluează:

  • capacitatea vitală (FVC), care este cea mai mare cantitate de aer, care poate fi expirată din plămâni;
  • cantitatea de aer expirat în timpul primei secunde (FEV1);
  • capacitatea vitală, adică indiferența totală a aerului expirat (VC);
  • fluxul expirator maxim (PEF).


Reține că computerul calculează așa-numitele valori datorate, care depind de sex, înălțime și vârstă. În cazul în care testul obține un rezultat aproape de medie, înseamnă că plămânii funcționează corect. Persoanele ale căror rate sunt în mod clar mai mici decât valorile datorate, ar trebui să fie îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că activitatea plămânilor este perturbată. Rezultatele testului de spirometrie sunt obținute ca procent din valoarea datorată și în termeni grafici. Pentru a le citi corect, cel mai bine este să vizitezi un medic specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here