porumb
fot. pixabay.com

Mazărea italiană sau năut sub această denumire se ascunde o plantă extrem de sănătoasă. Năutul este cunoscut de foarte mult timp și probabil nu este un secret pentru vegetarieni și vegani. Este cunoscută ca o leguminoasă cu cantități foarte mari de proteine ​​și cantități mari de alte ingredient, care influențează pozitiv sănătatea. Proprietățile năutului includ scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, prevenirea constipației sau promovarea pierderii în greutate. De asemenea, merită să știi că mazărea, în multe regiuni, este considerată un afrodisiac. Descoperă întregul spectru de proprietăți ale năutului.

Năutul este o leguminoasă cu proprietăți ridicate pentru sănătate. Este popular, în principal, în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană. În bucătăria arabă, năutul stă la baza mâncărurilor precum falafel sau humus, în timp ce în Egipt, mazărea italiană este considerată un puternic afrodisiac. În România, năutul se află, în principal, pe mesele persoanelor, care nu mănâncă carne și încă nu este foarte popular. Cu toate acestea, merită să te familiarizezi cu proprietățile acestei plante și să o incluzi în dieta ta. Nu este numai sățios și gustos, dar și sănătos.

Tipuri de năut

Mazarea italiană vine în două soiuri: kabuli și desi. Cel mai adesea, năutul cabuli este servite pe mesele noastre. Boabele sale sunt mari și au o culoare cremoasă. Boabele desi sunt mici și au multe culori: crem, roșu, negru, maro, galben și verde. Aroma de năut în fiecare soi este ușor dulce și are o notă de nucă.

Proprietăți nutritive ale năutului

Năutul este indicat a fi o plantă extrem de sănătoasă. Este cunoscut, în principal, pentru conținutul ridicat de proteine. Este indicat că 100 g de năut fiert conțin până la 8,86 h proteine, ceea ce are o valoare nutritivă ridicată. Acest lucru se datorează faptului că proteina de năut furnizează aminoacizi, care nu se găsesc în produsele cereale. Cu toate acestea, trebuie amintit că mazărea italiană singură nu poate înlocui 100% proteina animală cu valoare completă. Pentru acest lucru, ar trebui să fie combinat cu alte produse vegetale, de exemplu terciuri – apoi se creează o masa, care oferă proteine ​​sănătoase.

Pe lângă proteine ​​din năut, mai găsim și un set de vitamine și alte ingrediente valoroase. Conține carbohidrați complecși, fibre, acizi grași nesaturați, fosfor, vitamina B9, fier, zinc, magneziu și potasiu.

Proprietățile năutului

Elementele nutritive conținute în năut îl fac vindecător. Consumul său regulat poate contribui la:

  • pierderea kilogramelor inutile – acest lucru se datorează fibrei conținute în mazărea italiană, care prelungește viața alimentelor și provoacă sățietate mult timp; fibra reduce, de asemenea, absorbția de energie din alimente și crește excreția de grăsime din organism; vitamina B și a magneziul, care sunt substanțe care reglează activitatea sistemului nervos, contribuie, de asemenea, la slăbire;
  • tratamentul albinismului – unguentul de năut este recomandat pentru albinism; eficacitatea sa se datorează aminoacizilor conținuți din năut, care influențează pozitiv sinteza melaninei și reglează regenerarea celulelor pigmentare;
  • reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal;
  • ajută în tratamentul diabetului – năutul are un indice glicemic scăzut și stabilizează nivelul de zahăr din sânge din fibre și reduce absorbția de carbohidrați;
  • accelerarea digestiei – acest lucru este posibil datorită conținutului de fibre dietetice din năut; acest lucru permite nu numai să accelereze digestia, ci și să combată constipația; fibra din organism absoarbe apa din intestine și crește volumul scaunului, ceea ce are un efect pozitiv asupra acțiunii intestinelor și a deplasării corespunzătoare a intestinului; în plus, permite organismului să scape de excesul de acid clorhidric, ceea ce este important pentru persoanele, care suferă de hiperaciditate, boală de reflux gastroesofagian, diverticuloză, varice rectale; cu toate acestea, trebuie amintit că năutul provoacă balonare;
  • scăderea nivelului glicemiei;
  • îmbunătățirea fertilității;
  • îmbunătățirea funcționării splinei, pancreasului și stomacului;
  • îmbunătățirea stării și aspectului pielii, părului și unghiilor;
  • îmbunătățirea imunității organismului;
  • prevenirea și tratamentul anemiei;
  • scăderea tensiunii arteriale – consumul regulat de năut face ca vasele de sânge să fie mai rezistente și sângele circulă mai liber, ceea ce determină o scădere a presiunii; este indicat, de asemenea, că potasiul conținut în năut accelerează excreția de exces de sodiu din organism;
  • scăderea colesterolului din sânge – năutul trebuie consumat în prevenirea unor astfel de boli precum ateroscleroza și bolile de inimă.
unguent
fot. pixabay.com

Năutul din bucătărie – ce se poate pregăti din el?

Năutul este baza bucătăriei arabe. Poți prepara două feluri principale din el, adică humus și falafel. Năuturile sunt, de asemenea, folosite pentru a pregăti supe, plăcinte și șnițele. Planta funcționează, de asemenea, ca umplutură pentru crochete și găluște. În plus, poate fi adăugat și la salate sau preparate din ratatouille. Năutul este folosit și pentru a face făină pentru coacerea pâinii sau sărățelelor. Făina de năut nu conține gluten, de aceea este recomandată persoanelor, care suferă de boală celiacă.

Mazărea este combinată cel mai bine cu condimente precum rozmarin, cimbru, coriandru, curry, turmeric, nucșoară și scorțișoară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here