dinte
fot. pixabay.com

HPV este, în principal, o preocupare în rândul femeilor, dar acest lucru nu înseamnă că nu apare la bărbați. Papilomavirusul uman poate provoca, de asemenea, o afecțiune gravă, precum cancerul de penis la bărbați. De obicei, însă, HPV la bărbați determină formarea de negi mai puțin estetice pe corp. Consecințe mai grave pot apărea dacă sistemul imunitar al unui bărbat nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva virusului. Vezi ce probleme de sănătate sunt cauzate de virusul HPV la bărbați.

Virusul HPV, sau papilomul uman, este extrem de popular. Se estimează că infecția cu acest virus afectează până la 50% din populație. Cu acest virus te poți infecta foarte ușor, doar contactul cu pielea infectată sau un obiect folosit de o persoană infectată, este suficient. În plus, problema este mai grea din cauza faptului că HPV poate rămâne inactive timp de ani de zile. De obicei, HPV nu prezintă simptome la bărbați. Se raportează că aproximativ 1% dintre bărbații, care vin în contact cu virusul, se vor lupta cu complicațiile acestuia. Grupul de risc include bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani și homosexuali.

Virusul HPV la bărbați – cum te infectezi?

Infecția cu papilomavirus uman este relativ ușoară. Sursa principală de infecție este contactul cu pielea unei persoane infectate. Drept urmare, pe piele se formează negi. Infecția poate apărea și prin contact sexual. Trebuie amintit că virusul HPV vine în zeci de soiuri, însă, pentru oameni, două tipuri de virus sunt cele mai cunoscute. Vorbim despre tipul cu risc scăzut, adică tipurile HPV 1 și 2 determină negi și veruci, tipurile 6 și 11 responsabile de negi (negi pe organele genitale externe și în jurul anusului). Al doilea tip de virus este HPV 16 și 18 cu risc ridicat. Acestea sunt virusuri puternic cancerigene, care pot provoca cancer la penis sau anal la bărbați.

Simptomele infecției virusului HPV la bărbați

La majoritatea bărbaților, virusul HPV nu prezintă simptome, vorbim atunci de faza laterală. Aici, însă, medicii subliniază că, înainte de a ajunge la eliminarea automată a virusului din organism, este nevoie de aproximativ 2 ani. În acest timp, poți infecta involuntar alte persoane cu HPV, în special în timpul actului sexual.

Bărbații, care au un sistem imunitar slăbit, pot avea infecție cronică cu HPV. Vorbim despre cursul clinic al bolii. În acest caz, sunt prezente simptome ale infecției cu HPV la bărbați:

  • Negii genitourinare, adică condiloame – negi pot apărea pe penis, în jurul glandului, sub preput și în partea sa centrală, pe scrot, în inghinal, în jurul anusului și în interiorul uretrei; negi pot fi convecși, plați sau în formă de conopidă; condiloamele apar de la câteva săptămâni până la câteva luni după contactul sexual cu o persoană infectată; negi induși de HPV nu se transformă în cancer și nu prezintă un pericol pentru sănătate;
  • Ciorchine de Bowenoid – acestea sunt umflături roz sau ușor brune, care sunt localizate pe gland;
  • Boala Bowen – aceasta este o formă de carcinom cu celule scuamoase pre-invazive ale pielii; un simptom al acestei boli sunt papulele albastru-roșii cu o suprafață netedă, strălucitoare, care apare pe penisul glandului.

    bărbat
    fot. pixabay.com

Virusul HPV la bărbați și cancerul

Despre HPV, care cauzează cancer, se aude, de obicei, în contextul femeilor. Acest virus este indicat, în principal, ca fiind cauza cancerului de col uterin. Cu toate acestea, merită să știi că HPV poate provoca cancer și la bărbați. Acest lucru se întâmplă în cazul infecțiilor de lungă durată de câteva luni sau ani. Apoi, virusul HPV la bărbați este responsabil atât pentru cancerul anusului, cât și pentru cancerul penisului. Care sunt simptomele acestor boli?

Cancerul anal cauzat de HPV – simptomele includ sângerare, durere, mâncărime, externare din anus; sunt observate, de asemenea, ganglioni limfatici în jurul anusului și/sau a zonei inghinale; se poate întâmpla ca, cancerul anal al bărbaților să fie asimptomatic în primele etape.

Cancerul de penis indus de HPV – modificările de culoare, grosimea pielii și îngroșarea penisului ar trebui să fie îngrijorătoare; există, de asemenea, creșteri și răni pe penis, însoțite de durere și sângerare; inițial boala nu poate prezenta niciun simptom, acestea vor apărea la cancer avansat.

Viruslui HPV la bărbați – diagnostic și tratament

Majoritatea bolilor cauzate de virusul HPV sunt diagnosticate în timpul unei vizite la cabinetul medicului. Medicul tău poate aplica o soluție de oțet pentru a identifica negii invizibil. Sunt cunoscute și teste HPV, care arată prezența ADN-ului HPV. Acest test detectează tipuri de risc ridicat și scăzut. Testul constă în prelevarea unui tampon pentru examinare, care la bărbați provine din vecinătatea canelurii infame.

Tratamentul HPV la bărbați constă în tratamentul bolilor cauzate de virus. În prezent, nu există tratamente sau medicamente, care să îți permită să scapi de virusul în sine.

Domnii împotriva HPV nu se pot apăra în niciun fel medical. Vaccinul HPV este disponibil numai pentru femei. În prezent, este în curs de cercetare dacă se aplică și bărbaților. Pentru a preveni infecția cu HPV, domnii trebuie să aibă grijă de igienă, să evite atingerea obiectelor, care susțin supraviețuirea temporară a virusului și să evite contactul direct cu persoanele, care prezintă simptome ale infecției cu HPV. De asemenea, este important să se mențină abstinența sexuală și utilizarea corectă a prezervativelor în timpul fiecărui act sexual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here