vitamine
fot. pixabay.com

Sfecla este o legumă rădăcinoasă bine-cunoscută folosită în multe bucătării din întreaga lume. Conțin numeroase vitamine, minerale și compuși vegetali, care au proprietăți medicinale. De ce merită să incluzi permanent sfeclă și sucul de sfeclă în dieta ta?

Multe proprietăți nutritive în puțin calorii – sfecla

Sfecla are un profil nutritiv impresionant. Este săracă în calorii și, în același timp, conține o mulțime de vitamine și minerale valoroase. Elementele nutritive conținute într-o porție de sfeclă de 100 de grame sunt următoarele:

  • calorii: 44;
  • proteine: 1,7 grame;
  • grăsime: 0,2 grame;
  • vitamina C: 6% RDI;
  • acid folic: 20% din RDI;
  • vitamina B6: 3% RDI;
  • magneziu: 6% RDI;
  • potasiu: 9% din valoarea RDI.

Sfecla conține, de asemenea, nitrați și pigmenți anorganici, care sunt compuși ai plantelor cu o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, sodiul, calciul, fosforul și magneziul se găsesc în sfeclă, în cantități mai mici.
Sfecla este plină de vitamine și minerale și este săracă în calorii și grăsimi. De asemenea, conține nitrați anorganici și pigmenți, ambele având o serie de beneficii pentru sănătate.

Sfecla și sucul de sfeclă pentru tensiune

Boala cardiacă, incluzând atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, sunt unele dintre principalele cauze ale deceselor la nivel mondial, cu hipertensiune arterială, ca factor de risc. Studiile au arătat că sfecla poate scădea semnificativ tensiunea arterială cu până la 4-10 mm Hg în doar câteva ore. Efectul pare a fi mai mare pentru tensiunea arterială sistolică decât pentru tensiunea arterială diastolică sau atunci când inima este relaxată. Efectul poate fi, de asemenea, mai puternic pentru sfecla crudă decât sfecla gătită.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil nivelurilor ridicate de azotat de sfeclă. În corpul tău, nitrații alimentari sunt transformați în oxid nitric, o moleculă, care lărgește vasele de sânge, provocând o scădere a tensiunii arteriale.

Nivelurile de nitrați din sânge rămân ridicate aproximativ șase ore după aportul de nitrați dietetic. Prin urmare, sfecla are doar un efect temporar asupra tensiunii arteriale, este necesar consumul regulat pentru a experimenta o reducere pe termen lung a tensiunii arteriale.

Sfecla conține niveluri ridicate de nitrați, care au un efect de scădere a tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la un risc mai mic de atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Sfecla și sucul de sfeclă și rezultatele sportive

vitamine
fot. pixabay.com

Sfecla și sucul de sfeclă însoțesc sportivii în dietă datorită concentrației mari de nitrați. Nitrații influențează performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile de producerea de energie în celule. Sfecla îmbunătățește, de asemenea, consumul de oxigen și crește durata de rezistență a organismului.

Un studiu a descoperit că, consumul de suc de sfeclă a îmbunătățit timpul necesar pentru a acoperi 4 km și 2,7% în cursa de 16 km cu 2,8%.

Este important să ne amintim că nivelul de nitrați din sânge atinge cel mai înalt nivel în 2-3 ore de la consumul de sfeclă, așa că pentru a-și maximiza potențialul, cel mai bine este să o consumi la un moment dat înainte de antrenament.

Sfecla în luptă cu inflamațiile

Inflamația cronică poate fi asociată cu multe boli, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul. Sfecla conține pigmenți numiți betalaine, care au multe proprietăți antiinflamatorii. Cele mai multe studii în această direcție au fost efectuate la șobolani de laborator, care, printre altele, s-au dovedit a reduce inflamația renală.

Într-un studio, care a implicat persoane cu artroză, capsulele de betalaină obținute din extract de sfeclă, s-au dovedit a reduce durerea și disconfortul asociate cu boala.

Sfecla și sucul de sfeclă – îmbunătățirea funcționării sistemului digestive

O porție mică, aproximativ 1 cană de suc de sfeclă, conține 3,4 grame de fibre, făcând sfecla o sursă excelentă a acestui nutrient. Fibrele influențează în mod direct o mai bună digestie și acest lucru poate promova sănătatea gastro-intestinală, menține regularitatea digestiei și poate preveni afecțiunile digestive, cum ar fi constipația, boala inflamatorie a intestinului și diverticulita.

Mai mult, fibra conținută de sucul de sfeclă este asociată cu un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

Sucul de sfeclă în lupta cu cancerul

Cancerul este o boală gravă și potențial mortală, caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.

Conținutul de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii ale sfeclei au dus la interesul capacității ei de a preveni cancerul.

Cu toate acestea, dovezile actuale sunt destul de limitate.

Extractul de sfeclă s-a dovedit a reduce diviziunea și creșterea celulelor canceroase la animale. Un test folosind un tub de celule umane a descoperit, că extractul de sfeclă, care are un conținut ridicat de coloranți de betalaină, reduce creșterea celulelor canceroase de prostată și de sân.

Începe să mănânci sfeclă, dar nu exagera!

Sfecla oferă beneficii impresionante pentru sănătate. Nu mai vorbim de faptul că acestea sunt sărace în calorii și sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv fibre, acid folic și vitamina C.
Sfecla conține și nitrați și pigmenți, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea performanței atletice. În sfârșit, sfecla este gustoasă și versatilă, merge bine cu o dietă sănătoasă și echilibrată.

Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu supradozezi sfecla, deoarece sfecla consumată în exces poate fi asociată cu reacții adverse. De exemplu, colorarea ușoară a rozului urinei, care poate fi interpretată greșit, ca prezența sângelui. Din păcate, din cauza indicelui glicemic relativ ridicat, persoanele cu diabet zaharat sau pre-diabet nu ar trebui să opteze pentru aceasta prea des.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here