cauze
fot. pixabay.com

Hipotiroidismul este o afecțiune, în care organismului îi lipsește suficient hormon tiroidian. Deoarece scopul principal al hormonului tiroidian este „metabolizarea organismului”, se înțelege că persoanele cu această boală vor avea simptome asociate cu metabolismul lent. Hipotiroidismul este mai frecvent, decât s-ar putea crede, iar milioane de oameni suferă în prezent de hipotiroidism, fără să știe. Care sunt simptomele hipotiroidismului? Care este dieta corectă pentru persoanele cu hipotiroidism?

Cauzele hipotiroidismului

Există două cauze destul de frecvente ale hipotiroidismului. Primul este rezultatul tiroiditei anterioare (sau curente), care lasă un procent mare de celule tiroidiene deteriorate (sau moarte) și incapabile să producă suficient hormon. Cea mai frecventă cauză a insuficienței tiroidiene este tiroidita autoimună (numită și tiroidita lui Hashimoto), o formă de tiroidită cauzată de sistemul imunitar al pacientului.

Al doilea motiv important este categoria largă de „tratamente medicale”. Tratamentul multor afecțiuni tiroidiene garantează îndepărtarea chirurgicală a uneia sau a întregii glande tiroide. Dacă masa totală de celule producătoare de scut rămase în corp nu este suficientă pentru a satisface nevoile organismului, pacientul va dezvolta hipotiroidism. Amintește-ți că acesta este adesea scopul chirurgiei cancerului tiroidian.
Dar, în alte cazuri, operația va implica înlăturarea tumorii, lăsând jumătate tiroidă în gât nedisturbată. Uneori, acest lob al tiroidei și istmul vor crea suficient hormon pentru a satisface cerințele organismului. Pentru alți pacienți, se poate dovedi însă că, după mulți ani, glanda tiroidă nu poate ține pasul cu cererea.

În mod similar, alte boli ale tiroidei pot fi tratate cu iod radioactiv. Scopul terapiei cu iod radioactiv (în condiții ușoare) este de a ucide o parte din glanda tiroidă pentru a preveni creșterea unui hormon mai mare sau a produce prea mult hormon (hipertiroidism).

Uneori, efectul tratamentului cu iod radioactiv este de a deteriora prea multe celule, astfel încât pacientul trece adesea în hipotiroidism într-un an sau doi. Totuși, acest lucru este, de obicei, mult mai bun decât problema inițială.

Există alte câteva cauze rare ale hipotiroidismului, una dintre ele fiind o glandă tiroidiană complet „normală”, care nu produce suficienți hormoni din cauza unei probleme cu glanda hipofizară. Dacă glanda hipofizară nu produce suficient hormon de stimulare a tiroidei (TSH), atunci glanda tiroidă pur și simplu nu are „semnal” pentru producția de hormoni și nu o face.

boală
fot. pixabay.com

Simptomele hipotiroidismului

  • oboseală;
  • slăbiciune;
  • creștere în greutate sau dificultate crescută în pierderea în greutate;
  • păr gros și uscat;
  • pielea uscată, aspră, palidă;
  • căderea părului;
  • intoleranță la frig (nu poți tolera temperaturi scăzute);
  • crampe musculare și dureri musculare frecvente;
  • constipație;
  • depresie;
  • iritabilitate;
  • pierderea memoriei;
  • cicluri menstruale anormale;
  • scăderea libidoului.

Fiecare pacient poate prezenta câteva dintre aceste simptome și acestea vor varia în funcție de gravitatea deficitului de hormoni tiroidieni și de timpul, în care organismul a fost lipsit de cantitatea corectă de hormon.

Dacă ai aceste simptome, trebuie să le discuți cu medicul tău. În plus, este posibil să ai nevoie de consultația unui medic endocrinolog.

Potențiale pericole ale hipotiroidismului

Deoarece organismul se așteaptă la un anumit hormon tiroidian, glanda pituitară va produce hormon suplimentar de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a încuraja tiroida să producă hormoni. Acest bombardament constant de niveluri ridicate de TSH poate provoca mărirea tiroidei.

Lăsată netratată, hipotiroidismul progresează. Rareori, complicațiile pot provoca depresie gravă, insuficiență cardiacă sau comă.

Hipotiroidismul poate fi adesea diagnosticat cu un simplu test de sânge. În unele cazuri, însă, acest lucru nu este atât de simplu și sunt necesare teste mai detaliate.
Hipotiroidismul este complet tratabil la mulți pacienți prin simpla luare a unei mici pilule o dată pe zi. Totuși, aceasta este o soluție simplificată și nu este întotdeauna atât de ușoară. Există mai multe tipuri de preparate cu hormoni tiroidieni, iar un singur tip de medicament nu va fi cea mai bună terapie pentru toți pacienții.

Planul dietei la hipotiroidism

Hipotiroidismul apare atunci când nivelurile a doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) sunt prea mici. Deși schimbarea dietei nu este suficientă pentru a restabili nivelul normal al hormonilor tiroidieni, evitarea unor alimente și consumul mai mult poate îmbunătăți absorbția organismului de către acești hormoni.

Alimente de evitat

Multe alimente populare și suplimente conțin compuși, care interferează cu glanda tiroidă. În general, este mai bine să eviți următoarele:

Soia

Cercetările sugerează că fitoestrogenii din soia și alimentele bogate în soia pot inhiba activitatea enzimei, care produce hormoni tiroidieni. Un studiu a descoperit că femeile, care consumau suplimente de soia aveau de trei ori mai multe șanse să dezvolte hipotiroidism.

Produse bogate în iod

Unele forme de hipotiroidism sunt cauzate de faptul că nu obțin suficient iod. În astfel de cazuri, poate fi avantajoasă utilizarea sării iodate. Cu toate acestea, consumul prea mult de iod poate avea efectul opus și poate suprima activitatea glandei tiroide. Înainte de a lua orice suplimente, trebuie să consulți medicul.

Suplimente de fier și calciu

Luând suplimente de fier sau calciu poate schimba, de asemenea, eficacitatea multor medicamente tiroidiene.

Alimente bogate în fibre

Deși de obicei este recomandată o dietă bogată în fibre, prea multă fibră consumată imediat după administrarea medicamentelor tiroidiene poate interfera cu absorbția lor. Așteaptă două ore înainte de a mânca o masă bogată în fibre (una cu peste 15 grame de fibre).

Câteva legume

Brassicele bogate în fibre, cum ar fi broccoli, varză, spanac și varză de Bruxelles, pot inhiba absorbția medicamentului de către glanda tiroidă. Reducerea cantității de astfel de produse dimineața, imediat după administrarea medicamentului, poate ajuta.

Cofeina, tutunul și alcoolul pot afecta, de asemenea, eficacitatea glandei tiroide. Adresează-te medicului tău pentru sfaturi despre cum să îți reglezi sau să reduci aportul.

Ce să mănânci la hipotiroidism?

Alimentele bogate în nutrienți, care îmbunătățesc sănătatea pot avea, de asemenea, un efect benefic asupra glandei tiroide. Unii compuși și suplimente pot fi de asemenea de ajutor. Acestea includ:

Fructele si legumele bogate în antioxidanți

Afinele, roșiile, ardeii și alte alimente bogate în antioxidanți pot îmbunătăți sănătatea generală, ceea ce aduce beneficii glandei tiroide. De asemenea, pot fi utile alimentele bogate în vitamina B, precum cerealele integrale.

Seleniu

Cantități mici de seleniu sunt necesare pentru enzimele, care fac ca hormonii tiroidieni să funcționeze corect. Mâncarea alimentelor bogate în seleniu, cum ar fi semințele de floarea soarelui sau nuci din Brazilia, poate fi benefică.

Tirozina

Acest aminoacid este folosit de tiroidă pentru a produce T3 și T4. Surse bune de tirozină sunt carnea, produsele lactate și leguminoasele. Consumul acestui supliment te poate ajuta, dar cere ajutorul medicului tău în prealabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here