limbă
fot.pixabay.com

Sciatica se referă la durerea, care radiază de-a lungul nervului sciatic și a ramurilor din partea inferioară a spatelui prin șolduri și fese și în jos pe fiecare picior. De obicei, sciatica afectează doar o parte a corpului.

Sciatica apare cel mai adesea atunci când o hernie de disc, stimul osos pe spate sau îngustarea coloanei vertebrale, stoarce o parte a nervului. Aceasta provoacă inflamație, durere și adesea amorțeală la nivelul piciorului afectat. Care sunt simptomele sciaticii? Care sunt exercițiile pentru a ajuta la combaterea durerii?

Simptomele sciaticii

Deși durerea asociată cu sciatica poate fi severă, majoritatea cazurilor se rezolvă după o intervenție chirurgicală inoperabilă în câteva săptămâni. Persoanele cu sciatică severă asociate cu slăbiciune severă a piciorului sau modificări ale intestinului sau vezicii urinare, pot avea nevoie de intervenție chirurgicală.

Durerea, care radiază de la nivelul coloanei vertebrale inferioare (lombare) până la nivelul fesei și piciorului inferior este o caracteristică a sciaticii. Poți simți disconfort aproape oriunde de-a lungul căii nervoase.

Durerea poate varia considerabil, de la durere ușoară la durere acută, arzătoare sau excretoare. Uneori poate fi ca un șoc sau o electrocutare. Poate fi mai rău când tușești sau strănuți, iar șederea prelungită îți poate agrava simptomele. De obicei, acest lucru apare numai pe o parte a corpului.

Unele persoane au, de asemenea, amorțeală, furnicături sau slăbiciune în mușchii piciorului afectat. Este posibil să ai dureri într-o parte a piciorului și amorțeală în altă parte.

Cauzele sciaticii

Sciatica apare atunci când nervul sciatic este strâns, de obicei, printr-un disc herniat la nivelul coloanei vertebrale sau prin hipertrofie osoasă (pinten osos) pe vertebre. Mai rar, nervul poate fi stors de o tumoare sau deteriorat de o boală precum diabetul.

Sciatica – cauzele de risc

Factorii de risc pentru sciatica includ:

  • modificările coloanei legate de vârstă, precum discurile herniate și pintenii osoși.
  • obezitatea. Prin creșterea încărcăturii pe coloana vertebrală, excesul de greutate poate contribui la modificări ale măduvei spinării, care declanșează sciatica.
  • profesie. Munca, care necesită să-ți răsucești spatele, să transporți sarcini grele sau să conduci mult timp, poate juca un rol în sciatică, dar nu există dovezi clare ale acestei relații.
  • statul mult pe scaun. Persoanele, care stau mult timp sau duc un stil de viață sedentar, au mai multe șanse să dezvolte sciatică decât persoanele active.
  • această afecțiune, care afectează modul în care corpul tău folosește zahărul din sânge, crește riscul de deteriorare a nervilor.

    prevenire
    fot.pixabay.com

Complicații legate de sciatică

Deși majoritatea oamenilor scapă de sciatică complet, adesea fără tratament, sciatica poate provoca leziuni nervoase permanente. Caută asistență medicală imediată dacă:

  • pierderea simțului la un membru afectat;
  • slăbiciune la nivelul piciorului afectat;
  • pierderea funcției intestinale sau a vezicii urinare.

Sciatica – prevenire

Nu este întotdeauna posibilă prevenirea sciaticii și afecțiunea poate reapărea. Următoarele pot juca un rol esențial în protejarea spatelui:

  • Exersează regulat. Pentru a avea spatele puternic, acordă o atenție deosebită mușchilor torsului – mușchii abdomenului și partea inferioară a spatelui, care sunt necesare pentru o postură și o aliniere adecvată. Adresează-te medicului tău pentru acțiuni specifice.
  • Menține poziția corectă în timp ce stai. Alege un scaun cu sprijin bun pentru spate, cotiere și o bază pivotantă. Ia în considerare așezarea unei perne sau prosop rulat într-o coloană vertebrală mică pentru a menține curbura normală. Menține genunchii și șoldurile la nivel.
  • Ai grijă de motilitatea corporală bună. Dacă stai mult timp, pune din când în când un picior pe un taburet sau o cutie mică. Când ridici ceva greu, ține spatele drept și îndoaie-ți doar genunchii. Menține greutatea aproape de corp. Evită ridicarea și rotirea în același timp.

Exerciții pentru sciatică

Exercițiu 1. Așezat fiind, apleacă-te și întinde-ți degetele de la picioare. Rezistă cel puțin 10 secunde.

Exercitiul 2. Întins pe spate, ridica picioarele astfel încât genunchii să fie îndoiți la un unghi de 90 de grade. Lasă mâinile întinse liber de-a lungul corpului. Ridică încet picioarele și coboară-le ușor. Repetă de 5 ori.

Exercitiul 3. Întins pe spate, îmbrățișează un genunchi cu mainile si trage-l la piept. Ține poziția timp de 10 secunde, apoi fă același lucru cu celălalt picior.

Exercițiul 4. Stând cu spatele drept pune mâinile în jurul unui genunchi și trage-le la piept. Ține piciorul cel puțin 10 secunde, apoi fă același lucru cu celălalt picior.

Exercitiul 5. Întins pe burtă, pune mâinile plate pe ambele părți ale pieptului. Picioarele rămân pe podea. Sprijinindu-te se mâini, ridică pieptul, astfel încât să fie ușor înainte. Rezistă în această poziție timp de 5-10 secunde. Faceți 10 repetări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here