Kegel
fot.pixabay.com

Sângerarea rectală (cunoscută medical sub denumirea de hematochezie) se referă la trecerea sângelui roșu din anus, deseori amestecată cu fecale și/sau cheaguri de sânge. Sângele poate proveni din orice parte a tractului digestiv sau din anus. Mai jos prezentăm posibilele cauze ale sângelui în materiile fecale și descriem în detaliu unele dintre ele.

Cauzele sângelul în scaun

Cauzele sângerării pot fi:

  • ulcere;
  • hemoroizi;
  • cancer colorectal;
  • polipi de colon;
  • fisura anală;
  • inflamație în anus;
  • diverticul anal;
  • gastrită;
  • boala Crohn;
  • colita ulcerativa.

Ulcere peptice

Cunoscute și sub denumirea de ulcerații ale stomacului, ulcerele peptice provoacă ulcere dureroase în mucoasa stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire. Dacă ai un ulcer peptic, precum și sânge în scaun, un alt simptom comun pe care îl poți avea este vărsare sângeroasă.

Primul pas în tratarea ulcerelor peptice este, în mod natural, evitarea alimentelor, care le pot înrăutăți, cum ar fi alimentele picante, cofeina, alcoolul, zaharurile rafinate și alergenii alimentari.

În schimb, concentrează-te pe consumul de alimente bogate în fibre – legume cu frunze verzi, precum salată, spanac, varză și broccoli. La fel ca produsele fermentate precum kefirul de cocos și kimchi-ul.

De asemenea, consumul de mese mari poate face ca sistemul tău digestiv să funcționeze mai greu, astfel încât consumul unei cantități mici de mâncare la intervale mai regulate, va provoca o pauză și te va ajuta să vindeci simptomele.

Gastrita

gastrită
fot.pixabay.com

Gastrita apare atunci când „mucoasa” stomacului este inflamată sau iritată. La fel ca sângele din fecale, alte simptome ale gastritei includ eructația, greața și vărsăturile, balonarea și durerea în partea superioară a abdomenului.

Pentru a trata gastrita, trebuie să elimini complet alimentele picante, grase și prăjite, precum și alimentele acide, cum ar fi portocalele, deoarece acestea irită stomacul.

Mănâncă o mulțime de legume, fructe, proteine ​​de înaltă calitate și grăsimi sănătoase. Încearcă să-ți completezi dieta cu alimente bogate în probiotice, fibre, antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina B12, electroliți și acizi grași omega-3. În plus, nu trebuie să mănânci nimic în termen de la trei până la patru ore înainte de a merge la culcare, astfel încât să poți dormi liniștit cu mâncare digerată.

Stresul este, de asemenea, un factor de risc pentru gastrită, așa că încearcă să reduci volumul de muncă și să petreci o perioadă de relaxare.

Poți încerca, de asemenea, rădăcina de lichior și fenicul, deoarece ambele sunt utile în reducerea simptomelor.

 

Diverticulită

Diverticulita a fost rară în ultimul secol, dar este acum una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lumea occidentală. Este o boală gastrointestinală, în care locurile din intestinul gros se inflamează.

Mai exact, diverticulita implică formarea de „pungi” pe o parte a intestinului numită colon. De obicei, diverticulele nu sunt asociate cu simptome grave, cu toate acestea, ele pot provoca sângerări și inflamații.

În plus, deoarece diverticulita este frecventă în rândul persoanelor, care au o dietă scăzută în fibre, se recomandă consumarea mai multor alimente bogate în fibre.

Boala Crohn

Sângele din scaun este un simptom tipic al bolii Crohn. Deși există multe medicamente, avem și multe tratamente naturiste din care să alegem.

Cauzele specifice ale bolii Crohn nu sunt cunoscute cu exactitate, dar principalii factori, care influențează formarea acesteia se disting:

  • predispoziția genetică;
  • răspuns imun al mucoasei pacientului;
  • microflora intestinală.

Boala apare atunci când persoanele predispuse să se îmbolnăvească, au o tulburare de răspuns imun la microorganisme interne.

Deși frecvența dezvoltării bolii Crohn în România nu este cunoscută exact, în ultimii ani a fost înregistrat un număr mai mare de cazuri în rândul copiilor. Procentul cel mai mare este vizibil atât în ​​rândul tinerilor, cât și a persoanelor între 30-40 de ani.

Persoanele cu diaree recurentă, dureri abdominale, scădere în greutate, febră ridicată sau sângerare gastrointestinală și leziuni anale ar trebui să vadă un medic de familie, care va efectua diagnosticul adecvat. Unele simptome, cum ar fi obstrucția, pot fi o indicație pentru spitalizare, deoarece acestea duc la complicații severe.

Colita ulcerativă

Primele și cele mai frecvente simptome este diareea cu mucus și sânge în materiile fecale. De asemenea, pot exista crampe abdominale și senzație de presiune asupra scaunului, cauzate de tulburări de motilitate gastrointestinală (peristaltism accelerat, contractilitate excesivă a intestinului gros). Forma ușoară a bolii se caracterizează printr-un răspuns bun la tratament și include peste 50% dintre pacienți.

Un bun pas în tratarea colitei ulcerative este să îți schimbați dieta, în special, prin evitarea alimentelor, care declanșează simptome, cum ar fi produsele lactate, zaharurile rafinate, cofeina, alcoolul, băuturile carbogazoase și alimentele picante.

Stresul joacă un rol important în reapariția colitei, astfel că găsirea unor modalități de relaxare te va ajuta să îți ameliorezi simptomele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here