usturoi
fot. pixabay.com

Tremuratul este definit ca fiind contracții musculare nedorite, ritmice, oscilante, care determină să tremure una sau mai multe părți ale corpului. Poate afecta mâinile, capul, fața, maxilarul, gura, torsul și picioarele. Uneori, tremuratul se aplică și vocii. Tremuratul mâinilor este cea mai frecventă formă. Aceasta poate fi cauzată de o serie de motive, de la boli precum boala Parkinson până la suprasolicitarea ușoară a cofeinei. Care sunt cauzele tremuratului mâinilor?

 

Tremuratul mâinilor – o problemă, care poate ține de toți, indiferent de vârstă

Tremuratul este un fenomen fiziologic normal. Majoritatea dintre noi văd mâinile tremurând ușor când le ținem în fața noastră. Câțiva factori, cum ar fi stresul, anxietatea, lipsa somnului, fumatul și cofeina pot influența tremurarea mâinilor.

Deși tremuratul nu este, de obicei, un semn al unei tulburări grave de sănătate sau care poate pune viața în pericol, poate fi jenant și dezactivant pentru unele persoane și poate împiedica performanța muncii și activitățile zilnice.

Tremuratul poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apare la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice.

Tremurat spontan – o problemă ce apare cel mai des la mâini

Tremuratul spontan este o afecțiune a sistemului nervos (neurologic), care provoacă tremurări involuntare și ritmice. Poate afecta aproape orice parte a corpului, dar tremuratul este cel mai frecvent la nivelul mâinilor – mai ales atunci când efectuezi sarcini simple, cum ar fi băutul dintr-un pahar sau legarea pantofilor.

Aceasta nu este, de obicei, o afecțiune periculoasă, dar tremuratul spotan, de obicei, se înrăutățește în timp și se poate dezvolta la unii oameni în tremurat sever.

Tremuratul spontan poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apare la persoanele în vârstă de 40 de ani și mai mari.

Simptomele tremuratului spotan

Cele mai frecvente simptome ale tremuratului spontan:

  • începe treptat, de obicei, pe o parte a corpului;
  • de obicei, apare la mâini, atingând una sau ambele mâini:
  • poate include o mișcare a capului „da-da” sau „nu-nu”;
  • starea poate fi agravată de stres emoțional, oboseală, cafeină sau temperaturi extreme.

Tremurat spontan vs. boala Parkinson

Multe persoane asociază tremuratul cu boala Parkinson, dar aceste două afecțiuni diferă în moduri cheie:

  • Durata șocului. Tremuratul spontan al mâinilor apare, de obicei, atunci când folosești mâinile. Tremurăturile la boala Parkinson sunt mai pronunțate atunci când mâinile sunt pe laturi sau se sprijină pe genunchi.
  • Factorii corelați. Tremuratul spontan nu provoacă alte probleme de sănătate, dar boala Parkinson este asociată cu postura aplecată, mișcarea lentă și zdruncinarea picioarelor. Cu toate acestea, persoanele cu tremuratul spontan dezvoltă uneori și alte simptome neurologice, cum ar fi mersul vag (ataxia).
  • Părți ale corpului afectate de tremurat. Tremuratul spontan afectează în principal mâinile, capul și vocea. Simptomele bolii Parkinson încep, de obicei, la mâini și pot afecta picioarele, bărbia și alte părți ale corpului.

Cauzele tremuratului spontan al mâinilor

Aproximativ jumătate din cazurile de tremurat semnificativ par să se datoreze unei mutații genetice, deși nu a fost identificată nicio genă specifică. Această formă se numește tremurat familial. Nu este clar ce provoacă tremuratul spontan la oameni fără o mutație genetică cunoscută.

Factorii de risc ai tremuratului spontan

Factorii de risc cunoscuți pentru tremuratul spontan includ:

  • Mutație genetică. Diversitatea ereditară a tremuratului spontan (tremur familial) este o tulburare dominantă autosomală. Pentru a îndeplini condiția, ai nevoie de o genă defectă de la un singur părinte.

Dacă aveți un părinte cu mutația genetică necesară pentru tremurul spontan, ai o șansă de 50% de a dezvolta această tulburare.

  • Tremurul spontan este mai frecvent la persoanele de 40 de ani și mai mari.

Tipuri de tremurarea mâinilor

cofeina
fot. pixabay.com

Pe lângă scuturarea spontană a mâinii descrisă mai sus, distingem și alte tipuri, cum ar fi:

  • Tremur senil – se manifestă într-un mod similar cu tremurul spontan, dar este strâns legat de vârstă. Acoperă, în principal, mâinile și capul.
  • Tremur de repaus – apare fără nicio mișcare a brațului.
  • Tremur cinetic – apare atunci când efectuezi mișcare. Un exemplu de tremur cinetic este tremurul intenționat, asociat cu deteriorarea cerebelului.

 

Tratamentul tremuratului mâinilor

Pe lângă tremurul spontan și boala Parkinson, tremurarea mâinilor poate fi cauzată de boala tiroidiană, efectele secundare ale medicamentelor sau intoxicații cu metale grele.

Uneori, natura simptomelor sugerează un diagnostic. De exemplu, tremurul spontan apare, de obicei, atunci când folosești mâinile, în timp ce tremurul asociat cu boala Parkinson apare, de obicei, atunci când mâinile tale sunt în repaus.

Tratamentul va depinde desigur de diagnostic. În plus față de beta-blocante, multe alte medicamente sunt utilizate pentru a trata tremurul spontan. Acestea includ medicamente anti-șoc, sedative, medicamente pentru glaucom și botox. Dacă nu este detectată nicio cauză fizică, medicul poate atribui mâinile tremurânde anxietății. Dacă da, tehnicile de relaxare precum exercițiile de respirație pot fi de ajutor. De asemenea, poți experimenta acupunctura.

De asemenea, poți face următorii pași pentru a reduce tremurarea mâinii:

  • Evită cofeina, care poate provoca producerea de adrenalină, un hormon, care poate agrava tremurul.
  • Evită alcoolul, care are un efect pronunțat asupra sistemului nervos central și poate agrava tremurul spontan.
  • Exercițiu cu greutăți ușoare, care pot promova stabilitatea mâinii și a încheieturii. Cere medicului tău recomandări ale unui fizioterapeut, care te va învăța exerciții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here