tratament
fot. pixabay.com

Muzica influențează comportamentul uman influențând creierul și apoi alte structuri ale corpului într-un mod care poate fi observat, identificabil, măsurabil și previzibil, oferind astfel fundamentul necesar pentru aplicații terapeutice.

Terapeuții muzicali folosesc aceste oportunități pentru a influența comportamente și rezultate specifice.

Muzicoterapia este utilă, deoarece muzica declanșează procese și funcționări cerebrale întregi, care influențează direct funcțiile cognitive, emoționale și fizice. Datorită celor mai recente cercetări ale modelelor neuroplastice, terapia muzicală a devenit strategia de bază folosită în programele de reabilitare, educație și wellness.

Muzicoterapia aprofundată – ce este?

Muzicoterapia consolidează capacitățile umane prin utilizarea planificată a influențelor muzicale asupra funcționării creierului.

Muzicoterapia în profunzime este utilizarea clinică, bazată pe dovezi a intervențiilor muzicale pentru atingerea obiectivelor relației terapeutice individualizate de către un specialist calificat, care a finalizat un program de terapie muzicală aprobat.

Muzicoterapia este o profesie recunoscută în domeniul sănătății, în care muzica este folosită ca parte a unei relații terapeutice pentru a satisface nevoile fizice, emoționale, cognitive și sociale ale indivizilor. Această presupunere există de câțiva ani în SUA, unde funcționează chiar și Asociația Americană de Terapie. Misiunea Asociației Americane de Terapie Muzicală este de a sensibiliza publicul cu privire la beneficiile terapiei de muzică și de a crește accesul la servicii de terapie muzicală de înaltă calitate într-o lume în schimbare rapidă. În România, terapia muzicală a câștigat popularitate în ultimii ani, dar este încă tratată neserios și mai degrabă ca o formă de relaxare, decât ca un domeniu științific „cu drepturi depline”.

Revenind la terapia muzicală, după evaluarea punctelor tari și a nevoilor fiecărui client, un terapeut muzical calificat oferă tratamentul indicat, inclusiv crearea, cântarea, mișcarea și/sau ascultarea muzicii. Prin angajamentul muzical în context terapeutic, abilitățile clienților sunt consolidate și transferate în alte domenii ale vieții lor. Muzicoterapia oferă, de asemenea, oportunități de comunicare, care pot fi de ajutor pentru cei cărora le este dificil să se exprime în cuvinte. Cercetarea în terapie cu muzică își susține eficacitatea în multe domenii, precum: reabilitarea fizică generală și facilitarea mișcării, creșterea motivației oamenilor de a se implica în tratament.

Istoria muzicoterapiei – cum a început?

nervozitate
fot. pixabay.com

Ideea muzicii ca unui stimul vindecător, care poate influența sănătatea și comportamentul, este la fel de veche ca scrierile lui Aristotel și Platon. Profesia terapeutului muzical din secolul XX a început oficial după Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial, când muzicieni de toate tipurile, atât amatori, cât și profesioniști, au mers la spitale veterane din toată țara pentru a juca pentru mii de soldați, care suferă de traume fizice și emoționale legate de implicarea în lupta armată (tulburare de stres posttraumatic etc.).

Reacțiile fizice și emoționale grave ale pacienților la muzică au determinat medicii și asistentele să solicite angajarea muzicienilor în spitale. În curând a devenit evident că muzicienii din spital aveau nevoie de o pregătire prealabilă înainte de a intra în unitate, astfel că cererea a crescut datorită programului de studiu. În cele ce urmează este prezentată o prezentare istorică foarte scurtă asupra acestei meserii fascinante.

Cele mai vechi referințe ale muzicoterapiei aprofundate

Cea mai veche referire la terapia muzicală a apărut în 1789 într-un articol nesemnat în Revista Columbiană intitulat „Muzică considerată fizic”. La începutul secolului al XIX-lea, au apărut reviste despre valoarea terapeutică a muzicii în două tratate medicale, primul publicat de Edwin Atlee (1804) și al doilea de Samuel Mathews (1806). Atlee și Mathews au fost studenți la dr. Benjamin Rush, medic și psihiatru, care a fost un susținător puternic al utilizării muzicii pentru tratarea bolilor medicale. În secolul al XIX-lea, a apărut prima intervenție înregistrată în domeniul terapiei muzicale în context instituțional (insula Blackwell din New York), precum și primul experiment sistematic înregistrat cu terapie muzicală (Corning a folosit muzica pentru a schimba stările de somn în timpul psihoterapiei).

Muzicoterapia aprofundată – cum ne poate ajuta?

Terapia sonoră este cea mai eficientă pentru afecțiuni precum:

  • cancere;
  • fibroame uterine;
  • leziuni musculo-scheletice;
  • fracturi;
  • chisturile rinichilor;
  • rinichii și calculii biliari;
  • boli ale organelor interne;
  • calcificarea arterei;
  • noduli tiroidieni.
  • nevroză, depresie și anxietate;
  • sindromul Down, autismul și ADHD la copii;
  • muzicoterapia trebuie utilizată și pentru atac de cord – scade tensiunea arterială și ritmul cardiac;
  • muzica ajută la reducerea nevoii de calmante în timpul travaliului;
  • crește eficiența muncii și chiar dorința de a face achiziții, care este eficient utilizată de comercianți și manageri.

Muzicoterapia aprofundată creează oportunități de a te elibera de aproximativ 250 de boli diverse și are, de asemenea, un efect foarte pozitiv asupra psihicului. Senzații precum frica, tristețea, agresivitatea și depresia dispar, iar locul lor este luat de calm și relaxare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here