micro-fractură
fot.pixabay.com

Terapia manuală a spatelui este uneori confundată cu chiropractica, deși acestea sunt două domenii distincte ale științei. Terapia manuală ajută la combaterea, printre altele: a durerilor de spate, de gât, de umăr, de picior, de gleznă sau de genunchi. De asemenea, sprijină relaxarea musculară, dispariția cicatricilor și îmbunătățește elasticitatea pielii. Terapia manuală poate de asemenea crește mișcarea articulației atunci când intervalul a fost restrâns înainte și poate reduce spasmele musculare dureroase. Totul sună foarte promițător, dar ce este exact și de unde provine terapia coloanei vertebrale?

Terapia manual a coloanei vertebrale – o știință mai veche decât ai crede

Referirile la terapia manuală în civilizația occidentală se întorc la Hipocrate (460-385 î.C.), sau „părinte al medicamentului” (jurământul lui Hipocrate), dar această practică s-a dezvoltat în multe părți diferite ale lumii. Hipocrate descrie, în special, tehnicile de manipulare, care folosesc gravitația pe o placă sau o scară, precum și o masă cu bretele și pârghii, care folosesc strângerea.

Medicii de osteopatie și chiropracticii au contribuit la dezvoltarea terapiei manuale în timpuri mai moderne, fizioterapeuții contribuind semnificativ la cercetare și practică – acești specialiști o realizează în prezent ca parte a unui program de fizioterapie.

 

Tehnicile terapiei manuale – acupunctura, cupping-ul, tratament cu țesuturile moi

 • Acupunctura este adesea folosită pentru a trata problemele, care apar între interacțiunea nervului și mișcarea musculară. Această tehnică folosește un ac subțire cu filament pentru a identifica și trata cu exactitate zonele de disfuncție neuromusculară. Așa-numitele ace uscate influențează vindecarea, ameliorează durerea și pot îmbunătăți mișcarea, forța și performanțele atletice. De asemenea, pot ajuta pacienții cu leziuni grave, cum ar fi tensiunea musculară și entorse, precum și afecțiuni cronice, cum ar fi dureri de spate scăzute.
 • Cupping-ul este o formă de terapie manuală, care poate ajuta la ameliorarea tensiunii și a durerii. Când stai pe spate, bulele formează o aspirație. Aspirația trage ușor pielea în cupă, încurajând fluxul de sânge într-un loc strâns. Această tehnică ajută la hidratarea și relaxarea țesuturilor la persoanele cu mobilitate redusă sau crampe. Bulele pot fi utilizate și în recuperarea sportului.
 • Terapia de eliberare miofascială este o formă de terapie manuală care se concentrează pe tratarea țesuturilor moi, inclusiv a miofascia – țesut conjunctiv asupra mușchilor și pielii. Terapia de eliberare miofascială poate include masaj sau terapii asistate de instrumente pentru îmbunătățirea gamei de mișcare, stimularea fluxului sanguin și reducerea durerii.

Ce este terapia manuală a coloanei vertebrale?

Terapia manuală se referă la evaluarea și tratamentul problemelor neurologice, cardiopulmonare și ortopedice prin utilizarea tehnicilor practice, cum ar fi manipularea și mobilizarea. Aceste tehnici sunt utilizate pentru a reduce durerea, pentru a crește gama de mișcare, pentru a reduce sau a elimina inflamațiile și a facilita mișcarea. Fizioterapeuții se concentrează pe nervi, țesuturile moi și țesutul conjunctiv și/sau pe creșterea mișcării articulațiilor dincolo de raza de mișcare, cu ajutorul forței de viteză mare și a amplitudinii scăzute.

Manipularea articulațiilor și a coloanei vertebrale este o tehnică practică, care folosește mișcări mici și rapide pentru a crea un răspuns neuromuscular și pentru a reseta ciclul durerii (reduce durerea). Această formă de terapie manuală poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și a gamei de mișcare. Poate fi, de asemenea, o formă utilă de tratament pentru dureri de gât, spate și partea inferioară a spatelui, precum și dureri de cap legate de gât.

Metodele terapiei manuale ale coloanei vertebrale

Terapia manuală folosește abilitățile mâinilor umane, care sunt utilizate pe baza cunoștințelor fiziologice și principiilor biomecanicii. În acest fel, terapeuții influențează mușchii, articulațiile, ligamentele și nervii periferici. Trebuie avut în vedere faptul că, dacă dorim să ne dăm coloana vertebrală în mâinile unei persoane, de ale căror abilități nu suntem siguri, să ne gândim de două ori, pentru că sunt necesare mai multe cunoștințe și mai multă pregătire specializată pentru a utiliza în siguranță terapia coloanei vertebrale.

În ceea ce privește metodele de terapie manuală a coloanei vertebrale, pe care mai multe școli au înființat de-a lungul anilor, cele mai cunoscute sunt:

 • Maitland – este conceput pentru a reduce durerea și pentru a restabili funcția corectă a secțiunii motorii tratate.
 • Cyriax – aici accentul se pune pe cauza durerii și pe un diagnostic aprofundat.
 • McKenzie – în această școală de terapie manuală ne bazăm nu numai pe vizitele unui specialist, dar și pe exerciții la noi acasă; în acest fel sunt tratate în principal boli mecanice.

  sanatate
  fot.pixabay.com

Beneficiile terapiei manuale a coloanei vertebrale

Pacienții, care se bazează pe terapia manuală a coloanei vertebrale, care este efectuată în cabinetele profesionale de către persoane (de obicei fizioterapeuți) pregătiți temeinic în ceea ce privește conținutul și practica pentru această metodă de tratament, au observat o îmbunătățire semnificativă a sănătății (îmbunătățirea mobilității, reducerea durerii) și:

 • Eliminarea simptomelor și cauzelor bolii.
 • Scurtarea timpului total de tratament.
 • Evitarea tratamentului cu medicamente cronice.
 • Ajutor în tratamentul unor boli precum insomnie, amețeli, țiuit, amorțeală a mâinilor, curbura coloanei vertebrale, scurtarea ușoară a membrelor inferioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here