corticosteroizi
fot.pixabay.com

Chiropractica este, de obicei, clasificată în ramura medicinii alternative, complementare sau neconvenționale. Chiropractorul este un specialist în asistența medicală, concentrându-se pe diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neuromusculare. Chiropractica vindecă prin reglarea manuală și/sau manipularea coloanei vertebrale. Pentru ce afecțiuni putem solicita ajutorul unui chiropractic?

Tot ce trebuie să știi despre chiropractică

Chiropractica, pe lângă termenii de mai sus, este o practică medicală complementară care tratează, de exemplu, probleme ale sistemului musculo-scheletic. Scopul ei principal este să aibă grijă de coloana vertebrală.

Sistemul musculo-scheletic este format din mușchi, oase, articulații, cartilaje și tendoane. Susține corpul nostru, permite mișcarea și protejează organele.
Numele acestui domeniu al medicinei alternative provine din limba greacă și este o combinație de două cuvinte „chiro” – mâna și „practicicos” – făcute. Chiropractica era bine cunoscută înainte de epoca noastră, iar proprietățile sale vindecătoare erau făcute celebre de către Hipocrate.

Ce este manipularea chiropractică?

Manipularea chiropractică presupune aplicarea presiunii asupra coloanei vertebrale sau a altor părți ale corpului de către un chiropractor calificat. Chiropractica își propune să reducă durerea și să îmbunătățească funcțiile mecanice, inclusiv mobilitatea. Majoritatea chiropracticilor încearcă să reducă durerea și să îmbunătățească funcționarea zilnică a pacienților lor și, de asemenea, îi fac conștienți de modul în care își pot crește confortul vieții prin exerciții fizice, ergonomie și alte terapii pentru tratamentul și prevenirea durerilor de spate.

Principale scopuri ale chiropracticii

Chiropractica se concentrează pe relația dintre sistemul nervos și coloana vertebrală și astfel:

  • tulburările biomecanice și structurale ale coloanei vertebrale pot afecta sistemul nervos;
  • în multe cazuri, tratamentul chiropractic este capabil să restabilească integritatea structurală a coloanei vertebrale, să reducă presiunea asupra țesutului neurologic sensibil și, prin urmare, să îmbunătățească sănătatea.

Conceptul de tratament cu chiropractic constă în restabilirea mobilității normale ale coloanei vertebrale, care la rândul său ameliorează iritarea nervului spinal și/sau restabilește reflexele modificate.

Chiropractorii – în ce afecțiuni pot ajuta?

boli
fot.pixabay.com

Chiropractorul poate ajuta în tratamentul multor boli. Cel mai adesea mergem la el pentru ajutor atunci când simțim durere:

  • în partea inferioară a spatelui (sciatica);
  • în picioare;
  • în mâini;
  • în coloana cervicală;
  • în cap;
  • după leziuni sportive;
  • după accidentări, de exemplu, în trafic;
  • în ceea ce privește bolile artritice;

Chiropractica este folosită și în terapia multor boli ale organelor și chiar ale sistemelor, influențează:

  • sistemul circulator;
  • funcționarea sistemului digestiv;
  • funcționarea sistemului respirator;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • tratamentul unor afecțiuni cardiace.

Tratamentul bolilor spatelui cu ajutorul chiropracticii – în ce constă analiza

În multe privințe, testarea chiropractică este foarte similară cu procedurile standard, care apar în timpul vizitei unui medic. Chiropracticii examinează structura coloanei vertebrale și apoi selectează procedurile chiropractice adecvate pentru a ajuta cel mai bine pacientul.

Reglarea chiropractică funcționează?

Creșterea dovezilor sugerează, că chiropractica poate fi un tratament eficient pentru:

  • Dureri la gât: Conform unei analize a literaturii din 2017, intervențiile chiropractice pot reduce durerile de gât la lucrătorii de birou.
  • Dureri de spate inferior: Un studiu din 2016 a găsit dovezi moderate că chiropractica poate fi la fel de eficientă în tratarea durerilor inferioare de spate, precum terapia fizică. O revizuire sistematică realizată în 2017 a constatat că terapia plăgilor coloanei vertebrale este asociată cu o îmbunătățire modestă a durerii și a funcției motorii la persoanele cu dureri de spate inferioare.
  • Durere în piept: Un studiu realizat în 2016 a arătat că chiropractica este mai rentabilă decât autotratarea durerilor toracice. Aceasta poate fi văzută ca o abordare bună a îngrijirii primare pentru persoanele cu dureri toracice nespecifice.

Odată cu dezvoltarea acestei profesii, chiropractica a dobândit legitimitate ca practică medicală complementară. În unele țări, acum este considerată a fi parte a medicinii principale.

În Elveția, chiropractica este considerată acum o profesie medicală. Potrivit unui articol din 2016, chiropracticii unui program de antrenament din Elveția îl pregătesc pentru a fi experți în îngrijirea de bază a coloanei vertebrale.

Nu există dovezi că chiropractica acționează ca tratament pentru afecțiuni, care nu au legătură cu sistemul musculo-scheletic.

Siguranța chiropracticii

Corecția chiropractică presupune manipularea coloanei vertebrale. Acest lucru poate provoca reacții adverse ușoare, cum ar fi:

  • durere crescută;
  • discomfort;
  • rigiditate musculară;
  • durere de cap;
  • oboseală;


În 2007, a fost studiată siguranța chiropracticii în tratamentul durerilor de gât. Deși efectele secundare au fost frecvente, acestea au fost rareori severe sau de lungă durată. Studiul a descoperit că beneficiile chiropracticii pentru tratarea durerilor de gât depășesc potențialele riscuri. De asemenea, studiile sugerează că manipularea chiropractică este sigură pentru persoanele cu dureri de spate inferioare. Un studiu realizat în 2016 nu a arătat efecte secundare grave ale îngrijirii chiropractice a durerilor inferioare de spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here