herpes zoster
fot. pixabay.com

Zosterul este clasificat ca o boală infecțioasă periculoasă, virală. Principalul simptom al acestei afecțiuni este o erupție dureroasă, dar apar și alte afecțiuni severe. Important este că zona zosterului netratată sau neglijată, poate provoca complicații grave. Acestea pot fi evitate prin începerea unui tratament rapid. Datorită acesteia, timpul bolii este redus și consecințele dăunătoare ale bolii nu au timp să apară. Vezi ce trebuie să știi despre zona zoster.

Zosterul este cauzat de virusul varicella zoster (VZV), care este responsabil și pentru varicelă. Boala într-un stadiu incipient, dă simptome nespecifice și dificil de recunoscut. Acest lucru este periculos, deoarece zona zosterului netratată provoacă consecințe grave. Persoanele cu imunitate redusă se află în risc de îmbolnăvire.

 

Ce este zona zosterului?

zona zoster
fot. pixabay.com

Zosterul este o boală virală care este cauzată de virusul VZV. Acest virus pătrunde de obicei în corpul nostru în copilăria timpurie și hibernează în ganglioni. Cel mai adesea în jurul măduvei spinării. Atacă atunci când scade semnificativ imunitatea. Uneori, de zona zoster suferă adulții care nu au avut parte de ea până acum. Apoi boala se dezvoltă după contactul cu o persoană infectată cu varicelă. Virusul VZV este transmis pe calea picăturilor, deci se transmite foarte ușor.

 

Simptomele zosterului

Cel mai frecvent simptom al herpesului zoster este o erupție dureroasă. Ea apar de-a lungul nervului, unde a hibernat virusul latent. Erupția cu herpes zoster apare cel mai adesea în regiunea lombară – pe spate sau abdomen. O caracteristică a herpesului zoster este că apare doar pe o parte a spatelui. Erupția poate apărea pe ochi, ureche sau față – totul depinde de forma de herpes zoster pe care o ai. Zosterul rar apare pe brațe sau piciore.

Alte simptome ale herpesului zoster sunt similare cu ale gripei. Astfel, apar simptome precum dureri de cap, gât, febră, oboseală, fotofobie, stare de rău, furnicături, amorțeală, durere în jurul nervului infectat.

Trebuie amintit că, simptomele herpesului zoster sub formă de erupții cutanate, apar numai în următoarea fază a bolii. Erupțiile cutanate apar după 2-3 zile, iar bulele noi apar în următoarele 4 zile. Ca și în cazul varicelei, se transformă în coșuri ce se usucă în timp, iar după câteva zile în crustă. Erupția mănâncă, dar scărpinarea ei nu aduce ușurare. Acest lucru se datorează faptului că, nu pielea este mânăncă, ci celulele nervoase. Se recomandă ca pielea să nu fie scărpinată, deoarece poate apărea o suprainfecție bacteriană a rănilor.

 

Cum să diagnozăm zosterul?

Observând o erupție pe o parte a corpului sau simptomele enumerate mai sus, ar trebui să te prezinți la un medicul. Diagnosticul herpesului zoster include examinarea vizuală și istoricul medical. În unele cazuri, când nu se știe dacă zona zoster este, de fapt, implicată, un fragment de bule este luat pentru examinare. Merită să ne amintim că, cu diagnosticul de herpes zoster, nu putem aștepta. Cu cât este mai repede detectată boala, cu atât mai curând poate fi început tratamentul. Tratamentul precoce îți permite să eviți complicații grave.

 

Tratarea zosterului

O persoană care suferă de zona zoster trebuie să stea acasă aproximativ 2-3 săptămâni, pentru a nu-i infecta pe ceilalți. În acest timp, de obicei, medicul recomandă luarea de calmante și antivirale. Pentru ca medicamentele să funcționeze, acestea trebuie începute în primele 2 zile de la boală. Tratamentul este de asemenea susținut:

  • antihistaminice care reduc mâncărimea,
  • corticosteroizi (administrate în cazuri severe).

În unele cazuri, injecțiile cu vitamina B și B12 sunt utilizate pentru tratarea herpesului zoster pentru ameliorarea durerii.

De asemenea, ar trebui să utilizați remedii casnice. Sarcina lor este să accelereze procesul de vindecare a rănilor. Deci, cu zona zoster, ar trebui să porți haine aerisite și să ai grijă de igienă. Băile răcoroase cu adaos de ulei de santal vor ajuta, de asemenea. Sarcina scăldării este de a reduce senzația de arsură. Schimbările pielii ar trebui tratate cu cremele prescrise de medic. Acțiunea lor poate fi susținută de violet de gențian, unguent de zinc, aloe vera și o soluție de oțet diluată.

 

Complicații după herpesul zoster

De felul în care funcționează sistemul tău imunitar depinde de cât de repede te vindeci de zoster. Când funcționează corect, de obicei, boala dispare fără urmă. Singurele complicații care pot apărea atunci, sunt decolorarea sau cicatricile pe piele. Ele sunt rezultatul scărpinării erupției. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca boala să ia o formă severă. În astfel de situații, complicațiile cauzate de herpes zoster sunt mult mai grave. Ca atare, sunt menționate următoarele:

  • inflamarea corneei și uveitei
  • paralizia mușchilor care mișcă globul ocular
  • pierderea vederii
  • paralizia nervilor responsabili de mișcarea ochilor
  • pierderea parțială a auzului
  • paralizia nervului facial.

Având imunitate slăbită, leziuni ai nervilor cranieni, meningită și encefalită, poate apărea și sindromul Guillain-Barry. Pentru a preveni astfel de complicații, persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să trateze zona zoster în spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here