scabie, erupție cutanată
fot. pixabay.com

Scabia este o boală a pielii foarte greu de controlat. Este cauzată de un parazit scabie umană. Principalele simptome ale scabiei sunt o erupție caracteristică și mâncărime persistentă a pielii. Remediile la domiciliu nu aduc de obicei rezultate, așa că scabia trebuie tratată cu ajutorul unui medic. Tratamentul este farmacologic cu medicamente eliberate pe bază de rețetă. Vedeți cum să tratați mâncărimea deranjantă a pielii.

Scabia este o boală a pielii care a fost asociată cu murdăria de ani de zile. Trebuie amintit, însă, că puteți avea scabie, chiar și atunci când vă aflați în condiții curate și când aveți grijă de igiena personală. Boala este cauzată de parazit – scabie umană. Este foarte mic, de aceea este dificil să o vezi cu ochiul liber.

 

Cauzele scabiei de piele

Scabia de piele este rezultatul infecției cu scabie umană. Parazitul se acumulează în epidermă, unde formează un sistem de tubule și cavități. În ele femelele depun ouă, iar din ele cresc larve noi. De asemenea, se află în cavitățile și tuburile epidermei. Așa se înmulțesc mai mulți paraziți. Le plac, în principal, locurile calde și ascunse. Aceasta înseamnă că scabia umană este localizată în principal între degete, sub braț, în jurul organelor de reproducere, în ombilic, sub sâni, pe linia taliei.

 

Cum ne putem infecta cu scabia umană?


Infecția cu scabie
apare ca urmare a contactului direct cu o persoană bolnavă. Paraziții se pot răspândi, de exemplu, în timpul contactului sexual, dormind într-un pat, purtând aceleași haine, folosind aceleași unelte și obiecte. Persoanele care se află în grupuri mari de persoane, preșcolari și școlari sunt expuse bolii. Trebuie amintit că, pentru ca o infecție să apară, contactul cu o persoană bolnavă trebuie prelungit – nu poate fi infectat prin examinarea mâinii. Perioada de incubare a bolii este de până la 2-3 săptămâni, iar severitatea disconfortului apare la 3-6 săptămâni de la infecție. Acarianul de scabie se reproduce în pielea umană și se îndoaie în afara corpului uman după 2 zile.

Trebuie de amintit că scabia nu afectatează doar persoanele care nu respectă igiena personală, sau care trăiesc în murdărie.

 

Simptomele scabiei

Principalul simptom al scabiei este o erupție cutanată. Leziunile pielii sunt localizate, în principal, în jurul încheieturilor, a suprafeței laterale a degetelor mâinilor, a torsului, în jurul buricului, a taliei, în îndoirile articulare și pliurile pielii. La femei, erupția poate apărea în jurul sfârcurilor, la bărbați, pe organele genitale, de exemplu, penis, scrot. Scabia poate ataca și organul genital al unei femei. Pe de altă parte, scabia ocupă pielea mâinilor și picioarelor. Erupția cutanată este reprezentată de:

  • bulgări,
  • bule,
  • coșuri,
  • așa numitele vizuine ale scabiei

Scabia este o boală extrem de supărătoare. Provoacă mâncărimi insuportabile ale pielii, care se intensifică mai ales noaptea și după baie. Netratat, se răspândește în zone mai mari ale corpului. Boala se răspândește și sub influența scărpinării pielii.

 

Diagnostica scabiei de piele

Recunoașterea și diagnosticul de scabiei cutanată nu este întotdeauna ușor. Mâncărimea și roșeața pielii poate indica și alte afecțiuni și boli. În timpul diagnosticului, problema este în primul rând, dacă există semne distincte pe piele. Apariția lor este baza unor cercetări ulterioare. Diagnosticul include istoricul medical și examinarea vizuală. Dacă ești bănuit de mâncărime, ar trebui să mergi la un dermatolog. Cel mai bine este să te prezinți cât mai curând posibil pentru a preveni răspândirea bolii. Cel mai bine este să începi tratamentul la primul semn de scabie.

 

Tratarea scabiei

scabie, mâncărime, roșeață
fot. pixabay.com

Diagnosticarea scabiei înseamnă că trebuie să începi tratamentul. În multe cazuri, remediile la domiciliu pentru scabie sunt ineficiente și trebuie să începi tratamentul cu produse farmaceutice. Trebuie amintit, că nu numai o persoană infectată, ci toți membrii familiei ar trebui să se trateze de scabie. Începutul terapiei trebuie să fie precedat de spălarea la o temperatură ridicată a tuturor hainelor și a așternutului. În mod complet, trebuie să speli tot ceea ce utilizezi, precum cada, chiuveta, toaleta, vasele și jucăriile copiilor.

Eficacitatea tratamentului și șansa de recuperare completă depind de cât de repede se pune diagnosticul și începe tratamentul. Pentru tratamentul scabiei se folosesc preparate cu permetrină, unguenți cu sulf sau agenți care conțin lindină. Aceste preparate sunt disponibile sub formă de gel, unguente, tincturi. Tratamentul este susținut de antihistaminice și calamină. Preparatele sunt aplicate direct pe pielea afectată de leziuni. Ar trebui să stea pe corp timp de minimum 8 ore, așa că este mai bine să le aplicați noaptea.

 

Remedii la domiciliu pentru scabie

Simptomele de scabie pot fi atenuate folosind remedii casnice. Acestea includ băi cu ulei de lavandă, ceai sau scorțișoară. Uleiurile pot fi, de asemenea, amestecate cu o cantitate mică de apă și miere, iar suspensia rezultată poate fi lubrifiată cu scabie. De asemenea, se recomandă spălarea pielii infectate cu infuzii din plante de cimbru, chimen, vetrice, pelin sau patlagină. Compresele cu oțet vor ajuta și ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here