ebv, imunitate redusă
fot. pixabay.com

Mononucleoza este o boală de sărut. Parcursul său seamănă cu gripa obișnuită, cu toate acestea, virusul Epstein-Barr din grupul virusului herpes este responsabil pentru apariția sa. Asta înseamnă că mononucleoza este o boală infecțioasă. Cel mai adesea copiii și adolescenții suferă de ea. Trebuie amintit că virusul mononucleozei rămâne în organism pe viață. Vezi ce trebuie să știi despre boala săruturilor.

Mononucleoza este angina monocitică sau febra glandulară. Este destul de populară, cauzată de virusul EBV. Infecția apare ca urmare a contactului cu saliva bolnavului, motiv pentru care, cel mai adesea sunt afectați copii mici și adolescenții. Boala se dezvoltă foarte lent în organism. Durata de incubare a virusului este de la 30 până la 50 de zile. Merită să știi, că virusul mononucleozei rămâne în corpul uman pentru totdeauna, dar într-o formă latentă. După mononucleoză, se obține imunitate completă la virus.

Virusul mononucleozei pătrunde în glandele salivare, după ce ajunge în organism. Acolo începe să se înmulțească. Primele simptome ale mononucleozei sunt vizibile abia după câteva săptămâni. Se raportează că simptomele poate apărea la 30-50 de zile de la infecție și poate fi adesea înșelător. Prin urmare, diagnosticul bolii sărutului nu este cel mai ușor.

Merită să ne amintim că cu mononucleoză nu ne putem infecta ușor. Virusul EBV este transmis numai de persoanele a căror salivă conține agentul patogen. Prin urmare, infecția apare numai ca urmare a unui contact foarte strâns cu saliva, de exemplu, în timpul unui sărut, împărțirea tacâmurilor cu o persoană bolnavă sau consumarea de băuturi din aceeași sticlă.

 

Simptomele mononucleozei

Primele semne de mononucleoză sunt necaracteristice – asemănătoare gripei. Simptomele bolii se dezvoltă treptat și necesită 2 săptămâni pentru a se dezvolta pe deplin. Simptomele mononucleozei sunt reprezentate de dureri de gât și amigdalite foarte severe – aceste simptome seamănă cu angina. Pacientul are, de asemenea, un nodul limfatic umflat cu febră mare (așa-numitele coarne sunt caracteristice). Aceste simptome pot dura de la o săptămână la două, dar în unele cazuri și mai mult.

În a doua și a treia săptămână de boală, majoritatea pacienților au mărirea splinei, ceea ce duce la dureri abdominale, dureri de spate și greață. Mononucleoza poate contribui și la mărirea ficatului.

Merită să ținem minte că boala sărutului la adult poate da alte simptome. Adesea sunt mai puține și la nivelul pacientului se pot observa doar ganglioni limfatici măriți. Adulții sunt, de asemenea, expuși la icter.

 

Diagnostica mononucleozei

imunitate redusă, mononucleoză
fot. pixabay.com

La baza diagnosticării bolii sărutului sunt testele de sânge. Se recomandă atunci când se suspectează infectarea cu mononucleoză. Cel mai frecvent se face test de mononucleoză care este serologic. Acesta permite detectarea prezenței unui anticorp anti-EBV. De asemenea, medicina cunoaște teste de detectare a ADN-ului acestui virus. Acestea sunt utilizate pentru diagnosticare dacă pacientul are imunitatea afectată.

Morfologia poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea bolii. Dacă pacientul este infectat cu mononucleoză, atunci în frotiul de sânge apar limfocite atipice sau reactive.

 

Tratarea mononucleozei

Datorită faptului că mononucleoza este o boală virală, tratamentul constă în eliminarea simptomelor. Tratamentele includ cel mai adesea administrarea de analgezice și antipiretice. Tratamentul poate fi susținut prin administrarea de agenți care reduc umflarea gâtului și a tractului respirator. Dacă boala săruturilor ia o formă acută și invazivă, este necesar un tratament antiviral.

Pe lângă farmacologie, pacientului i se recomandă să se odihnească și să evite efortul fizic. Nerespectarea acestor reguli poate duce la ruperea splenică. Dacă se constată că un pacient are o mărire mare a acestui organ, atunci trebuie utilizate spitalizări.

 

Complicații după mononucleoză

Mononucleoza provoacă rareori complicații. Cu toate acestea, trebuie de amintit că, deși sunt rare, sunt foarte periculoase. Infecția bacteriană secundară, umflarea și infiltrarea în tractul respirator și modificările hematologice, adică ruptura splenică, meningita, encefalomielita, sindromul Guillain-Barré, inflamația inimii, unele tipuri de cancer și trombocitopenia sunt menționate ca fiind complicații după boala sărutului.

Complicațiile după mononucleoză sunt periculoase și adesea reprezintă o amenințare directă pentru viață. Laparoscopia exploratorie este singurul mod de a le exclude și diagnostica.

 

Mononucleoza este periculoasă?

Mononucleoza este o boală, care este cel mai frecvent întâlnită la copiii mici. O obțin luând jucării pe care alți copii (bolnavi) le băgau în gură. La copii, mononucleoza are de obicei un prognostic bun. Tratamentul constă în limitarea activității fizice a copilului și ameliorarea simptomelor.

Cu toate acestea, mononucleoza este periculoasă pentru femeile însărcinate. Prezintă un pericol deosebit de mare pentru făt, de aceea, tratamentul său trebuie început cât mai curând posibil. Diagnosticul precoce și tratamentul prompt sunt necesare. În caz contrar, boala poate afecta sănătatea copilului nenăscut.

Mononucleoza reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru persoanele cu cancer, imunitate redusă – atunci organismul nu se poate apăra eficient împotriva virusului EBV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here