micoza vaginală, profilaxie
fot. pixabay.com

Micoza vaginală se mai numește candidoză sau tuse. Aceasta este una dintre cele mai frecvente infecții ale organelor intime ale unei femei. Ca orice infecție, este se trasnmite sexual. Micoza vaginală este cauzată de ciuperci patogene. Candida albicans este de obicei responsabilă pentru asta. Află toate informațiile importante despre micoza vaginală.

Datele medicale arată că aproape 75% dintre femei au suferit de micoză vaginală cel puțin o dată în viață. Cel puțin 50% dintre ei au recidive. Aceste femei observă o acoperire albă, roșeață și umflare pe membranele mucoasei, în special la intrarea în vagin.

 

Cauzele micozei vaginale

Candidoză vaginală poate fi provocată de câțiva factori. Cauza imediată a infecției este apariția ciupercii Candida albicans. Micoza vaginală include, de asemenea, (indirect) tulburări hormonale, sarcina, sfârșitul ciclului menstrual, terapia de înlocuire hormonală, utilizarea de contraceptive, medicamente imunosupresoare, antibiotice și diabet.

Micoza vaginală poate fi, de asemenea, rezultatul unei alimentații necorespunzătoare, stres, igienă intimă inadecvată, irigații vaginale dese, folosirea prosoapelor sau a lenjeriei intime a altei persoane, purtarea lenjeriei din materiale nenaturale.

Toți factorii menționați mai sus creează un mediu favorabil dezvoltării ciupercilor, iar mediul natural al vaginului este perturbat. Merită subliniat aici, că acest mediu natural este reprezentat de o reacție acidă. Schimbarea acesteia reprezintă o tulburare a echilibrului natural.

 

Simptomele micozei vaginale

Primul și cel mai caracteristic simptom al micozei vaginale este usturimea și mâncărimea labiilor. Poate fi însoțită de o vulvă roșie, umflată și scurgeri cu mirosuri neplăcute. Scurgerile la o micoză vaginală sunt similare cu drojdia sau brânza. Deci este o secreție groasă, albă, care ia o formă apoasă. Multe femei cu micoză vaginală se plâng, de asemenea, de durere și de arsură la urinare.

De asemenea, medicina vorbește despre micoza vaginală acută. Este cauzată de alte drojdii decât Candida albicans. Predispoziție către forma aceasta de boală o au femeile însărcinate, și cele bolnave de diabetul, cu imunitatea scăzută. Printre simptomele micozei vaginale acute se numără umflarea, roșeața, rănile dureroase și zgârieturile.

 

Diagnosticarea micozei vaginale

infecția fungică, candidoza
fot. pixabay.com

Micoza vaginală poate fi tratată acasă, folosind medicamente fără prescripție. Cu toate acestea, se recomandă ca o infecție intimă să fie consultată întotdeauna cu un medic, iar linia de tratament adoptată să fie adecvată. Micoza vaginală ușoară este tratată cu produse farmaceutice orale. Tratamentul durează de obicei 7-10 zile, în funcție de mijloacele alese. O alternativă pentru administrarea orală sunt globulele vaginale și cremele pentru aplicarea pe labii. Uneori, supozitoarele, tabletele și cremele antifungice ajută. În funcție de răspunsul corpului tău, tratamentul se poate încheia după o singură utilizare sau după 1-3 zile. Unele antifungice pot fi, de asemenea, luate în timpul sarcinii. Același regim de tratament se aplică micozei vaginale recurente.

Trebuie amintit că, în unele cazuri, infecția trece la partenerul sexual. Acest lucru este extrem de rar și, de obicei, nu trebuie să se testeze pentru infecția cu drojdii nici să se trateze în paralel. Cu toate acestea, dacă o femeie prezintă simptomele candidozei vaginale, ar trebui să contacteze un medic. O vizită medicală este, de asemenea, o necesitate atunci când un bărbat observă simptomele micozei. În astfel de situații, activitatea sexuală ar trebui abandonată până la vindecarea ambelor persoane infectate.

 

Profilaxia micozei vaginale

Micoza vaginală poate fi evitată prin respectarea mai multor principii de prevenire. Ele vor ajuta, de asemenea, la evitarea infecțiilor intime recurente. Aceste reguli sunt:

  • Limitează numărul partenerilor sexuali (cu cât sunt mai puțini parteneri, cu ​​atât riscul de infecție este mai mic)
  • Evită să utilizezi irigarea vaginală, deoarece poate deteriora flora bacteriană naturală
  • Nu folosi deodorante intime sau șervețele sanitare parfumate și proteslip-uri
  • Folosește cantități mici de lichide special concepute cu un pH de 5,5, adică oferind un mediu similar celui vaginal, care protejează împotriva inflamației și, în același timp, menține mediul optim, umiditatea și grăsimea pielii și a mucoasei. Pentru protecție suplimentară, poți utiliza preparate cu adăugare de acid lactic.
  • Spală bine (de două ori pe zi) și usucă zonele intime după baie
  • Ai grijă de igiena locurilor intime
  • Nu folosiți bureți sau bureți. Ciupercile patogene pot persista și dezvolta pe suprafața lor.
  • Nu folosi săpunul folosit pentru spălarea mâinilor sau a întregului corp
  • Evită băile lungi

Dacă apare o infecție – nu te trata singur, folosește sfatul medicului ginecolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here