durere
fot. pixabay.com

Testul CRP este un așa-numita proteină ​​de fază acută. Este fabricat din sânge și scopul său este determinarea concentrației organismului de proteine ​​C-reactive. Proteina de fază acută ridicată este rezultatul unor răni grave, intervenții chirurgicale și, de asemenea, indică inflamația organismului cauzată de bacterii și celulele canceroase. Vezi când se efectuează testul CRP și ce înseamnă rezultatele testului.

CRP este o proteină C-reactivă, derivată din plasmă din așa-numitele proteine ​​de fază acută. Sunt produse de ficat și concentrația lor va crește în organism în caz de infecție. Concentrația de CRP în sânge în timpul inflamației poate crește până la 1000 de ori într-o zi.

Când se face analiza CRP?

Testul CRP este efectuat la pacienții suspectați de a avea inflamații, precum infecții parazitare, fungice, virale sau bacteriene. Testul este, de asemenea, efectuat pentru a monitoriza tratamentul bolilor autoimune, unele tipuri de cancer, infecții, pancreatită, transplanturi de organe și afecțiuni ale sistemului vascular. În unele cazuri, poate fi, de asemenea, recomandat să se efectueze testul hs-CRP, care este mai sensibil și poate indica ateroscleroza și boala coronariană.

Analiza CRP – pregătirea pentru test

Testul CRP nu necesită o pregătire specială. Este făcut dintr-o mostră de sânge venos. Persoana testată nu trebuie să fie pe stomacul gol, astfel încât testul poate fi făcut în orice moment al zilei. Cu toate acestea, trebuie amintit că rezultatele testului CRP sunt influențate de medicamentele luate, în special de cele, care scad colesterolul. Aceste tipuri de produse farmaceutice pot reduce nivelul de proteine ​​C reactive cu până la o treime.

Testul CRP este disponibil oriunde și poate fi efectuat cu ușurință în orice laborator. Costul său este de la 6 la 20 lei atunci când îl faci la privat. Testul CRP poate fi, de asemenea, efectuat gratuit pe baza unei trimiteri de la un medic prin Fondul Național de Sănătate.

Analiza CRP – norma și rezultatele

Valoarea normală a proteinei CRP este cuprinsă între 0,08 și 3,1 mg/l. Cu toate acestea, se subliniază că la fumători, la persoanele obeze sau la cei cu hipertensiune arterială, nivelul proteinei CRP poate fi peste 10 mg/l. Nivelurile de CRP sunt, de asemenea, influențate de rasă, vârstă, sex, sezonul anului, precum și de boli precum hipertensiunea, diabetul și utilizarea terapiei de înlocuire a hormonilor.

Nivel ridicat CRP – cauze

Nivelul crescut de proteine ​​CRP este un motiv de îngrijorare. O ușoară abatere de la normă, adică un nivel peste 40 mg/l poate fi rezultatul unei inflamații ușoare sau a unei infecții cu viruși. Dacă nivelul proteinei CRP este cuprins între 40 și 200 mg/l, înseamnă o inflamație acută, care este, de obicei, cauzată de o infecție bacteriană. Cantitatea de CRP la nivel de 100 mg/l indică, de obicei, infectarea cu bacterii gram-pozitive, adică streptococi, stafilococi, tuberculoză.

Testul poate indica, de asemenea, un nivel foarte ridicat de CRP, adică între 500 mg/l. Suspiciunea cade apoi pe:

  • inflamație acută rezultată din infecția bacteriană – cea mai mare concentrație de proteine ​​CRP se observă la infecția cu bcaterii gram-negative, de exemplu Helicobacter pylori, Salmonella, Escherichia coli;
  • chirurgie recentă majoră și invazivă;
  • arsuri și alte răni grave.

    sânge
    fot. pixabay.com

Analiza CRP și cancerele

Este indicat că există relații între nivelul de CRP în sânge și cancer. La persoanele cu cancer, CRP este produs în cantități foarte mari. Testul poate indica faptul că, concentrația sa în sânge depășește semnificativ 500 mg/l și chiar dă un rezultat de patru cifre.

Niveluri ridicate de CRP la copii

Testul proteinei de fază acută poate fi efectuat atât la adulți, cât și la un copil. CRP ridicat la un copil indică inflamație. Rezultatele testului CRP și normele sale la un copil ar trebui interpretate în același mod ca și la adulți. Standardele sunt aceleași. Părinții ar trebui să-și amintească faptul că CRP-ul ridicat al copilului se poate datora nu numai condițiilor medicale, ci și a vaccinurilor recente. Acestea stimulează sistemul imunitar, ceea ce poate provoca o creștere temporară a cantității de proteine ​​de fază acută din sânge. În cazul în care CRP-ul ridicat apare la nou-născuți, indică faptul că a existat o infecție perinatală.

Analiza hs-CRP-ului

În unele cazuri, medicul tău poate recomanda un test de sânge CRP de înaltă sensibilitate, care este cunoscut sub numele de hs-CRP. Testul este realizat pentru a evalua riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Un risc scăzut al acestui tip de boală apare atunci când testul hs-CRP arată un rezultat sub 1 mg/l. Riscul mediu de apariție a bolii este diagnosticat cu un rezultat de la 1 la 3 mg/l și ridicat cu un nivel de CRP peste 3 mg/l.

Testul CRP permite determinarea câtă proteină în fază acută se află în sângele tău. Nivelul de proteine ​​crește ca urmare a răspunsului sistemului imunitar la boală. În acest fel, organismul dorește să se protejeze de infecții și își activează organismul imunitar. Citirea corectă a rezultatelor testului CRP ar trebui făcută de către un medic, este mai bine să nu o faci singur/ă. De asemenea, merită să ne amintim că, atunci când interpretezi rezultatele nivelului proteinei C-reactive, trebuie să acorzi atenție testului VSH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here