Coroanele și fațetele dentare sunt utilizate pentru a reconstrui dinții, care au fost deteriorați ca urmare a cariilor, după tratamentul canalului rădăcinii sau reconstrucția ocluzivă. Datorită lor, poți să te lauzi din nou cu un zâmbet impecabil. Efectul final al utilizării unei fațete sau coroane se bazează pe materialul, din care este confecționată. În stomatologie sunt utilizate fațetele compozit, acrilice și de porțelan. Vezi cum diferă diferitele tipuri de coroane și fațete.

Ce este fațeta?

Fațeta este o acoperire foarte subțire, care poate fi făcută din diverse materiale. Aceasta este fixată pe față, adică partea labială a dinților cu un lipici special. Fațetele elimină imperfecțiunile estetice precum culoarea, forma și lungimea. Fațetele sunt, de asemenea, utilizate pentru a reconstrui fragmentul de dinți lipsă. Acestea permit dinților să mențină un aspect natural. Datorită fațetelor, un dinte artificial nu diferă de cele naturale și nu provoacă alergii.

Fațetele sunt aplicate în două moduri. Primul este măcinarea dinților în prealabil. Această metodă implică șlefuirea stratului de smalț în față pentru a face loc viitoarelor fațete. A doua metodă de aplicare a fațetelor nu necesită măcinare. În timpul acestei proceduri, nu vei interfera cu țesutul dinților.

Tipuri de fațete

În stomatologia modernă se folosesc mai multe tipuri de fațete. Există:

  • Fațete acrilice – sunt doar o protecție temporară pentru dinte înainte de instalarea fațetei potrivit; sunt confecționate din masa acrilică, care se întărește prin gătire sau autopolimerizarea cu lumină întărită; fațetele din acril nu sunt cele mai tari – rezistența lor este de aproximativ 2 ani; sunt mai groase și mai grele decât alte tipuri de fațete; avantajul lor este însă prețul scăzut;
  • Fațete compozit – sunt confecționate din mai multe materiale diferite, dintre care unul are proprietăți de legare; fațetele compozit sunt puternice și rezistente la deteriorarea mecanică; principalul lor dezavantaj este culoarea uniformă, care le face să pară artificiale; se raportează, de asemenea, că fațetele compozit se decolorează și se îngălbenesc;
  • Fațete ceramice – sunt confecționate din ceramică feldspatică, datorită căreia se obține aspectul natural al dintelui artificial; componenta ceramică principală este silicele, cuarțul și coloranții, care, după măcinare și amestecare cu apă, sunt puși într-un cuptor; fațetele ceramice sunt durabile, dar costă foarte mult;
  • Fațetele din porțelan – acestea sunt cele mai populare; se caracterizează prin flexibilitate și durabilitate ridicată, sunt unite permanent cu dintele în timpul procedurii; se disting prin rezistență mecanică ridicată; fațetele din porțelan sunt realizate din masă de porțelan, care este formată din masă acrilică, ceramică și alte materiale compozit; fațetele din porțelan pot fi atașate la dinții cusuți; nu se decolorează și nu sunt atacate de tartru.

Fațete – când nu le poți aplica?

ceramice
fot. pixabay.com

Fațetele sunt o opțiune bună, dar nu poți opta pentru ele întotdeauna. Contraindicația pentru aplicarea lor este boala și parodontita gingiilor, bruxismul, colorarea puternică a dinților, prea puțin smalț și tratamentul canalului rădăcinilor.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dinților sunt suprapuneri, care sunt așezate pe un dinte. Acestea sunt folosite pentru acoperirea dinților deteriorați, rupți sau decolorați. Coroanele dinților îmbunătățesc forma, poziția și culoarea dinților atunci când nu pot fi utilizate metode mai puțin invazive. Un indiciu pentru crearea unei coroane dentare este distrugerea dintelui ca urmare a cariilor, a unui dinte mort după tratamentul canalului rădăcinilor, reconstrucția ocluzală și suplimentarea dinților lipsă. Coroanele dinților pot proteja dintele după tratamentul canalului rădăcinilor.

Coroanele dinților sunt așezate pe reziduul dinților, dacă este sănătos. În astfel de situații, dintele este supus șlefuirii, iar apoi este lipită o coroană, care este selectată în funcție de întreaga dentiție. În cazul în care cea mai mare parte a dentiției trebuie să fie suplimentată, se folosesc punți. Sunt realizate din mai multe coroane conectate, montate pe stâlpi, care sunt dinți sau implanturi.

Tipuri de coroane dentare

Ca și fațetele, coroanele pot fi realizate din diverse materiale. Există coroane partial din porțelan, coroane din porțelan pentru substructuri metalice, coroane din porțelan cu sub-baze din aur, acrilice și compozit. Acestea din urmă sunt utilizate ca soluție temporară. Coroanele din porțelan cu fond de aur sunt o soluție pentru pacienții cu dinți răniți, în timp ce coroanele complete din porțelan sunt cele folosite pentru umplerea cavităților dinților frontali, deoarece arată cel mai natural.

Cu ce se diferențează fațeta de coroană?

Fațeta este o placă subțire, iar coroana este un dinte artificial. Primul este aplicat doar unui dinte sănătos, iar indicația pentru utilizarea ei este eliminarea imperfecțiunilor estetice. În schimb, coroana poate fi atașată nu numai la dinte, ci și la rădăcină sau implant. Cele două metode diferă, de asemenea, ca preț. Costul fațetelor este de la 80 la 2500 lei, în timp ce coroana dintelui de la 280 la 5000 lei. Ceea ce leagă aceste două soluții este faptul că permit îngrijirea dinților și sunt confecționate din materiale diferite. Acestea influențează prețul final al fațetei sau coroanei dinților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here