profilaxie
fot. pixabay.com

Peste 70% din românii adulți au niveluri ridicate de colesterol din sânge. Medicii spun că mulți oameni subestimează hipercolesterolemia și nu le pasă complet de scăderea concentrației sale. Între timp, o tulburare a grăsimilor poate avea consecințe grave. Nivelul crescut de colesterol poate provoca un atac de cord, care poate fi fatal. Pentru a ști dacă trebuie să scazi colesterolul, trebuie cunoști mai întâi nivelul lui din sânge. Pentru a face acest lucru, este necesar să se efectueze teste de colesterol. Vezi cum să citești rezultatele.

Colesterolul din sânge depinde de mulți factori. Este influențat de dietă, activitate fizică, starea generală și sănătate. Prin urmare, normele de colesterol trebuie adaptate individului și citite individual. Rezultatele corecte ale testelor de colesterol sunt diferite pentru fiecare țară. De exemplu, în SUA sunt cu aproape 100 de unități mai mari decât în ​​România.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță organică grasă sau lipidică. Contrar credinței populare, colesterolul îndeplinește funcții extrem de importante și utile în organism. Face parte din membranele celulare, participă la producerea anumitor hormoni și la sinteza acizilor biliari. În plus, colesterolul este implicat în producția de vitamina D și stimulează creierul. Colesterolul în sine nu dăunează oamenilor, ci doar valorile sale ridicate sunt periculoase. Pentru o funcționare corectă, organismul are nevoie doar de cantitatea de colesterol, pe care o poate produce singur. Producția are loc în ficat și constituie 80% din tot colesterolul conținut în corpul uman. Livrăm noi restul de 20% cu alimente. Colesterolul din alimente apare numai la produsele de origine animală.

Colesterolul – bun sau rău?

Când vorbim despre colesterol, termenii bine și rău sunt adesea folosiți. Acești termeni sunt folosiți în contextul fracțiunilor HDL (bun) și LDL (rău). Această diviziune rezultă din faptul că, colesterolul, ca orice altă grăsime, se dizolvă în apă. Aceasta înseamnă că circulă în sânge împreună cu proteinele produse în ficat și formează compuși numiți lipoproteine. Acestea sunt mici globule de grăsime acoperite cu proteine. Particulele individuale diferă între ele prin proporția de proteine ​​și colesterol. Cu cât se găsesc mai multe proteine, cu atât colesterolul este mai bun. Colesterolul LDL este cel, care conține mult colesterol și o coajă subțire de proteine. Astfel, particulele de grăsime pot pătrunde cu ușurință în fluxul sanguin și contribuie la depunerea lor în celule. La colesterol bun, grăsimile nu se acumulează pe pereții arterelor. Colesterolul bun este transportat înapoi la ficat pentru a se re-combina cu proteinele, a fi transformat în acid biliar și a fi excretat din organism.

Analizele colesterolului

Testele de colesterol sunt cele biochimice. Acestea permit verificarea nivelului de colesterol total, LDL și HDL. În România, concentrația de colesterol total în sânge este determinată la 200 mg/dl pentru persoanele tinere și sănătoase. În același timp, medicii subliniază că cea mai sănătoasă concentrație este de 190 mg/dl. Colesterolul scăzut din sânge trebuie să fie îngrijit, în primul rând, de persoanele bolnave sau cu risc de boli cardiovasculare.

Normele pentru colesterol

hdl
fot. pixabay.com
  • colesterol total: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmo /l); valori limită – 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l), valori anormale – peste 250 mg/dl (> 6,5 mmol/l);
  • LDL: sub 135 mg/dL (3,5 mmol/L); valori limită – 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l); valori anormale – peste 155 mg/dl (4,0 mmol/l);
  • HDL: valori normale pentru bărbați: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l); pentru femei: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l).

Evaluarea rezultatelor testului trebuie lăsată cel mai bine medicului. Acesta include toți factorii pentru a evalua dacă testul tău de colesterol arată că ești bolnav.

Rezultatele colesterolului total

Colesterolul total ridicat poate însemna astfel de boli precum: insuficiență renală, psoriazis, sindrom nefrotic, hipotiroidism, colestază. Colesterolul total ridicat este, de obicei, detectat la persoanele, care consumă alcool în exces și își bazează dieta pe alimente de origine animală și cu conținut ridicat de grăsimi. Colesterolul total excesiv poate rezulta, de asemenea, din boli hepatice congenitale, care îl vor produce în exces.

Valori scăzute ale colesterolului

Colesterolul total scăzut este, de asemenea, periculos pentru sănătate. Poate indica ciroză, necroză hepatică acută, leziuni hepatice infecțioase sau toxice, probleme de nutriție, sepsis, anemie și hipertiroidism.

Profilaxia colesterolului

Colesterolul trebuie îngrijit de la o vârstă fragedă. Cel mai simplu mod este să ai grijă de nivelul său corect, folosind o dietă adecvată, bogată în legume și fructe. Cu toate acestea, trebuie amintit că nu este posibilă eliminarea completă a colesterolului din dietă, de asemenea, nu este recomandabil. Oamenii, care se luptă cu concentrația ridicată a acestuia ar trebui totuși să se asigure, că nu consumă mai mult de 300 mg pe zi. Cantitatea potrivită de colesterol din sângele tău reduce riscul unui atac de cord și inhibă dezvoltarea aterosclerozei. Activitatea fizică este, de asemenea, o modalitate de scădere a colesterolului. Exercitiile trebuie facute de 3-4 ori pe săptămână timp de 30 de minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here