boală
fot. pixabay.com

Morfologia sângelui este cel mai frecvent test de diagnostic. Această examinare este tratată ca generală și ajută la depistarea timpurie a multor boli. Rezultatele morfologiei trebuie comparate cu normele, care sunt date de laboratorul analitic, care efectuează testul. Poți analiza singur rezultatele morfologiei, dar cel mai bine este să mergi la un medic generalist. Vezi cum să citești rezultatele morfologiei.

Morfologia este un test de sânge, ale cărui rezultate arată conținutul celulelor individuale din sânge. Sângele este un tip de țesut conjunctiv lichid, care circulă în interiorul vaselor de sânge. Este format din plasmă lichidă, care constituie aproximativ 60% din volumul sângelui și elemente morfotice, adică globule roșii (eritrocite), globule albe (leucocite) și trombocite (trombocite).

Sângele în organismul omului

În corpul uman există aproximativ 5,5 litri de sânge. Are multe funcții importante. Ea este responsabilă, printre altele pentru:

  • distribuția oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon din țesutul pulmonar;
  • răspândirea nutrienților, elementelor, vitaminelor și hormonilor în întregul corp;
  • descărcarea în organele excretoare, adică rinichii, plămânii și glandele sudoripare de substanțe inutile și nocive;
  • participă la apărarea organismului împotriva microbilor și agenților patogeni;
  • participă la reglarea temperaturii corpului;
  • menține pH-ul corpului.

Pentru a verifica dacă toate aceste procese pot fi realizate corect, se efectuează morfologia. Acest test permite evaluarea stării de sănătate și permite recunoașterea inflamației, infecției, anemiei și multe alte procese de boală.

Morfologia sângelui – ce trebuie să știi despre analiză?

Morfologia este un examen de bază, care ar trebui efectuat profilactic o dată pe an. Testul este foarte extins și gama de norme în ceea ce privește morfologia este largă. Rezultatele testelor de sânge depind de mulți factori și nu trebuie luate în considerare în mod izolat de alte elemente ale procesului de diagnostic. Cel mai bine este să lași interpretarea morfologiei medicului. Autoevaluarea testului de sânge nu este ușoară, deoarece trebuie să cunoști relația dintre valorile individuale. De regulă, abaterile unice de la normă nu sunt un motiv de îngrijorare, iar în cazul bolilor grave există abateri semnificative.

Cum să citești rezultatele analizei sângelui? Hematocrit (HTC)

Norma pentru hematocrit (HCT):

  • femei: 37-47%;
  • bărbați: 42-52%;

Rezultatele testelor de sânge pot indica atât hematocrit crescut, cât și scăzut. În primul caz, cauza poate fi o creștere a numărului de globule roșii, care apare ca urmare a hiperaemiei primare și secundare, la boli pulmonare cronice, cancer, rinichi, deshidratare, transpirație excesivă, volum plasmatic redus, peritonită și arsuri extinse. Pe de altă parte, scăderea hematocritului este suspiciunea de anemie, sângerare, boli ale măduvei osoase și suprahidratare.

eozonofile
fot. pixabay.com

Cum să citești rezultatele analizei sângelui? Hemoglobină (HGB, HB)

Norme de hemoglobină (HGB, Hb):

  • femei: 11,5-16,0 g / dl (7,2-10,0 mmol/l);
  • bărbați: 12,5-18,0 g / dl (7,8-1,3 mmol/l);

Creșterea hemoglobinei în morfologie indică anemie și dezechilibru de apă și electroliți care poate apărea, de exemplu, în deshidratare. Când scade hemoglobina, este cel mai adesea cauzată de anemie sau suprahidratare.

Cum să citești rezultatele analizei sângelui? Globule able (WBC, leucocite)

Norma globulelor albe din sânge (leucocite, WBC):

  • 4,0-10,8 x 109 /l

Creșterea globulelor albe se numește leucocitoză. Poate avea motive fiziologice, cum ar fi temperatura ambientală ridicată, expunerea excesivă a corpului la soare, sarcina, efort fizic ridicat sau stres. Creșterea leucocitelor este posibilă și ca urmare a inflamației, a afectării țesuturilor, a infecției, a intoxicației și a cancerului.

În cazul scăderii globulelor albe, vorbim despre leucopenie. Nivelul scăzut de globule albe din morfologie ridică suspiciuni de boli virale infecțioase. Poate fi indicativ pentru hepatită, gripă, infecție cu HIV, rujeolă, rubeolă, varicelă. Leucopenia apare, de asemenea, la leziuni ale măduvei osoase provocate de produse chimice și omite ionizarea cu aplazie, hipoplazie a măduvei osoase, boli de colagen, metastaze ale măduvei osoase, leucemie și infecții bacteriene severe.

Cum să citești rezultatele analizei sângelui? Bazofile

Norma bazofilelor (BASO):

  • 0-0,2 x 109 / l;

Dacă morfologia indică un nivel ridicat de BAZO, aceasta poate indica inflamație gastrointestinală cronică, leucemie mielogenă cronică, enterită ulceroasă, hipotiroidism și boala Hodgkin. Rezultatele sub normă sunt un semn că organismul poate avea infecții acute, febră reumatică acută, hipotiroidism, pneumonie acută, stres.

Cum să citești rezultatele analizei sângelui? Eozinofile

Norma eozinofilelor (EOS):

  • 0-0,45 x 109 / l;

EOS crescut cauzează boli alergice, infecțioase, parazitare și hematologice, astm bronșic, febră de fân, psoriazis. Creșterea acestui parametru în morfologie poate rezulta și din administrarea unor medicamente. Motivul scăderii acestui parametru sunt infecțiile, febra tifoidă, dizenteria, sepsisul, leziunile, arsurile, efortul fizic și acțiunea hormonilor suprarenali.

Cum să citești rezultatele analizei sângelui? Neutrofile

Norma neutrofilelor (NEUT):

  • 1,8-7,7 x 109 /l;

Creșterea NEUT este un simptom al infecțiilor locale și generale, cancer, hematologie, leziuni, hemoragii, atacuri de cord, boli metabolice. Parametrul crescut poate apărea și la fumători și la gravide. NEUT sub valori normale este un semn al toxicității fungice, virale, bacteriene și a măduvei osoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here