durere de genunchi
fot.pixabay.com

Testul TSH permite evaluarea funcționării tiroidei. Dacă rezultatul testului este anormal, trebuie efectuate teste suplimentare pentru a determina, dacă vorbim de hipotiroidism sau hipertiroidism. Testul TSH nu este invaziv și se face din sânge. Testul poate fi făcut în privat sau cu o trimitere de la medicul de familie, atunci când este gratuit. Vezi importanța nivelurilor de tirotropină în sânge.

Testul TSH permite determinarea nivelului de tirotropină din sânge. Tirotropina este un hormon produs de glanda pituitară anterioară. Sarcina sa este de a regla funcțiile hormonale tiroidiene, de a stimula producerea și secreția de hormoni tiroidieni de bază, cum ar fi T4 și T3. TSH va atribui, de asemenea, procesele metabolice, care apar în glanda tiroidă. Dacă se constată o anomalie la nivelul TSH, sunt necesare teste suplimentare, care includ hormoni tiroidieni liberi.

La cine se efectuează testul TSH?

Testul TSH se efectuează atunci când este suspectată disfuncția tiroidiană. Sunt vizate persoanele cu probleme de fertilitate și nou-născuții. Scopul lui principal este de a detecta dacă avem de-a face cu o tiroidă bolnavă – hipertiroidism sau hipotiroidism. Indicațiile pentru efectuarea testului TSH sunt simptome, care indică boala tiroidiană și probleme cu sarcină. TSH în sarcină trebuie determinat de mai multe ori, deoarece tulburările endocrine la gravide sunt deosebit de importante pentru mamă și făt.

Cum se face testul TSH?

Testul TSH este un test de sânge. Mostra este prelevată dintr-o venă în flexia cotului și dată laboratorului pentru analiză. Testul se efectuează pe stomacul gol și trebuie să treacă cel puțin 8 ore de la ultima masă. Este indicat că cel mai optim moment pentru a preleva moastra de sânge este dimineața.

Norme TSH la adulți și copii

Standardul TSH pentru adulți este cuprins între 0,4 și 4,9 mil unități pe litru (mlU/l). Reține că norma TSH este cea generală și nu se aplică tuturor. Nivelul de tirotropină din sânge depinde de sex, vârstă și metoda de determinare a parametrului de către laborator. Nivelul TSH în sânge este testat nu numai la adulți, ci și la copii. Rezultatul corect este determinat pe baza standardelor date de instituția, care efectuează testul.

Norma TSH în timpul sarcinii

Testul TSH este unul dintre cele obligatorii în sarcină. Testul se efectuează la fiecare 4-6 săptămâni. Stabilirea normelor TSH în sarcină este totuși convertibilă. În interpretarea rezultatelor, se utilizează o serie de norme specifice vârstei sarcinii, populației și zonei geografice. Este indicat că normele TSH pentru femeile gravide sunt:

  • în primul trimestru de la 0,1 la 2,5 mIU/l;
  • în al doilea trimestru de la 0,1 la 3,0 mIU/l;
  • în al treilea trimestru de la 0,1 la 3,0 mIU/l.

Analiza TSH și cancerul

tirotropină
fot. pixabay.com

Testul TSH nu este considerat diagnostic pentru cancerul tiroidian. Testul foarte des în cancerul în stadiu incipient dă rezultate bune, ceea ce înseamnă că nu se poate începe un tratament rapid.

Interpretarea rezultatelor TSH

Interpretarea rezultatelor testelor TSH nu este dificilă, atât timp cât laboratorul, în afară de rezultatele obținute, oferă și valorile minime și maxime ale concentrației de tirotropină în sânge. TSH crescut înseamnă hipotiroidism, iar nivelurile scăzute de TSH indică faptul că glanda este hiperactivă, poate indica și hipopituitarism, adenom hipofizar, hipoxadrenocorticism primar și luarea anumitor medicamente, de exemplu iod, interferon sau agenți tirostatici.

Nivelurile scăzute de TSH pot fi, de asemenea, asociate cu bătrânețea, sindromul psihiatric acut și aportul de preparate precum glucocorticoizi, dopamină, fenitoină și amiodaronă. Nivelurile scăzute din sânge ale TSH sunt, de asemenea, unul dintre simptomele bolii Graves.

Rezultate incorecte ale tirotropinei din sânge

În cazul în care un test de tirotropină din sânge dă un rezultat anormal, trebuie determinate nivelurile de fT4 și fT3 din organism. Acest lucru va confirma diagnosticul și îl va face fiabil.

Hipotiroidism și hipertiroidism – simptome

Indicația pentru efectuarea testului TSH este observarea simptomelor asociate bolii tiroidiene. Acestea includ: somnolență, oboseală, rigiditate musculară, dureri articulare, dureri de cap, umflare a feței și gâtului, senzație de frig constant, creștere a greutății fără un motiv aparent, probleme de concentrare și memorie, piele uscată, mâncărime, tulburări menstruale, scăderea libidoului, impotență, retenție de apă, stare de spirit depresivă, depresie, lipsa respirației, oboseală la exercițiu, iritabilitate, schimbări de dispoziție, nervozitate, transpirație crescută, hipersensibilitate la temperaturi ridicate, umflare la nivelul picioarelor, diaree și constipație, slăbiciune la nivelul mușchilor membrelor inferioare, lipsa respirației, tremurul mâinilor, palpitații, creșterea ritmului cardiac.

Dacă observi astfel de simptome, trebuie să efectuezi un test TSH. Astfel de simptome sunt extrem de periculoase pentru femeile însărcinate. Boala tiroidiană în sarcină poate duce la avort sau naștere prematură, precum și la defecte grave în dezvoltarea sistemului scheletal și nervos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here