sunet
fot. pixabay.com

O ureche înfundată este adesea o afecțiune medicală. Ne poate prinde, de exemplu, după ce ne trage vântul. În cele mai multe cazuri, poți face față singur unei urechi înfundate folosind remedii casnice. Cu toate acestea, trebuie amintit că dacă o ureche înfundată durează mai mult de 3 zile, este necesar să vizitezi un medic. Boala prelungită poate fi un semn al inflamației urechii. Descoperă modalități de a-ți desfunda urechea.

Urechea înfundată poate fi rezultatul multor situații. Poate să apară în timpul unui zbor cu avionul, călătoriei cu liftul, să fie consecința unei răceli. Metodele pentru o ureche înfundată depind de cauza disconfortului. Înainte de a utiliza remedii naturale pentru urechea înfundată, trebuie observat dacă este însoțită de alte boli, cum ar fi dureri sau zgomot sever. În cazul în care urechea este înfundată mult timp, este necesară o vizită la un specialist ORL. Ureche înfundată poate fi un simptom al unor afecțiuni grave, cum ar fi inflamația sau ruperea timpanului.

Ureche înfundată la răceală – cum să-i faci față?

Urechea înfundată este unul dintre simptomele comune, care apar la răceală. Acest lucru se datorează faptului că edemul mucoasei se poate răspândi din nas în canalul auditiv și la tubul Eustachian. În astfel de cazuri, pacientul are o impresia urechilor blocate. Cel mai simplu mod de a scăpa de această afecțiune este prin deschiderea căilor aeriene. În acest scop, picăturile nazale pot fi utilizate pentru a constrânge mucoasa sau inhalațiile cu uleiuri esențiale și ierburi. Inhalațiile trebuie efectuate de mai multe ori pe zi. Uleiurile de lavandă, pin, ceai sau eucalipt funcționează bine pentru răceala obișnuită.

În cazul în care această metodă nu aduce rezultate, trebuie să soliciți asistență medicală. Pierderea auzului prelungită datorată unei urechi înfundate poate indica sinuzită. Pe de altă parte, eșecul de a trata inflamația va avea ca rezultat obstrucția permanentă sau inflamația tubului Eustachian.

Urechea inflamată și ceara reziduală

Urechea înfundată poate fi rezultatul reziduurilor de ceară în canalul urechii. Este o secreție naturală a urechii, care are proprietăți antibacteriene și este responsabilă pentru menținerea pH-ului scăzut. Datorită acestui fapt, organismul se poate apăra de infecții, umiditate sau macerare. Ceara excesivă a urechii duce însă la blocarea lumenului canalului auditiv și astfel la impresia urechii înfundate. Aceasta se poate manifesta prin deficiență de auz, iar în cazuri extreme surditate totală.

Ureche înfundată – cum să îndepărtezi ceara?

desfundare
fot.pixabay.com

Problema acumulării excesive de ceară în urechi afectează, de obicei, persoanele, care poartă aparate auditive, rămân într-un mediu poluat sau în locuri cu zgomot ridicat de praf și aer. De asemenea, este indicat faptul că, cauza unei urechi înfundate din cauza cerii urechii poate fi utilizarea căștilor din cauciuc, băi lungi și modificări mari ale presiunii atmosferice.

Pentru a defunda urechea, îndepărtează excesul de ceară. Este important să nu o faci cu muguri de bumbac – acestea pot împinge secreția și mai adânc și pot deteriora timpanul. Ceara de ureche este îndepărtată cel mai bine cu o seringă umplută cu peroxid de hidrogen sau cu un lichid special. Seringa este umplută, apoi, înclinând capul înapoi și lateral, trebuie introdusă ușor în ureche și lăsat să ăicure câteva picături în ea. Faptul că urechea se curăță este dovedit de șuierul characteristic, care apare ca urmare a reacției acestei substanțe cu ceara urechii. După acest sunet, trebuie să îndrepți cu atenție capul, ceea ce va facilita ieșirea restului de lichid în exterior.

Ceara din ureche poate fi îndepărtată și folosind parafină sau picături pentru a dizolva această secreție. Aceste substanțe se dizolvă ceara și împiedică lipirea de pereții canalului urechii. Picăturile de curățare a urechilor pot fi achiziționate la farmacie fără rețetă.

Dacă nu poți elimina ceara de ureche acasă, mergi la un specialist ORL. În cabinetul medicului este folosită o igienă specială a urechii, care constă în clătirea cu apă la 37 de grade Celsius. Cu toate acestea, utilizarea acestei metode de curățare a urechii nu este recomandată acasă, deoarece poate agrava disconfortul și poate duce la deteriorarea uneia dintre componentele canalului urechii.

Ureche înfundată în timpul călătoriei

O ureche înfundată este o afecțiune comună, care apare atunci când călătorești cu avionul sau cu liftul. Acest lucru se datorează faptului că prea mult aer opresiv intră în ureche, care micșorează suplimentar tubul Eustachian. În astfel de situații, modul de a desfunda urechea este guma de mestecat sau suptul bomboanelor. Supraproducția de salivă este bună pentru deblocarea urechilor. Ședința verticală sau căscatul adânc ajută, de asemenea, la urechile înfundate.

Există multe motive pentru urechea înfundată. Cele mai multe dintre ele nu sunt periculoase și le poți face față cu ușurință acasă. Folosindu-le, impresia unei urechi înfundate trece după câteva momente, cel mult 3 zile. Cu toate acestea, nu se poate uita că o ureche înfundată poate fi și un simptom al unei boli mai grave. Dacă este lăsată netratată, ea poate provoca multe complicații, care vor duce la scăderea auzului, slăbiciunea acesteia și chiar pierderea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here