virus
fot. pixabay.com

VSH este un test al vitezei de sedimentare a hematiilor. Mostra pentru analiză se preia din sânge. Pe baza acestei examinări, sunt detectate sau excluse inflamațiile. Motivul principal de îngrijorare este creșterea rezultatului VSH. Acest rezultat necesită diagnosticări detaliate. Atunci când analizăm rezultatele vitezei de sedimentare a hematiilor, trebuie luate în considerare rezultatele altor analize de sânge și simptome. Vezi ce arată rezultatul VSH crescut.

VSH este unul dintre testele de bază de diagnostic. De obicei, se efectuează împreună cu hemoleucograma. VSH reprezintă viteza, cu care globulele roșii scad în timp. Norma VSH depinde de vârstă și sex. VSH trebuie efectuat profilactic cel puțin o dată pe an. Rezultatele sale crescute pot semnala boală.

Ce este testul VSH?

Testul VSH este un test de sânge. Implică evaluarea de laborator a vitezei de scădere a eritrocitelor în sângele, care nu se coagulează, în decurs de o oră. Unitatea VSH de sânge este de milimetri pe oră, notată mm/h. VSH este baza asistenței medicale preventive, iar performanțele sale sunt recomandate tuturor. Rezultatele testului VSH nu sunt caracteristice pentru nicio boală, deși se presupune că, dacă există valori de trei cifre, reprezintă, de obicei, dezvoltarea celulelor canceroase din organism.

Normele pentru VSH

Norma OB depinde de vârstă și sex. Rezultatele corecte sunt considerate a fi:

  • la nou-născuții de ambele sexe între 0 și 2 mm/h;
  • la sugari de ambele sexe de până la 6 luni cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 mm/h;
  • la copiii cu vârsta peste 6 luni, între 7 și 8 mm/h, în funcție de laborator, poate fi de până la 20 mm/h;
  • la femeile sub 50 de ani între 6 și 20 mm/h;
  • la femeile cu vârsta peste 50 de ani până la 30 mm/h;
  • la bărbați cu vârsta sub 50 de ani, între 3 și 15 mm/h;
  • la bărbați peste 50 până la 20 mm/h.

Standardele menționate mai sus se pot aplica și în laboratoare individuale. De asemenea, acestea sunt variabile în funcție de starea generală de sănătate a persoanei examinate. De aceea, se recomandă ca înainte de a interpreta rezultatele VSH, să citești intervalul de referință stabilit de laboratorul dat și să te prezinți la un medic. De asemenea, este important ca testul VSH să nu fie un test pe baza căruia boala este diagnosticată. Rezultatele sale ar trebui interpretate în contextul altor date, care rezultă, de exemplu, din morfologia sângelui sau CRP.

Ce indică VSH crescut?

creștere
fot. pixabay.com

Nivelul crescut de VSH este un motiv de îngrijorare. Apare în mod natural la femeile însărcinate până la aproximativ 10 săptămâni, în timpul travaliului de 6 săptămâni și în timpul menstruației. Așadar, nu uita să nu faci un test VSH în aceste momente – acest lucru nu are rost și rezultatele obținute nu sunt autoritare. VSH crescut este, de asemenea, comun la femeile, care folosesc contracepția hormonală. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că VSH ridicat poate fi și o dovadă a bolilor în curs de desfășurare. Un VSH ridicat va spune că, corpul este inflamat, dar nu indică ce ar putea provoca acest lucru. Cauzele potențiale ale VSH ridicat; inflamații, colesterol crescut în sânge, traume la țesuturi sau organe (fracturi, răni), tulburări tiroidiene, boli autoimune, boli hepatice, anemie, stres sever, cancer, atac de cord.

Rezultatele VSH – interpretarea rezultatului

Viteza de sedimentare a globulelor roșii se modifică foarte lent, motiv pentru care apare un VSH ridicat. Poate indica faptul că inflamația din organism este de foarte mult timp. Prin urmare, acest test nu este utilizat pentru a detecta inflamații pe termen scurt și brusc. VSH crescut apare în caz de atac de cord. Poate să apară înainte și după acesta, în timpul cancerului, VSH este foarte mare și depășește 99 mm/h. VSH ridicat poate apărea, de asemenea, la persoanele, care suferă de boli reumatice.

VSH ridicat la copil

VSH se realizează atât la adulți, cât și la copii. În cazul în care VSH-ul este crescut la cei mai tineri, indică, de obicei, carii dentare, deși poate însemna și o boală gravă.

Ce înseamnă VSH scăzut?

Valoarea incorectă este și VSH-ul prea scăzut. Poate indica anemie, insuficiență circulatorie cronică, probleme cu coagulare din cauza deficitului de fibrinogen, anemie cu celule secera și icter.

Cum să te pregătești pentru testul VSH?

Testul VSH nu este invaziv și nu necesită o pregătire specială. Este făcut dintr-o mostră de sânge. Aceasta trebuie luată la cel puțin 12 ore de la consumarea ultimei mese. VSH se face mereu pe stomacul. Sângele pentru test este prelevat dintr-o venă, de obicei localizată în flexia cotului. Copiii și persoanele peste 60 de ani ar trebui să bea un pahar cu apă minerală timp de o jumătate de oră înainte de prelevarea sângelui pentru VSH.

Testarea VSH poate fi efectuată în toate laboratoarele de diagnostic. Testul poate fi făcut în privat sau pe baza asigurării medicale. Când efectuezi un test privat, ar trebui să plătești între 5 și 8 lei. În medie, se așteaptă o zi pentru rezultatele VSH. Dacă diagnosticul inflamației este mai exact, se recomandă completarea testului VSH cu un test CRP, care testează nivelul proteinelor C reactive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here