colon iritabil
fot. pixabay.com

Sindromul intestinului iritabil se numește altfel nevroză intestinală. IBS este o boală cronică, ale cărei cauze exacte nu sunt cunoscute. Persoanele cu sindrom de colon iritabil, mai presus de toate, se luptă cu mișcările intestinale, dureri abdominale și flatulență supărătoare. Vezi care sunt alte simptome ale sindromului de colon iritabil și cum să tratezi această boală.

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune extrem de frecventă. Este indicat că este, după răceală, cea mai frecventă cauză a absențelor la școală sau servici. Sindromul de colon iritabil este o boală, care agravează semnificativ confortul vieții și afectează calitatea vieții. Se spune chiar că nevroza intestinală este mai supărătoare decât migrenele, astmul, depresia sau diabetul.

Cauzele nevrozei intestinale

Sindromul de colon iritabil este o boală, care apare dintr-un motiv necunoscut. Este indicat faptul că factorul, care crește riscul de nevroză intestinală este o dietă incorectă, care afectează negativ activitatea sistemului digestiv și a intestinelor. Aceasta este, în primul rând, dieta cu conținut scăzut de grăsimi, care nu conține fibre sau în care se consumă puțin din această componentă. Aceasta provoacă un pasaj intestinal și contribuie la dezvoltarea unei tendințe la constipație.

Alte cauze potențiale ale nevrozei intestinale sunt: ​​stilul de viață anormal și consumul meselor, activitate fizică scăzută, stres, nevroză, stări depresive, tulburări de personalitate, istoric de diaree bacteriană, creșterea excesivă a florei bacteriene a intestinului subțire, sindrom SIBO, alergii alimentare și tulburări hormonale.

Sindromul colonului iritabil – grupa de risc

Sindromul colonului iritabil este, cel mai adesea, suferit de femei. Boala începe să se dezvolte înainte de vârsta de 45 de ani. Grupul de risc include persoanele, care au un tip similar de boală în familie și cele, care prezintă o rezistență scăzută la stres și reacții emoționale excesive.

Simptomele sindromului colonului iritabil

Simptomele sindromului de colon iritabil sunt extrem de deranjante. Acestea afectează în mod semnificativ confortul vieții și, de asemenea, împiedică funcționarea normală. La nevroza intestinală apare durerea abdominală periodică, care este însoțită de un defect în mișcarea intestinului. Aceste tulburări pot lua forma de constipație sau diaree. În plus, sindromul de colon iritabil se manifestă prin: balonare abdominală, gaze excesive în intestin, greață, arsuri la stomac frecvente, senzație de revărsare în stomac, balonare în intestine, oboseală, dureri de cap.

Aceste simptome sunt destul de caracteristice pentru toate bolile gastro-intestinale. Cu toate acestea, există mai multe caracteristici distincte ale acestor afecțiuni. La nevroza intestinală, durerile abdominale nu apar noaptea și nu te trezesc din somn, de obicei dispar după defecare. De asemenea, nu există simptome precum pierderea în greutate, tulburări de înghițire, anemie, inflamație, febră și creșterea ritmului cardiac.

Cum să diagnostichezi sindromul colonului iritabil?

intestin
fot. pixabay.com

Sindromul de colon iritabil nu provoacă modificări autonome în organism. Prin urmare, este dificil să le recunoaștem pe baza testelor de diagnostic tradiționale. Prin urmare, diagnosticul nevrozei intestinale se bazează pe constatarea simptomelor cheie și a istoricului medical. Pentru diagnostic, nu sunt folosite teste radiologice, endoscopice sau de laborator – acestea pot fi recomandate pentru a exclude alte afecțiuni. În medie, sindromul de colon iritabil este diagnosticat la 3 ani de la primele simptome. Drumul spre diagnostic este lung și deseori boala este diagnosticată incorect.

Asistența în diagnosticare este asigurată de așa-numitele criterii romane. Potrivit acestora, diagnosticul nevrozei intestinale poate fi făcut, dacă durerea abdominală și disconfortul însoțesc pacientul timp de cel puțin 12 săptămâni pe parcursul a 12 luni și se caracterizează printr-un minim de două trăsături: ușurare după defecare, asociată cu o modificare a obiceiurilor intestinale, o modificare a consistenței și aspectului scaunului.

Înainte de a stabili un diagnostic de nevroză intestinală, trebuie să fie exclusă boala celiacă, bolile parazite, boala inflamatorie intestinală, diverticulul, intoleranța, abuzul de laxative sau îndulcitori.

Tratamentul sindromului colonului iritabil

Datorită faptului că nu se cunoaște cauza nevrozei intestinale, tratamentul acesteia este extrem de dificil. Nu este posibilă eliminarea completă a bolii, iar tratamentul are un caracter simptomatic. Pentru tratarea nevrozei intestinale se utilizează substanțe antidiareice și îndulcitoare. În plus, sunt eficiente și medicamentele relaxante, care reglează meritul gastrointestinal, antidepresivele și sedativele. În cazuri individuale, sunt prescrise antibiotice. În tratament este necesar, de asemenea, să schimbi dieta și stilul de viață.

Dieta în cazul sindromului colonului iritabil

Tratamentul sindromului de colon iritabil este o dietă, care schimbă complet obiceiurile alimentare. Dieta recomandată este reziduul bogat, care conține cantități mari de fibre pentru îmbunătățirea funcției intestinale. Meniul trebuie să includă produse, care conțin fibre de origine naturală sau sintetică. Evită alcoolul, ciocolata, băuturile carbogazoase si cu cofeină, îndulcitori, preparate picante, fast-food, produse lactate, leguminoase, conopidă, broccoli, varză, produse de balonare, gumă de mestecat. Mesele trebuie consumate la intervale regulate în porții mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here