copilărie
fot. pixabay.com

Boala HFMD (Hand, foot and mouth disease) este o afecțiune, care este adesea confundată cu varicela. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul ambelor boli, apare o erupție caracteristică. Cu toate acestea, boala HFMD se distinge de rujeola de virusul care o provoacă, precum și de localizarea erupției cutanate. Virusul HFMD este cel mai adesea diagnosticat la copii, dar acest lucru nu înseamnă că boala nu apare la adulți. Vezi cum apare boala HFMD, cum diferă de varicela și cum să tratezi HFMD la copii și adulți.

Boala este cauzată de virusuri Coxsackie, tipuri A5, A9, A16, B1, B3 și entenovirsul 71. Infecția se amestecă, ca urmare a contactului, cu secrețiile unei persoane bolnave sau ale unui purtător asimptomatic. Virusul HFMD poate lua forma unei epidemii în creșe, grădinițe sau alte grupuri mari de oameni.

Ce este boala HFMD?

Boala HFMD este o boală cauzată de virusuri. Afecțiunea se numește erupție foliculară. Infecția se face, de obicei, prin picături în timpul verii și a toamnei. Scaunul poate fi, de asemenea, o sursă de infecție. Elementul cheie al prevenirii bolii HFMD este menținerea igienei bune și spălarea frecventă a mâinilor după folosirea toaletei, schimbarea scutecului unui sugar, etc. Primele simptome ale virusului HFMD apar la 3-6 zile după infecția cu enterovirus și trec după 7-10 zile.

Boala HFMD – boala copilăriei?

Boala HFMD apare, cel mai adesea, la copiii mici de la 2 la 10 ani. Însă reține că și adulții se pot infecta. La cei mai tineri boala este de obicei ușoară, în timp ce la adulți, boala Boston are un curs mai supărător și mai îndelungat. Boala HFMD la adulți determină adesea complicații cardiologice sau neurologice. La copii, astfel de reacții adverse sunt extrem de rare, iar boala însăși trece după aproximativ 10 zile.

Simptomele bolii HFMD

Principalul simptom al bolii HFMD este o erupție cutanată care seamănă cu cea a varicelei. Erupția e însoțită de febră (numită și febră HFMD), dureri în gât, stare de rău, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree, ganglioni cervicali umflați.

Erupția la boala HFMD

Erupția la boala HFMD are forma unor vezicule seroase, cu diametrul de 1-3 mm și arată ca pustule, care apar cu varicela. Cu toate acestea, ceea ce distinge erupția HFMD de variola este localizarea leziunilor. La boala HFMD, erupția apare doar pe mâini, picioare și în gură și gât. Erupția ocupă peretele posterior al gâtului, palatul moale, limba, gingiile și mucoasa obrazului. În unele cazuri, pustulele pot apărea pe alte părți ale corpului, de exemplu pe tors sau fese. Bulele rezultate sunt întotdeauna deranjante – se sparg ușor. În timpul bolii HFMD apar bule cenușii longitudinale cu un strat subțire de 3 până la 7 mm pe piele, acestea sunt încorporate pe o bază roșie/vișinie. Modificările includ palmele, tălpile picioarelor și suprafețele laterale ale mâinilor și picioarelor. Pot aparea si pete individuale pe fese, in jurul torsului, organelor genitale, fetei, membrelor.

Cum să recunoști boala HFMD?

variolă
fot. pixabay.com

Pentru a diagnostica boala HFMD, trebuie să te adresezi unui medic. În momentul diagnosticării, el ar trebui să excludă variola, alergiile, eritemul multiform, herpesul simplex.

Tratamentul bolii HFMD

Boala HFMD este tratată simptomatic. La baza tratamentului se află administrarea de antipiretice și analgezice. Bulele de erupție ar trebui îndepărtate, ca în cazul varicelei, cu loțiuni antivirus și creme cu violet de gențian. Astfel de produse pot fi cumpărate de la farmacie. Este important să nu zgârii sau să strângi bulele în timpul bolii, deoarece acest lucru poate duce la infecții secundare. Dacă blisterele provoacă mâncărime severă, antihistaminicele sunt incluse în terapie. Majoritatea cazurilor de boală HFMD sunt ușoare. Complicațiile apar rar la copiii, care au simptomele bolii HFMD în termen de 10 zile. Boala HFMD are un parcurs intensiv la adulți, iar în unele (deși puține cazuri) poate duce la complicații sub formă de meningită. Trebuie amintit faptul că trecerea bolii HFMD atât de către copil, cât și de adult nu protejează împotriva reinfectării.

Cum să diferențiezi erupția bolii HFMD de variolă?

Boala HFMD este adesea confundată cu vărsat vânt. Ceea ce distinge aceste două boli este însă distribuția erupției cutanate. În boala HFMD, leziunile sunt localizate în gură, pe mâini și picioare, în timp ce erupția varicelei este caracterizată de bășici pe față, membre, mâini și scalp. Există, de asemenea, diferențe ale aspectului erupției – la variola, pustulele au o formă rotundă, iar după ce se rup, apar cruste. Erupția bolii HFMD apare ca vezicule longitudinale pe o suprafață roșie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here