boală
fot. pixabay.com

Anemia este o boală, cu care se confruntă mulți oameni. Boala este asociată cu tulburări asociate cu celulele roșii din sânge și cantitatea de hemoglobină sau pigmentul roșu din sânge. Simptomele de anemie, deși destul de caracteristice, sunt adesea confundate cu oboseala sau suprasolicitarea. Între timp, anemia este o boală gravă pentru inimă și creier. Deci, observând simptomele anemiei la domiciliu, merită să faci un simplu test de sânge pentru a confirma diagnosticul. Vezi care sunt simptomele și cauzele anemiei.

Anemia este o boală, în care numărul de globule roșii și de hemoglobină din sângele tău este redus. Simptomele anemiei sunt, de obicei, destul de pronunțate, dar sunt ușor de redus. Cu toate acestea, trebuie amintit că anemia nu poate fi subestimată. Este o boală periculoasă, care afectează funcționarea tuturor organelor și celulelor. Datorită faptului că hemoglobina este responsabilă de transportul oxigenului, deficiența acesteia poate duce la afectarea semnificativă a funcțiilor corpului. Deficiența sa afectează, în primul rând, inima și creierul.

Tipuri și cauze

Anemia poate fi mai multe tipuri și poate avea multe cauze. Se evidențează:

  • Anemia cu deficiență – acest tip de anemie se datorează lipsei de fier în sânge sau unei deficiențe de vitamina B12 sau acid folic; anemia cu deficit de fier este o consecință a conținutului prea scăzut de fier în alimente sau a tulburărilor de absorbție; acest tip de anemie este, cel mai adesea, observat la femeile însărcinate, femeile care alăptează, copiii prematuri, nou-născuții alimentați cu sticle, adolescenții în perioada pubertății, precum și la femeile, care suferă de menstruație grea;
  • Anemia bolilor croniceanemia poate apărea în cursul multor boli cronice; este asociată cu procesul inflamator și tulburările în producerea factorilor, care reglează funcția măduvei osoase; anemia poate apărea la boli precum cancer, boli autoimune, inflamații cronice bacteriene, fungice sau virale, boli ale rinichilor și ale tractului digestiv;
  • Anemie hemoragică – apare în cazul în care apare o pierdere de sânge acută sau cronică, de exemplu din cauza hemoragiei post-traumatice; anemia hemoragică poate apărea, dacă se atinge 20% din volumul sângelui;
  • Anemia megaloblastică – este asociată cu mărirea globulelor roșii și este rezultatul unei deficiențe de vitamina B12 și acid folic; aceste deficiențe provoacă tulburări în procesul de sinteză a catenei de ADN și sunt reflectate pe celulele, care se divid rapid;
  • Anemie hemolitică – are ca rezultat descompunerea anormală și prematură a eritrocitelor;
  • Anemia aplastică – constă în afectarea măduvei osoase și se potrivește multor elemente din sânge; anemia aplastică apare la toate vârstele; poate apărea sub formă congenitală și dobândită; acest tip de anemie poate avea o formă severă și poate duce chiar la moarte.

De asemenea, medicina distinge anemia congenitală, care este cauzată de o deficiență a structurii celulelor sanguine și anemia dobândită, în care celulele roșii normale sunt distruse din motive imunologice, de toxine, infecții sau daune mecanice.

Simptomele anemiei

slăbiciune
fot. pixabay.com

Simptomele de anemie sunt ușor de recunoscut în majoritatea cazurilor. Foarte des, însă, sunt neglijate și văzute ca oboseală, suprasolicitare sau stres excesiv. Simptomele anemiei sunt:

  • slăbiciunea corpului;
  • senzatie de oboseală si oboseala, care nu dispare nici dupa odihnă;
  • ameţeală;
  • păr uscat, fragil și căzător;
  • deteriorarea pielii și a unghiilor;
  • palenitatea se observă, în special, pe buze și ochi;
  • oboseală respiratorie, chiar și după ce alergi pe o distanță foarte scurtă sau urci mai multe scări;
  • palpitaţii;
  • probleme cu memoria și concentrarea;
  • somnolenţă;
  • tendință spre depresie.

Simptomele de anemie depind și de tipul acesteia. De exemplu, în anemia megaloblastică apar și tulburări neurologice, care se manifestă prin tulburări ale senzației profunde și vibrații, ale tonusului muscular sau dezechilibru. La anemie cauzată de deficiența de vitamina B12, pot apărea, de asemenea, modificări de personalitate, letargie și reacții paranoide.

Alte simptome pot fi observate la anemia cauzată de deficiență de acid folic. În astfel de cazuri, apare iritabilitatea și condiții depresive. De asemenea, poate apărea părul gras, inflamația limbii, durere și modificări în colțurile gurii și lipsa poftei de mâncare.

Simptomele anemiei secera sunt picioarele și mâinile umflate, precum și durerea în diverse locuri.

Diagnosticarea anemiei

Dacă observi simptome de anemie, trebuie să mergi la teste. Baza diagnosticului este morfologia și determinarea nivelurilor de fier. La interpretarea rezultatelor sunt importante hemoglobina, globulele roșii și hematocritul. La diagnosticul anemiei aplastice se efectuează și o biopsie a măduvei osoase.

Cum să tratezi anemia?

Tratamentul anemiei depinde de cauzele acesteia. Cel cauzat de deficiența de fier este tratat prin utilizarea preparatelor, care completează acest element. Acestea ajută la reconstruirea nivelului adecvat de fier în organism. De asemenea, ar trebui să utilizezi o dietă adecvată în timpul tratamentului. În cazul anemiei bolii congenitale, aceasta nu este tratată cauzal, ci folosește doar medicamente precum androgeni, glucocorticosteroizi, eritropoietină, iar în cazurile cele mai severe, se efectuează operație de îndepărtare a splinei. În cazul anemiei secera, baza tratamentului este transfuzia de sânge și tratamentul cu antibiotice, pasitle pentru durere și preparate, care cresc elasticitatea globulelor roșii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here