Fumatul este o dependență cu care se luptă mulți oameni. Mulți dintre ei decid să renunțe la fumat. Despre faptul că merită, asigură medicii și specialiștii. Fumatul țigărilor afectează negativ sănătatea și poate provoca multe boli grave, inclusiv cancerul. Cu toate acestea, renunțarea la fumat nu este ușoară. Mulți oameni renunță după câteva zile și revin la dependență. Vezi cum să renunți la fumat în mod eficient și să eviți efectele adverse.
Conform datelor, 3,5 milioane de oameni mor în fiecare an, din cauza bolilor cauzate de fumat. Mai mult decât cele cauzate de SIDA. Există multe pericole cauzate de fumat și majoritatea po fi spuse pe o singură respirație. Medicii, specialiștii și producătorii de tutun înșiși avertizează împotriva fumatului, introducând informații de avertizare pe cutii. Totuși, milioane de oameni optează pentru țigări. Celor care decid să renunțe la fumat, nu le este ușor. Încercările de a renunța la fumat nu sunt întotdeauna reușite. Pentru a reuși, ai nevoie de voință puternică și consecvență.
Renunțarea la fumat – ce trebuie să știi?
Baza pentru a renunța la fumat este de a conștientiza daunele, pe care această dependență le provoacă și de a lua o decizie irevocabilă, de a elimina țigările din viața ta. Specialiștii recomandă ca motivele, pentru care ai renunțat la țigări, să fie scrise pe o bucată de hârtie și examinate cu atenție puterea lor de convingere. Dacă nu, procesul de renunțare ar trebui amânat, până când ești sigur că ești gata pentru sacrificiu. Următorul pas este un acord legat de sine, care stabilește condițiile pentru a scăpa de dependență, de exemplu data, la care renunți la fumat.
Cum să te pregătești pentru renunțarea la fumat?
Pentru a reuși să renunți la fumat, trebuie să fii, de asemenea, bine pregătit pentru acest proces. Primul pas este să setezi o dată de renunțare. Este bine să alegi un moment, în care nu ești expus la stres excesiv, deoarece acest lucru este favorabil pentru a opta pentru o țigară. Este indicat că, cel mai bine este să renunți la fumat în timpul sărbătorilor. De asemenea, merită să te asiguri că, în timpul luptei împotriva dependenței, nu ești înconjurat de fumători, ci de cei, care îți confirmă și te susțin. Pentru a evita pofta, merită să bei mult și să te miști în aer curat. Merită, de asemenea, să consulți un medic, care să-ți spună cum să ușurezi pofta de nicotină. De asemenea, este recomandat să dormi, să aduni lucruri, care pot înlocui o țigară.
Cum să nu te îngrași după renunțarea la fumat?
Mulți oameni se tem să nu aibă efecte secundare după ce renunță la fumat. Unul dintre cele mai frecvente este creșterea excesivă în greutate. Este indicat faptul că fumatul accelerează metabolismul, ceea ce înseamnă că, după renunțarea la țigări, vei câștiga câteva kilograme în plus. Deci, pentru a evita acest efect secundar al opririi fumatului, ar trebui să îți controlezi dieta. Este recomandat să mănânci la fel de mult ca înainte de a renunța la fumat, iar în situații de criză, în loc de dulciuri, să optezi pentru gustări sănătoase, cum ar fi fructe uscate, semințe de dovleac, morcovi cruzi. De asemenea, este bine să bei multă apă și sucuri. Dacă se face resimțit suptul stomacului, poți mesteca gumă sau ceva necomestibil – o lamă de iarbă sau o scobitoare. De asemenea, este bine să îți suplimentezi dieta cu vitaminele A, C și E, precum și magneziu, zinc și seleniu.
Tulburările stării de spirit după renunțarea la fumat
Nicotina este o substanță, ce provoacă dependență. După oprirea ei, apar simptome de pofta de nicotină, cum ar fi stresul crescut, nervozitatea, frustrarea sau iritabilitatea. Se spune că, o stare de spirit mai proastă poate fi prezentă aproximativ 8-12 săptămâni. Pentru a o atenua, merită să crești activitatea fizică, să dormi suficient și să folosești tehnici de relaxare, cum ar fi exerciții de respirație sau yoga.
Durerea de gât după renunțarea la fumat
Sindromul de renunțare se poate manifesta și ca o durere în gât și o tuse. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când se încetează fumatul, membranele mucoase din bronhii încep să se regenereze, curățând mucusul și alte substanțe toxice. Dacă tusea este cauzată de acest lucru, atunci nu este nimic de făcut cu ea. Lasă corpul să se curețe. Când tusea, după ce ai renunțat la fumat, este foarte severă, merită să optezi la siropuri, ce dizolvă secrețiile. Pe de altă parte, consumul de cantități mari de apă și hidratarea gâtului ajută la durerile de gât după renunțarea la fumat. Aceste simptome de renunțare ar trebui să dispară în termen de 9 luni.
Probleme cu concentrare după renunțarea la fumat
Unul dintre cele mai frecvente simptome după renunțare sunt problemele cu concentrarea. Pot dura câteva zile. Acestea împiedică viața profesională și alte activități intelectuale. Problemele de concentrare după renunțare sunt rezultatul lipsei administrării unei dozei de nicotină în corp. Acesta este un stimulant, care în perioada de fumat, a stimulat creierul la activitate. După oprirea nicotinei, creierul trebuie să se regenereze și să revină la funcțiile sale naturale, fără stimulare artificială. Cauzele biologice ale acestuia pot fi reduse prin utilizarea agenților farmacologici prescriși de un medic.
Lipsa de somn după renunțarea la fumat
Insomnia este un efect secundar destul de frecvent al renunțării la fumat. Insomnia este periculoasă, deoarece pe termen lung poate duce la o senzație de oboseală permanentă, precum și o scădere a stării de spirit. Pentru a reduce această afecțiune, poți utiliza pastile de dormit fără prescripție sau cele prescrise de un medic.
Amețeala după renunțarea la fumat
Fumătorii de lungă durată prezintă amețeli în timpul sindromului de renunțare. Acest simptom este pur biologic și rezultă din faptul că, organismul revine la o funcționare sănătoasă. Pe măsură ce cantitatea de monoxid de carbon în sânge scade, cantitatea de oxygen, care ajunge la creier crește, ceea ce poate provoca amețeli și dureri de cap. Acest simptom dispare după câteva zile, când creierul își amintește cum a funcționat înainte de a începe să fie afectat. Nu poate fi evitată amețirea după renunțarea la fumat. Merită să duci un stil de viață economic în perioada, în care apare.